Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych radu na následující problematiku. Na zahradě jsme pálili nějaké klacky apod. Bohužel to bylo mokré a začalo to "čoudit". Tak jak bývá v ČR plné bonzáků běžné do 10 minut jsme u branky měli hlídku městké policie. Byli úplně v pohodě jen, řekli ať to uhasíme, že by to neřešeli, ale bohužel musejí reagovat na "udání". Co mě ale zaskočilo, když nám oznámili, že pálení v obci je úplně zakázáno. Na místě jsem neřešil, v problematice se neorientuji a pokuta žádná nepadla, tudíž jsem souhlasil. Ale zpětně by mě to zajímalo, ve vyhláškách obce jsem žádnou vyhlášku tohoto typu nenašel, zřejmě tedy upravuje nějaký zákon? Mě spíše zajímá co vše mohu a co už ne? Kde je ta hranice? Gril, táborák na buřty, ale nesmí kouřit? vatra na čarodejnice? Nebo opravdu nic? Chápu nějaké pneumatiky nebo extrémní spalování listí. Ale jeden táborák, kde bylo bohužel nějaké napadané listí a nějaká jehličnatá větev ... Díky za rady Honza
Vyhláška být musí, zákon jen dává obci možnost takovou vyhlášku vydat. Pálení nemůže být zakázáno úplně. Pálit se může suchý přírodní materiál. Pokud obec zakázala pálit i to, podejte k soudu návrh na zrušení vyhlášky. To bych udělal v případě pokuty.
doplněno 30.10.13 14:53:Bohužel nový zákon o ovzduší dal obcím pravomoc zakázat spalování čehokoliv.
Jak to čtu tak pokud budte tvrdit, že nespalujete nechtěné dřevo (za účelem jeho odstranění), ale pálíte ho za účelem opékání špekáčků, tak vám nic nemohou. Musí však jít o suché dřevo.
201/2012 Sb.
§ 16 Povinnosti osob
(4) V otevřeném ohništi lze spalovat jen suché rostlinné materiály
neznečištěné chemickými látkami.
(5) Obec může vyhláškou stanovit podmínky pro spalování suchého
rostlinného materiálu v otevřeném ohništi za účelem jeho odstranění
nebo jeho spalování zakázat, pokud zajistí jiný způsob pro jeho
odstranění podle jiného právního předpisu^13). Při stanovení podmínek
nebo zákazu obec přihlíží zejména ke klimatickým podmínkám, úrovni
znečištění ve svém územním obvodu, vegetačnímu období a hustotě
zástavby.
Ten zákon vůbec stojí za pozornost. Mimo jiné zakazuje v roce 2022 provoz kotlů, neplnících 3. emisní třídu a od roku asi 2016 nařizuje pravidelné kontroly (na účet provozovatele). Vše se samozřejmě týká běžných občanů. Výroba takových kotlů musí skončit ke konci letošního roku.
Také zavádí možnost obcím zřídit nízkoemisní zonu, kam nebudou smět jezdit auta neplnící stanovené požadavky.
stáhnout platné znění se dá zde: portal.gov.cz/...
CO vim, tak obec muze paleni listi a klacku zakazat. Ale tim padem taky by mela urcit misto, kam tento odpad vyvazet. Stejne tak i treba travu ze zahrady.
doplněno 30.10.13 14:09:Vice je tady zpravy.idnes.cz/...
Což o to místo určené je. Pominu věc, že na místo vzdálené cca 5 km to nemám šanci ničím odvést. Ale opravdu se mi příčí odvážet dřevnatý materiál (klacky, uschlé křoviny apod.). To že to zmokne a trochu začoudí je snad normální ne? Listí a trávu o tom nepochybuji, to kompostujeme. Jinak článek je z roku 2001 a mluví pouze o listí... Tak nevím...
Tak o vypalování porostů se nededná, byly to klasicky ostříhané větve od ovocných stromů + nějaký ty sušiny apod. Bohužel kotel nemáme, jedná se pouze o zahradu bez zástavby. A s tím suchým je to taky problém, ptž je to malá zahrady a vždy to tam sbíráme cca 3 měsíce a to bohužel zmokne apod. takže to pak trochu čoudí. Pálili jsem asi po třetí letos, ale poprvé byl problém.
Pokud je zákon, vyhláška tak odkaz na bonzáky a neřešení je blbost. Pokud není zákaz, nemají co řešit. Obecnou normou je tady OZ. A vy jste se strážníků měli zeptat, co to zakazuje. Ve své kompeteneci si obec vydává vyhlášky, o požární ochraně, o veřejném pořádku. Měli jste hledat v zák. o požární ochraně.
Grilovat, opékat buřty a udit se u nás smí. Pálit větve ne. Obec nabídla občanům, aby vozili větve na velikou hromadu k rybníku, kde to bude o čarodějnicích spáleno. Docela jsme to uvítali, vozíme tam větve ze zahrádky. Jenže někteří lidé jsou čuníci, zneužívají toho a na kupě na čarodějnice se občas objeví kde co. To by tam člen zastupitelstva musel stát u hranice 24 hodin denně.
Obec si může prosadit další nařízení: u nás se v létě např. nesmí používat cirkulárky, sekačky, sbíječky a jiné hlučné nástroje v neděli odpoledne. Lidé si zvykli a dodržují to. Je to prima, když sedíte venku třeba s návštěvou a všude je jen božský klid. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.