Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na výživné

Od: elka12 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

prosím Vás o radu.Čekám dítě s partnerem jsme se rozešli. Budu muset řešit otázku výživného. Ráda bych se s ním domluvila bez soudu, ale nevím, na co mám nárok. On již jedno dítě má a na ně platí 4500,- po dohodě. Je OSVČ a jeho oficiální příjem je malý. Chci se domluvit na 2500,- měsíčně + poloviční úhrada mimořádných výdajů (kurzy, výlety, výbava atd.). Pokud na to nepřistoupí, jakou mám šanci uspět s tímto před soudem? Jeho oficiální příjem je tak 12000,- a splácí hypotéku. Přihlíží se k tomu? můj příjem bude pouze rodičovský příspěvek.

Budu Vám vděčná za rady.

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. Otec dítěte, narozeného svobodné matce, musí matce dítěte po dobu dvou let přispívat na její výživu a musí jí poskytnout i příspěvek na náhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. Soud může rozhodnout o povinnosti zaplatit tyto náklady i před narozením dítěte, je-li otcovství konkrétního muže pravděpodobné. Příspěvek na výživu neprovdané matky je určen přímo pro matku dítěte. Výživné pro narozené dítě je určováno samostatně v rámci vyživovací povinnosti rodičů...

Takže Vy řešte otázku výživného na svoji osobu již nyní, protože Vám všude, kde byste třeba žádala o nějaké soc. dávky, řekli, že jste povinna si v první řadě žádat o výživné, které Vám náleží ze zákona.. Otec dítěte k Vám má povinnosti, tak ať si je vůči Vám plní. Pokud nepřistoupí na dohodu, výživné má vždy přednost před ostatními závazky, takže na to, že splácí hypotéku soud brát ohled nebude. Spíš vidím problém v tom, že oficiálně má přiznán malý výdělek. Z toho bude soud vycházet. A pokud má ještě další vyživovací povinnost, pak se může stát, že soud mu určí částku nižší...Ale určitě doporučuji, pokud budete výživné řešit soudně, abyste požadovala částku vždy vyšší..

doplněno 30.10.13 11:11:

Přečtěte si třeba zde: mesec.cz/...

doplněno 30.10.13 15:27:

Elko, ptala jste se, na co máte nárok...Odpověděla jsem Vám. Co se týče dítěte, to má právo na stejnou životní úroveň, jakou mají jeho rodiče. Takže pokud se nedohodnete, musí toto za vás stejně rozhodnout soud...Nelze takto na dálku z Vámi podaných informací posoudit, jaká částka je zcela adekvátní...Ale pokud je otec dítěte schopen zcela dobrovolně platit na své první dítě takovouto částku, pak si myslím, že částce 2.000,- Kč na dítě druhé, by se bránit nemusel...

elka12
hodnocení

Dekuji za odpoved. Pro sebe peníze nechci. Chci jen tolik, kolik si zasouží dcera a bohužel nevím, z čeho vycházet. Na první dceru platí hodně a její rodina to rozhodně nepotebuje. Ale domluvili se, dceru miluje, tak platí. Na naši společnou mi nechce dát ani 2000,-, takže se obávám, že domluva nebude možná. Proto se ptát, jestli mám šanci uspět u soudu

rnk*
hodnocení

0x

Viděl bych to tak na max. 1500,- Kč. K hypotéce soud nepřihlédne, ale k tomu, že již platí na jedno dídě ano.

doplněno 30.10.13 12:38:

oprava: dítě.

A tomu chlapovi bych doporučil požádat soud o stanovení (snížení) výživného na první dítě.

doplněno 30.10.13 12:53:

Nechápu, kde betere tu jistotu, že má nepřiznané příjmy. Třeba je jen dobrák od kosti a nebo má k tomu dítěti (či matce) citový vztyh a tak platí a utrhuje si od huby.

doplněno 30.10.13 13:11:

Z toho, že jeho příjem někdo označil za oficiální v žádném případě bez důkazů nevyplývá, že existuje i nějaký neoficiální příjem. Zřejmě je to jen zbožné přání tazatele.

naoko

Takže prvorozené dítě doplatí na to, že se mu narodí sourozenec jehož matka ví, že tatík má nepřiznané příjmy. Neví to možná matka prvního dítěte, tak ta prostě bude mít smůlu (rest její dítě). Nemá ty správné informace, které se dají ve vhodný čas použít.

elka12
hodnocení

Prvorozené dítě rozhodně na nic nedoplatí! Tam je peněz dost. Já zůstala sama a musím bojovat, abych dostala ale alespon polovinu, co dává na svoji první dceru!

naoko

Čtu:

Je OSVČ a jeho oficiální příjem je malý. Jeho oficiální příjem je 12 000 tisíc...

Z toho vyplývá, že u pána existuje ještě nějaký neoficiální příjem.

elka12
hodnocení

Na první dítě platí dobrovolně, aby mu bývala dítě dávala... má i jiné příjmy, žila jsem s ním, s 12000,- by nikdy všechno neutáhl.

xixi*
hodnocení

0x

Pokud má přiznaný tka malý příjem a přitom platí výživné na první dítě v takové výši, platí hypotéku, bude se nejspíš soud zabývat i celkovým majetkovým stavem (co všechno vlastní - dům, byt, auta...). Pak může soud přiznat vyýživné podle celkového majetku, nejen podle přiznaných příjmů. A koukněte se třeba sem, jsou to doporučující tabulky pro soudce pro stanovení výše výživného, soudce se podle nich mouhou (ale nemusí) orientovat.

stirecek*
hodnocení

0x
Já to vidím tak, ze soud mu da ještě pokutu pro krácení daní. Platit 4500 tis dobrovolně, při oficiálním příjmu 12 tis může jen vůl. Určitě se domluvíte na vyšší částce :)

hodnocení

0x

Oficiální příjem 12000,- z toho 4500,-na první dítě,hypotéku nevím kolik a teď druhé dítě? Pán by se měl jít asi oběsit ! Pěkně vám kecá,má 100% neoficiální příjem a vy běžte k soudu a žádejte na své dítě tolik,co platí na to první a ještě výživné pro sebe,na ničem se s ním beztak nedomluvíte.Držím palečky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]