Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,chtěl bych se zeptat,jak mám řešit,krádež kola,který byl v uzamykatelné kolárně,ve firmě.Jestli mám právo,na odškodnění,že za to tím pádem,odpovídá firma.když ta kolárna,je převážně pro kola.
A vůbec,mám právo,na odškodnění,co jse týče krádeže,bylo to ve firmě,ve dvoře.To kolo bylo starý cca 3 roky,žádný papíry,už dávno od toho nemám.maximálně,nějaké fotky. Stálo dříve 21,000 kč.
Prosím vás,jak mám tedy postupovat.Předem děkuji,za odpovědi.
doplněno 29.10.13 19:09:Nemám,ani nikde napsaný číslo rámuProstě nic.Porad te,jak mám tedy postupovat,DĚKUJI.
Pokud je to tak jak říkáte, že místnost byla zaměstnavatelem určena např. uložení jízdních kol znamená, že tím pádem zaměstnavatel odpovídá za uložené věci zrovna tak, jako kdyby jste si nechal kabát v restauraci na věšáku, který je k tomu také zaměstnavatelem určen. Spojte se klidně s právníkem, i kdyby to došlo až k soudu, musíte to vyhrát, pokud tam nejsou nějaké neznámé pochybnosti..V každém případě to však znamená první správný krok - celou věc oznámit Policii ČR. To, že nemáte výrobní číslo, to je sice škoda, toto však není na překážku k prověřování věci. Je dobré znát detailní popisy kola, stáří, míru opotřebení , uvést svědky, kteří potvrdí, že jste si tam kolo dal, atd, atd.
Přesně tak, pokud máš fotku kola, prostě cokoliv, co by policii mohlo přivést na stopu (ale fakt si nedělej iluze, že ho najdou), bude to jenom dobře. Otázkou je, jestli ti to stojí za to, soudit se se zaměstnavatelem...
Tak já to řeknu zítra zaměsnavateli,a u vidíme jak se zachová,ale jinak fotku mám jak to kolo vypadalo,Že bych pak šel na Policii,s flaskdiskem,to snad můžu ne.
Zaměstnavatele to finančně nepoloží, protože je určitě na ztráty pojištěný. My máme pojištěný panelák a když se ztratilo kolo z uzamčené kolárny, tak okradený dostal z pojistky náhradu. Zrovna tak jsme pojištění na sprejery, vandaly a podobně. Na policii to ale musí hlásit ten zaměstnavatel. Jde o jeho pojistku a tu by měl mít, když zodpovídá za takové věci.
Dobrý večer. Krádež je třeba oznámit svému nadřízenému či majiteli firmy a samozřejmě policii. Předpokládám, že kolo bylo v areálu firmy na místě k tomu určenému, že kolo bylo zamčené. Jakmile se krádež prokáže,firma by měla svolat škodní komisi a přiznat vám určitou náhradu za vzniklou škodu. Některé firmy jsou i pojištěny proti krádežím majetku zaměstnanců.
Nahlásit policii. Stejně ho nenajdou. Ale nahlaš to hlavně pojišťovně. Nevím jak máš postavenou pojistku, ale máš velkou šanci na zaplacení.
To nevadí, pojištěný by měl být zaměstnavatel a třeba máte pojistku na byt. Proto píši že nevím jak ji máte postavenou, mohlo by se to pak vztahovat i na případ, že kolo zamknete jinde. Určitě to zkuste. Takovéhle kolo nám švihli taky, je pravda že v domě, a pojišťovna zplatila plnou cenu. Bylo úplně nové, v ceně toho vašeho.
no ty mozna pojistku nemas, ale zamestnavatel ji mít bude. takže PČR a pak zajit za šéfem s flaškou říct mu co a jak a zkusit se s ním domluvit, zda by to protáhl přes pojistovnu. na 100% bude mít pojistku a jemu to nic neudělá, možná se tam ztratilo víc věcí tak se to jen dopíše na seznam pojistovne co mají uhradit, ale rovnou ti můžu říct, že za týden staré kolo v hodnotě 12tis, které šlo na totálku při autonehodě nám ČP. dala 4000 což je smutné, na tom kole se odjelo asi 100km na dovolené. tím chci říct, ze ti pojistovna dá hodne málo, ale zase lepší málo než prd.
(1) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném nebo obvyklém.
(2) Právo na náhradu škody zanikne, jestliže její vznik neohlásí zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dozvěl.
Tak že asi takhle.
Tak jsem byl dneska na Policii,a vše je sepsáno,bavil jsem se se zaměsnavatelem,a ten mi tvrdí,že je napsáno,v nitřních předpisech,že jsi mám kolo,zavírat,ještě svým vlastním zámkem.Nikde na pracovní smlouvě nemám napsáno,co jse týče kola,atd.
Jako v nitřní předpisy,může klidně zaměstnavatel,přepsat ze dne ,na den,si teda myslím,kdyby chtěl.
Jako si myslím,že nějaké vnitřní předpisy,ta firma má,ale když jsem nic nepodepisoval,kromě pracovní smlouvy..Tak já teda nevím.Tak co těd?Jako podle mě si teda myslím,když to bylo v areálu firmy,a ještě k tomu v místě určeným,a ta kolárna byly zamykatelná,tak by mi měli škodu uhradiT.Porad tě,jak mám tedy dál postupovat,jako nezametu to pod koberec,to jako nééééé.Předem DĚKUJI,ZA ODPOVĚDI.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.