Nejste přihlášen/a.
jsem v část.invalidním důchodu po pracovním úrazu s trvalými následky nyní mi přišlo zaplatit zdr.pojištovně 35000 s penále každý rok chodím před posudkovou komisi .děkuji za radu.nikde nepracuji nemohu najít zaměstnání jelikož mám omezení tento rok už mám nárok na starobní důchod nemá někdo s tím zkušenost děkuji
Měla byste zjistit na Vaší zdravotní pojišťovně, za jaké období Vám vyčíslila penále. Nevím, zda a odkdy neplatíte zdravotní pojištění, ani jestli jste nahlásila zdravotní pojišťovně, že jste poživatelkou částečného invalidního důchodu. Musíte se tam jít domluvit. Mohu Vám říci pouze z hlediska sociálního pojištění, že doba, po kterou pobíráte část. ID, není pojištěnou dobou pro důchod. Abyste byla sociálně pojištěna, musela byste k ČID ještě pracovat nebo být vedena v evidenci úřadu práce. Každopádně zajděte co nejdřív do své zdravotní pojišťovny.
doplněno 14.03.09 18:14:Trochu jsem pohledala na internetu:
zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění v § 7 odst. 1 písmeno b) praví, že stát je plátcem pojistného za poživatele důchodů z důchodového pojištění, kterým byl přiznán důchod před 1. lednem 1993 podle předpisů České a Slovenské Federativní Republiky a po 31. prosinci 1992 podle předpisů České republiky. Za poživatele důchodu se pro účely tohoto zákona považuje osoba podle předchozí věty i v měsících, kdy jí podle předpisů o důchodovém pojištění výplata důchodu nenáleží.
Znamená to s největší pravděpodobností, že jako poživatelka ČID nemáte povinnost platit zdravotní pojištění, jenom se asi stalo, že jste nenahlásila zdravotní pojišťovně, že patříte do kategorie pojištěnců, za které platí stát. Pokud to zdravotní pojišťovně nesdělíte, bude Vám dál předepisovat penále. Vezměte si s sebou rozhodnutí o přiznání důchodu - od toho data za Vás platí ZP stát.
dobrý den moc Vám děkuji za laskavost s mým úrazem je to podivné jelikož jsem nedostala ani rentu k důchodu.a ještě toto právě jsem to neplatila jelikož asi před 2 lety jsem byla v evidenci na úřadě práce vždy když jsem přišla tak mi nic nenabídli a podporu jsem neměla nárok a naopak mi řekli že pojištění za mě platí stát a ted tohle děkuji Dohnalová
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.