Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zplnoletnění je to možné?

Od: vendasm odpovědí: 9 změna:

Ahoj za 7 měsíců mi bude 17 a doma to je peko. Četl jsem že bymi eventuelně mohlo pomoct zplnoletnění. A pracovat rukama umim proto bych se rád vykašlal na školu a odstěhovalse od rodičů a začal pracovat. Tak jak to provéct abych nemusel mít podpis rodičů?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniell*
hodnocení

4x

Na školu se určitě nevykašli. Asi tě sklamu ale zplnoletnění je možné oficiálně pouze z důvodu uzavření manželství a to například pokud přítelkyně čeká dítě ... Zplnoletnit se dá sice i ve výjmečných případech a ty posoudí odborníci se spolupráci psychologů ale to se musí jednat o opravdu závažní problém.

hodnocení

2x

Ten směr, kterým by ses rád ubíral, je špatný. Jediným důvodem pro zplnoletnění je uzavření sňatku. A nedovedu si opravdu při sebelepší vůli představit 16 letého tatínka.

Chceš ukončit školu. Doplácet na to budeš pak celý život. Budeš mít totiž jen základní vzdělání, nebudeš ničím, seženeš jen tu nejobyčejnější a nejhůř placenou práci, zato ale fyzicky namáhavou. Někde kopat, tahat popelnice, pomáhat na stavbách. A co za to?

V žádném, případě školy nenechávej? Jaké máš výsledky - nejde Ti to? Pokud toho teď necháš, těžko už se ke vzdělání vrátíš a budeš pak litovat celý život.

Snad to peklo, jak píšeš ještě ten 1,5 roku vydržíš, odmaturuješ a pak se uvidí. Se vzdělánám třeba seženeš lepší místo a budeš si moci dovolit i samostatné ubytování. Jen Ti musím napsat, že pro toho, kdo až dosud žil u rodičů, je to velice těžké. Teprve si uvědomí, co stojí to jídlo, třeba jen obyčejný záchoďák, mýdlo a jiné potřeby. Co stojí inkaso, nájem. Zaplatí za všechno, co doma používal automaticky a ani si neuvědomil, že to tady je, že to někdo musel nakoupit.

Nebudeš to mít lehké, ale budeš zase o rok a půl starší, zmužníš a uvidíš, že to třeba půjde. Zatím se ale uč a připravuj pro další život. Je to Tvoje povinnost a rodiče Ti musí po dobu přípravy na povolání přispívat. Tak co vlastně myslíš tím peklem? Jaga.

1/ Peklo je, pokud jsou rodiče povaleči, bez práce, požívají drogy či alkohol, jsou nepořádní, týrají děti, nestarají se o ně.

2/ Peklo není, pokud rodiče od Tebe vyžadují, aby ses učil, abys po sobě uklízel, abys jim pomáhal s domácími pracemi.

Proto by mě zajímalo, čeho se to peklo ve vaší rodině týká. Napiš víc.

kattyde*
hodnocení

2x

Ha Ha Ha.Musím se zasmát.Vzpoměla jsem si na své telecí léta.Vydala jsem se tenkrát také cestou : raději práce než škola.

Dlouho mi to nevydrželo

Za dva roky jsem mazala do školy zpátky.A to i s miminem v kočáru.Za každoun cenu jsem chtěla mít ten papír v kapse.

Jenže ty to budeš mít těžký.Pokud si najdeš holku,budeš chodit do práce a budeš teby rádoby chap,bude se od tebe očekávat,že ty budeš ten živitel rodiny.Pro tebe nebude cesta zpátky a dudeš jen ten se základním vzděláním.To je vždy mínus a svým způsobem ostuda.

Takže bacha a uvědom si že nyní jsi ve věku,kdy většina z nás nedokázala správně posoudit pro a proti v životě a až časem jsme pochopily.

Ha Ha Ha.Musím se zasmát.Vzpoměla jsem si na své telecí léta.Vydala jsem se tenkrát také cestou : raději práce než škola.

Dlouho mi to nevydrželo

Za dva roky jsem mazala do školy zpátky.A to i s miminem v kočáru.Za každoun cenu jsem chtěla mít ten papír v kapse.

Jenže ty to budeš mít těžký.Pokud si najdeš holku,budeš chodit do práce a budeš teby rádoby chap,bude se od tebe očekávat,že ty budeš ten živitel rodiny.Pro tebe nebude cesta zpátky a dudeš jen ten se základním vzděláním.To je vždy mínus a svým způsobem ostuda.

Takže bacha a uvědom si že nyní jsi ve věku,kdy většina z nás nedokázala správně posoudit pro a proti v životě a až časem jsme pochopily.

zvidavajanca*
hodnocení

1x

Zplnoletnění je možné jedině pokud chceš s někým uzavřít sňatek.

A neradím ti vykašlat se na školu, ono to sice teď může být doma děsný, ale za chvíli zjistíš, že ze základním vzděláním se nikam nedostaneš. Pokud budeš mít práci, tak to (až na výjimky) nebude nic moc extra, co se platu týče. A když oni příjdeš, bude se ti velmi těžko hledat. Teď máš pravděpodobně dva roky do ukončení střední školy (vyučení/maturita). Dokončila bych to. Ten "hloupý papír" ti otevře spoustu dalších pracovních možností.

hahanaj*
hodnocení

0x

zdá se to snadné se takto rozhodnout- je ale hodně těch ...ALE

kdo ti bude financovat bydlení a kde ho seženeš?

myslíš že jen tak seženeš práci?

a vyděláš si tolik aby ses o sebe dokázal postarat?

nikdy není tak zle aby nebylo ještě hůř

taky jsem si myslela, že je to k nepřežití, ale pak člověk zjistí, že to vlastně rodiče mysleli dobře -hlavně pro mne

myslím, že bez souhlasu rodičů tě nezplnoletní

hodnocení

0x

Ahoj. Nezbývá, než vydržet. Protože osoba mladší 18ti let a starší 16ti let, může zletilosti dosáhnout v některých případech pouze uzavřením manželství.

asdf*
hodnocení

0x

Doporučuji si o prázdninách sehnat brigádu na celý 2 měsíce, nejlépe kopáčské práce. To ti trochu otevře oči.

Potom si vem tužku a papír a spočítej si náklady na život.

Nájem, elektřina, topení, vodné -stočné, mobil, WiFi, doprava, jídlo, ošacení, koníčky atd. To si ale můžeš spočítat i dnes ...

Ovšem měsíc má něco kolem 30 dní a zlaťáčky se rozkutálejí daleko dřív. Sám to neutáhneš ani náhodou.

michven
hodnocení

0x
Drobný detajl já si vystačím v živoťe i bes ženský naco se nervovat s kdejakyma dohadama to radši tu péči a snahu dam do oprav aut a řízení tahače i když jedna holka byla že jsme si byli souzeni ALE TO UŽ JE DÁVNO.

laik*
hodnocení

0x

Zplnoletneni jen snatkem a se souhlasem rodicu nebo soudu nebo tak nejak.

V novem obcanskem zakoniku, ktery mel platit od noveho roku a o jehoz osudu jsem vlastni vinou uz dlouho nic neslysel, pribyla i moznost zplnoletneni pri prokazani, ze se o sebe muzes dobre financne postarat. Bylo to zamysleno hlavne pro podnikatelske ucely, pri kterych je nezbytne, aby dana osoba byla plnoleta (tedy pravne zodpovedna) a mohla provadet pravni ukony (podepisovat smlouvy, zakladat firmy, jednat s urady apod.)

Do 18 narozenin mas jeste rok a pul. Vim, ze se to zda jako dlouha doba, ale zkus se zamerit na skolu a domov vyblokovat. Sezen si brigadu po skole, domu chod jen prespat, uc se. Jednou se ti to bude hodit. Jezdit kamionem te za chvilku prestane bavit. Pro 16ti leteho jsou to dobre a lehce vydelane penize, ale pro tatu od rodiny to moc neni a navic je porad mimo domov. Jednou ti bude chybet ta moznost se posunout nekam vyse, protoze nemas vzdelani.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]