Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uspory - Doma nebo na učtě?

Od: martinxx1 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,co je jistější?Spořit třeba na byt,doma nebo posílat peníze na učet?

Na učtě se mi zdá že je to takovej risk a že když společnost třeba krachne i záměrně tak mám po penězích podle mě je lepší šetřit v šuplíku doma sice bez uroku a státních podpor které jsou zanedbatelné ale zase je to jistější,co vy na to?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

no a co když vám shoří barák? ;)

navíc na spořícím účtu i něco málo "vyděláte"

martinxx1
hodnocení

neshoří to je jen slovíčkaření :) co když jsou peníze v ocelovém trezoru?

vykradou vás a trezor si odnesou :) vždycky se něco najde, zvlášť pokud se někdo dozví, že máte doma vyšší peněžní obnos.

Já jsem rozhodně pro banku (spořitelnu). Neslyšel jsem, že by velká banka zkrachovala a navíc na "lepších" účtech máte třeba 3% úrok. A to se vyplatí.

3%? Bejvávalo.

buss
hodnocení

0x

Tuto otázku je třeba si rozhodnout sám. Zvážit pro a proti. Že by velké banky krachly? I s pojištěním vkladů?

pt®
hodnocení

0x

Určitě v bankovním stavu, raději déle trvajímu a stálejšímu subjektu. Tam máte úspory pojištěny a dostanete vyplaceno 150 tisíc. Proto je lepší mít po 150 tisících u více Bank. Když vezmu měnu v roce 1952, tak kdo měl úspory v bance měl myslím za 5 jednu korunu, ale kdo přišel měnit peníze, co měl doma dostal za 50 jednu korunu. Asi tak. - pt

Pt, nevím, jak to myslíte, ale každý vklad je pojištěn do částky cca 100 000 euro, což je v přepočtu na koruny plus minus 2, 5 milionu korun. To jen pro upřesnění, aby nedošlo k omylu.

No, ve spořitelně sice byl poměr 1:5, ale ten transformovaný vklad byl takzvaně vázaný a stejně k němu nebyl přístup a nakonec stejně propad.

Tedy, nepamatuji si detajly a podrobnosti, jak třeba nějaké limity, do kolika byl volný, ale v podstatě to bylo takhle.

hodnocení

0x

Dobrý den,

rozhodnutí je samozřejmě na Vás, ale:

Vyberete-li si nějakou bankovní společnost, která už je na trhu nějakou dobu, tak její krach myslím nehrozí. Nebojte, banky se musí také řídit určitými pravidly, mít povinné rezervy a podobně. Navíc každý spořící vklad je státem pojištěný až do výše cirka 2 a půl milionu korun. Takže kdyby banka náhodou zkrachovala, peníze dostanete. Tato částka je vztahuje na jeden vklad, takže když to rozdělíte třeba na rři vklady, budete mít pojištěny stejně všechny. Státní podpora není zanedbatelná, navíc dostanete úrok, který pokryje alespoň inflaci. Pokud peníze nutně nepotřebujete, je to dobrý tah. Banky většinou mají totiž podmínku, že nějakou dobu nemůžete peníze z účtu vybrat, nebo jen za větší poplatek.

Doma si jistě peníze také nechat můžete, ale může vás někdo vykrást, pak taky tady zmiňovaný dům atd.

Nevýhodou účtu je to, že peníze jdou do dědictví a navíc jsou po nějakou dobu zablokovány. Z tohohle důvodu je lepší mít peníze doma. Ale pokud nejste ještě píliš ve věku, tak tohle zatím neřešte.

doplněno 28.10.13 18:54:

°již zmiňovaný požár

martinxx1
hodnocení

No nevim jestli věřit společnosti Wustenrot,nejaké peníze tam mám ale nějak mě přešlachuť ze stracu je tam posílat...

V tom případě vám přece ale nic nebrání případně danou smlouvu vypovědět, peníze poslat jinam a pokud chcete založit nový účet, tak také můžete u jiné banky...

sporic
hodnocení

0x

Vklady v bankách jsou pojištěny, možná bych to rozdělil do více bank, je několik alternativ které jsou zdarma a kolem jeden a půl až dvě procenta je reálné dostat bez nějakých podmínek. Mám takhle uloženo přes dvě mega a spokojenost. V případě krachu je jasné že se k penězům ihned nedostanu, viz např. MSD, ale obecně se toho nebojím.

haninka*
hodnocení

0x

Budete mít naspořeno v bance. Pak si půjdete vybrat peníze a zjistíte, že Vám účet zablokoval exekutor protože jste při přechodu ze zaměstnání do zaměstnání nezaplatil týden zdravotní poj. a máte po penězích. Mě ho loni zablokoval kvůli pár stovkám z roku 1999 a potřebovala jsem nutně vybrat z účtu 36 000,-. Od té doby účet nemám.

doplněno 28.10.13 20:26:

Mě to prostě přijde strašně nebezpečný. Dnes se kupují i korunové pohledávky takže účet fakt ne. Když mám našetřeno tak si koupím zlato. To hodnotu neztratí nikdy a můžete ho kdykoliv prodat.

Jojo, když si koupítei zlato!. . . to, když prodáte, dostanete od zlatníků srandovní cenu. Ještě více projezdíte a protelefonujete, než najdete někoho, kdo ho bude chtít koupit. *cert*

martinxx1
hodnocení

Takže je to jasný,peníze zustanou doma :) a kdyby něco tak je raději nevýhodně utratim než aby je dostal stát :b

Špatná volba. Ale vaše volba!

zabu

peníze doma, je to samé jako v v Bance. Rozhodnutím státu, ze dne na den ztratí hodnotu. Pokud "špórovat" tak ve zlatě, nebo vzácné mince. Ale zlato je lepší. Ne nadarmo ho nakupuje ve velkém za prodané akcie i Jose Baroso. On na rozdíl od nás ví proč.

erogon
hodnocení

0x

Buďto vás vykradou, shoří vám dům, nebo nějaký blázen vyhodí do povětří celé byty / naproti tomu, může padnout banka, sama od sebe nebo něčím zaviněním, vykrást, tak jako kdysi už tak nehrozí, peníze jsou totiž imaginární (nemyšleny národní banky a podobně ).

Druhá věc je ta, že celosvětově narůstají dluhy a nebude dlouho trvat a budou muset udělat valorizaci (tak jako v 50.letech) Takže riziko že budete okraden, nebo vám bude uděláno příkoří je vždy pokud máte větší obnos peněz. Bohužel...

moto*
hodnocení

0x

Generace mých pracovitých a spořivých předků pravidelně o své úspory přicházela při každém historickém otřesu - pád Rakouska-Uherska, I. a II. světová válka, měnová reforma, Klausova megainflace.

Takže můj skromný názor je, že jakoliv úspory v penězích jsou velmi riskantní a dlouhodobě nejisté a vždy je lepší investovvat, třeba do půdy, koupit nemovitost, kus lesa. Ev. do jistých materiálních hodnot, komodit které spíše nabývají hodnotu. Za toto nepovažuji třeba zlato, ale spíše technické kovy i když se s ními hůře manipuluje. Raději budu mít vve sklepě tunu mědi, hliniku nebo třeba olova než hrnec zlaťáků. Nakonec, cenová vývrtka zlata byla vidět nedávno. Až to vzbuzuje podezření, že za tím stáli megaspekulanti v pozadí. My malí blbci ale nikdy nemáme šanci správně zachytit ten správný boom.

Uplně nejlepší je prachy přiměřeně prožít, tedy nemyslím propít a projíst, ale třeba procestovat nebo se usadit na nějakém hezkém místě, ulevit si od otročiny někde v kolbence, zkrátka si pohodově užít.

martinxx1
hodnocení

Tak jsem si to nechal projít hlavou a peníze začnu zase posílat na stavebko,nějaké mám na bežnym učtě tak je pošlu taky,ono je to fakt stavebko mužu taky kdykoliv zrušit a část peněz mi vrátí,zatím bydlím u rodiču takže mám čaš na šetření na vlastní bydlení tak toho využiju dokud je ještě čas...

martinxx1
hodnocení

abych v budoucnu měl svoje a neplatil nájem :)

hodnocení

0x

Taky si můžete koupit státní dluhopisy. To by mělo být bezpečné, akorát že tu peníze nebudou okamžitě likvidní.

Jinak tady někdo píše, že úrok pokryje aspoň inflaci; poraďte mi, u které banky dostanu takový úrok?

Jsou různé způsoby, jak zainvestovat a nechat peníze vydělávat, obecně ovšem platí, že čím větší potenciální zisk, tím větší je také riziko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]