Nejste přihlášen/a.
Dobrý sobotní večer,
poslední dobou se já a stále více mladých žen potýkáme s depresí. Nevím zda se jedná o depresi v pravém slova smyslu, ale jde o nechuť k životu, pocity úzkosti, honba za něčím větším a lepším, neschopnost si najít partnera... Je sobota večer, mám antibiotika a už dva dny jsem nevyšla z domu a nepromluvila s jedinou živou duší, je mi strašně...ráda bych rozpoutala debatu, čím si myslíte, že to je, že mladé ženy trpí depresemi?
Podle mě je to dobou. Tím štvaním, honěním se za čím? Za penězi, za kariérou, za dobrým místem? Nevím. Dobře jste to napsala: honba za něčím větším a lepším...
Vdávala jsem se jako dvacetiletá v roce 1975. Tak to tehdy bylo, která ve 25 ještě nebyla vdaná, byla "divná". Za 3 roky po svatbě přišla dcerka, za další 2 roky syn. A pak už nebyl čas na nějaké pitvání citů, nálad a depresí. Práce, práce a zase práce. Pleny byly látkové, vyvářely se v kotli, pod kterým jsem musela topit. Praly se ve vířivé pračce, máchaly ručně v neckách.
Bydlím na vesnici, žili s námi manželovi rodiče, byli pracovití a velice shánliví a totéž chtěli od nás. Měli jsme políčko brambor a krmné řepy, od jara do podzima jsme sušili seno, děda měl býky na výkrm. K tomu prasátko, kolem 60 králíků, slepice. Byli jsme se stravou soběstační, ale čas nebyl na nic. Přišli jsme ze zaměstnání a doma čekala další práce. Navíc v zaměstnání byl pevný řád, většinou jedna směna, jen v Tesle dělali lidé na dvě. Tak se doma snadno nechalo vše stihnout. Dneska Vás ženou do práce na dvanáctky, v sobotu, v neděli, prostě furt, kdy si umanou a není žádný pravidelný rytmus - práce kontra odpočinek.
Dneska plno mladých žen odsouvá mateřství až do té doby, než zjistí, že už je pozdě. Shánějí kariéru, na rodinu mají dost času. Pak najednou zjistí, že jsou samy, nemají kolem sebe milující rodinu, roky jim utekly mezi prsty, promarnily je. A z toho pramení právě ty deprese. Nebylo lépe nám, i když jsme byly v jednom kole, kolem sebe veselé potomstvo, než dneska kyselá osamělá ženská? Z toho je pak stres natotata.
Myslím si, že se mladé ženy dneska uměle zbavují své přirozenosti, toho, proč tady jsou. A dělají ze sebe něco jiného. Honí se za přeludem. Není to dobře, ale nemohu do toho mluvit. To záleží na každé, jak si život uspořádá. Zda z ní bude veselá mamka či nervózní osamělá ženská. Jaga.
Zažila jsem paní ředitelku velkého podniku. 46 let, svobodná, bez partnera, biologické hodiny dávno v čudu. Velice si zakládala na svém postu. Během měsíce byla firma zkrachovalá. Paní ředitelky pryč. Docela by mě zajímalo, jak si žije dneska. Ale po době výšin a pádu z ní asi bude stárnoucí, nervózní, osamělá paní zralá na Choholouška.
doplněno 27.10.13 06:06:Nevím, kolik je Vám let. Ale kamarádi, sport, práce a koníčky nenahradí dobře fungující rodinu, zvláště, když je ženě už ke třicítce. A jinak, když máte kamarády, proč někdo nepřijde na kus řeči, potěšit marodnou kamarádku? Tak by to přece mělo být a nebo to nejsou až tak dobří kamarádi.
myslím že přeháníte.
Jednak že deprese je módní slovo a být v depresi je trendy. Za druhé, vaše nálady nejsou deprese a není vám zdaleka tak strašně a za třetí, v psychologii existuje metoda, které se říká autosugesce.
Jestli se stále pozorujete a stále si sama před sebou stále opakujete, jak je vám strašně a jak nemáte chuť k životu, pak se skutečně začnete cítít hůř.
a za čtvrté : v lidské povaze existuje vlastnost, které se říká zrdcadlení. Přečtěte si svoji první větu. Když si před svými kamarádkami na svoje stavy vzájemě a otráveně stěžujete a vaše stavy si vzájemě popisujete, pak je na sebe také vzájemě přenášíte. Určitě jste si všimla, jak jeden člověk se špatnou náladou dokáže zkazit náladu celé společnosti.
Možná že máte vaše depky z politiky a z televize. Pak použijte tuto metodu :
Nečti žádné noviny
Neposlouchej zprávy
Nedívej se na filmy
Nelez mezi krávy.
Bez urážky, ale Vaše rada je jak z lesa.
Je pravděpodobné, že tazatelka netrpí těžkými formami deprese, ale může mít na tuto nemoc náběh. Civilizace, jak jsme si ji vytvořili, s sebou přináší civilizační nemoci, neurózy atd., ať se Vám to líbí nebo ne, a možná proto je to teď tak "trendy". Neříkám, že každý člověk, který tvrdí, že je v depresi, by měl letět za psychiatrem, vím, že se za toto slovo dá skrýt lenost či obyčejný strach z jednání. To, že současné nastavení hodnot a společenského rámce depresi nicméně podporuje, je fakt, a může se rozvinout i z podobné "autosugesce", která nakonec může být prostou sebereflexí.
Slečna je očividně aktivní, má zájmy, nelituje se doma v posteli. To je základ. Pokud cítí, že jí něco chybí, navrhovala bych důkladně se zamyslet nad tím, co by to mohlo být, a pak podle toho přizbůsobit svůj život.
přesně vím, co mi chybí...a stejně jako většině žen v mém věku, které trpí těmito stavy..láska...jenže teď něco budovat mi přijde nemožné
Tomu rozumím a připadá mi to logické. Vztah nelze budovat na tom, aby Vám zahnal černé myšlenky. Člověk nejdříve musí dát do pořádku sám sebe a až pak začít pracovat na vztazích, tak to alespoň vidím já. Nemoc a antibiotika nikomu na náladě nepřidají, to je jasné, ale pokud máte své zájmy a kamarády, pak máte víc, než můžou říct jiní. Zaměřte se na to, aby Vám bylo dobře samotné se sebou a až se to zlepší, můžete zkusit vystrkovat růžky do okolí
Já to vidím, jako následek pocitu samoty. I když máte kolegy, kamarády, tak je to nedostatkem duchovních hodnot. A to je láska k druhým, pomoc potřebným, zájem o druhé. Lidé málo rozdávají to, co je zadarmo a při tom tolik potřebné, jako dobré slovo, úsměv, láska, soucit a podobně. Včichni to tolik potřebujeme, ale neuvědomujeme si toto potřebné jednání rozdávat. Tak myslete na hezké věci, brzy se uzdravte a nezapomeňte se usmívat. A hlavu vzhůru, na nebi svítí slunce. - pt
Ahoj "vlasatče"
- co tak pragmatický, úspěšný a praktický člověk mohl najít v bibli-? - prosím vysvětlit -! - ráda se přidám (hledám smysl života) - ale nedovedu si představit, čím byste mne mohl přesvědčit - jsem zarputilý ateista a odpůrce církví (chápu jejich diktaturu i zločiny v průběhu věků stejně, jako nyní zločiny fašismu a komunismu - a jakékoliv jiné diktatury).
- celkem chápu, že se lidé uchylují k Bohu, jako k jediné smysluplné síle, která by jim dnes snad jediná dovedla pomoci - ale dnes to dopadne jedině tak, že se církvím vrátí stamilionové majetky. Bůh s tím nemá nic společného - protože prostě není - a pokud něco je - není to žádný Bůh, kterému by na lidech záleželo. - můžete se modlit a věřit, jak je libo. Marcela.
doplněno 27.10.13 23:09:- ještě - nikdy by mne nenapadlo, že tak praktický , úspěšný a suverénní člověk, může mít také nějakou slabinu. - jako je hledání pomoci a podory u Boha.
- ale je fakt - když "vypadne " Bůh, jsi najednou bez podpory a odkázaný sám na sebe. - Tak se rozhlédni, vzpamatuj se, a jeď dál bez Boha. - uvidíš, že to půjde, - až si zvykneš, ani si neexisteci Boha neuvědomíš.
Ovšem je to jenom můj názor, nikomu ho nevnucuju - asi jsem se nechala unést - víra v Boha je strašně složitá a citlivá záležitost. Pokud by Bůh snad přece jenom byl - dostanu "na držku" od něj - pokud není - dostanu "na držku" od Vás. Zaleží na tom, co je horší. Bůh dokáže být pomstychtivější (viz bible) - Tak se mám třeba na co těšit.
Osobně velmi obdivuji ateisty. Věří v něco tak nekonečně nepravděpodobného, jako vznik dokonale fungujícího vesmíru a života na Zemi, a jejich víra je tak neochvějná, že to můj prostý mozek nechápe.
Ne náhodou je 80% astrofyziků věřících.
Křesťan věří v naproso logicky odůvodněný systém. Bůh stvořil svět, dal ho člověku k dispozici po dobu jeho omezeného života, aby se ukázalo, kdo si zaslouží ten skutečný a věčný život. K tomu časem přibyla možnost odpuštění všech hříchů za jednoduchých a naprosto jasných podmínek.
Zatímco ateistu čeká život vzniklý (jakkoliv nepravděpodobnou) náhodou, bez jakéhokoliv smyslu a po něm prostě nic, jen zapomění a postupná destrukce všeho co po sobě zanechal..
A pak se divte depresím...
Také zdravím,
tak je jasné, že ta dokonalost přírody která je kolem nás nemohla vzniknout z ničeho. To mi příjde úplně postavené na hlavu, jediné rozumné vysvětlení je skutečně v bibli. To, že existuje Bůh se v mém životě a životě mého okolí dokázalo několikrát a nemyslím, že by mu na lidech, kteří mu skutečně věří nezáleželo, to teda rozhodně ne.
Co se týká církví, ty nemají s Bohem ani s biblí nic společného. Vraždění pogromy, prznění malých dětí a v poslední době hromadění majetku to jen potvrzuje.
Samozřejmě každý je svobodný a může si věřit čemu chce a říkat co chce. Já říkám jen svůj postoj.
Ahoj Marcelko, a četlas vůbec někdy Bibli? Tímto se omlouvám tazatelce, že píšu mimo téma. Já ji četla. Jen z historického hlediska je velice zajímavé, že izraelský národ existoval mnoho staletí bez vlády, jen za vedení soudců. Myslím, že zrovna nyní, v době voleb a jmenování vlády, by to pro tebe bylo zajímavé čtení. - pt
Jen drobný přípodotk. To, že tyhle problémy neměla babuškajaguška (kterou taky moc rád čtu), bylo dáno tím, že měla mnoho drobných relativně snadno splnitelných úkolů v pevném denním řádu. Ze splnění každého z nich měla (podvědomě, na úrovni chemie mozku) maličkou radost. A sto maličkých radostí denně dá sílu valit skálu na kopec.
Takže rada šedivého dědka - zkrátit krok. Rozdělit den na drobné úkoly a ty plnit. Pravidelně a vždy. A za splnění se pochválit (nebo se na sebe aspoň usmát).
Potom přijde i to větší a lepší.
A mějte se ráda, potom se někdo přidá ...
Myslim, ze v soucasnosti zaziva tyto stavy hodne lidi. Je mi 23 let a alespon jednou tydne se psychicky "zhroutim". Tim myslim to, ze nevidim smysl v zivote, prace kterou delam mi prijde zbytecna a skola taktez. Moje kamaradky to maji podobne. Jsou na nas kladeny vysoke naroky a my ve snaze je splnit se zeneme porad za necim, co treba ani mit nejde.
Když se člověk chca-nechca dostane do blízkosti medicíny, pochopí zatraceně rychle.
Pár křivých kostí, pár kilo masa, kýbl krve, nádech-výdech.
K čemu Ferrari, když tohle nedokáže.
pro "xxxka"
- znovu jsem si pozorně přečetla Vaši otázku. To, co popisujete, staří lidé zažívají naprosto běžně - až na tu "honbu" za něčím větším a lepším - my už nic nedohoníme - ačkoliv možná, proč ne?
Vy mladí, máte možnost vyjít ven a ještě něco zkusit. Jenom nesmíte být předem skeptičtí ! a házet tzv. flintu do žita.
Co budete dělat ve stáří? - Nedávno např. vyskočila jedna paní u nás na sídlišti z okna v 10.patře, protože jí umřel manžel, neměla peníze a byla naprosto beznadějně zoufalá - a to nebyla ani tak stará - mám dojem, že kolem 50-ti let. Možná by to dnes už neudělala - kdoví?
Zatím jste mladá - a to je ten největší dar, co máte - tak ho nepromrhejte- ! na blbostech. Hodně štěstí. Marcela.
Nevím, nejsem psycholog. Ale nebude to třeba tím, že jsi už dva dny zavřená sama doma? To musí být samo o sobě pro většinu lidí dost na bednu.
Jó, deprese... dodnes miluji větu kterou říkávala má babička...
Na takové nesmysly jako je deprese a podobné hlouposti za mého mladí nebyl čas... dnes to stále vidím jakou měla pravdu...
Děda tak nějak tímto žije dodnes i když pravda nevím jak by fungoval bez zahrady a slepiček ale je spokojený...
Pak tu je kupa mladých co akorát znají slovo deprese... aneb já měl deprese dřív než to bylo cool...
Znám pár lidí v těchto depresích... 90% těchto lidí s tím nic moc nedělá...
Nicméně, tazatelka píše koníčky, přátelé, atd...
Vždy moc rád čtu texty od babajaga® ... mladá generace v depresi s šílenou prokrastinací by si měla nechat vytetovat na ruce.
Je v nich více síly, návodu a ukázání cesty než u 10ti psychologů a jiných pablbů co nic neumí tak studují humanitní obory...
(poklona čest všem vyjímkám...)
Ahoj lidi -
omlouvám se věřícím - Bibli jsem samozřejmě četla (aniž jsem ji zrovna moc studovala - natolik mne bohužel nezaujala) - v mládí mi pomohly spíše názory starých řeckých a římských filosofů - byly mému chápání světa srozumitelnější.
- ale nyní už jenom upřímně závidím věřícím - mají to v životě jednodušší, nežli my - ateisté. Ale prostě "věřit" nemohu, kdybych "se rozkrájela" . Tak děkuju za odpovědi a přeju hodně štěstí v životě - a mladým maminkám přeju hodně radosti z dětí - děti by měly být to nejkrásnější, co je v životě potkalo - nevím, proč mít deprese. Marcela.
Ahoj Culdíku, také mám ráda staré filosofy, Kterého máš nejradši? Čím tě zaujal a jak ti to v životě pomohlo? - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.