Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mé jméno je Lucie Danihelková.Měla bych takovou otázku a doufám že by mi na ní někdo srozumitelně odpověděl nebo naopak někdo náhodou pomohl,myslím tím pořad na vlastní oči.Žijeme s přítelem a s dvěma nezletilýma dětma ve společné domácnosti,čekáme nový přírůstek do rodiny a nemáme dostatek financí.Přítel nemůže najít nikde práci,je přihlášený na Úřadě práce,já jsem těhotná tak pracovat nemohu.Nikdo nám nechce poradit jak získat více financí abychom mohli konečně žít jako normální rodiny v domácnosti.Na sociální péči jsem se obrátila,ale tam mi zase dali nějaké papíry na vyplnování a že až je vyplněné budu mít tak mám přijít.Musela jsem udat svého bývalého přítele,protože mi dlouhou dobu neplatil alimenty,dali jsme to na soud ale tam se mi z toho soudu ještě nikdo neozval.Řekli mi prý že až něco budou vědět tak se mi ozvou,jenže tady jde taky o to za jak dlouho se mi ozvou a za jak dlouho bude vše vyřešené.Na Úřadě práce přítelovi přiznali sice nějaké příspěvky,řekli nám že bychom mohli dostávat více financí,pokud tam dáme papír že jsem svého bývalého přítele udala,tak jsme tak udělali,ale ještě do dnešního dne nám nic nepřišlo.Já se taktéž mohu přihlásit na Úřad práce do jihočeského kraje pod jednou podmínkou že tu budu mít na adrese trvalý pobyt,ale jak se to dá udělat,když vám ho třeba majitel nemovitosti dát nechce.Pořád si půjčovat taky nemůžeme,protože to pak těm lidem nemůžeme nějak splatit a půjčky už nepřichází v úvahu,někteří jsou podvodníci a někteří zase chtějí moc velké úroky.Přítel bere něco přes šest tisíc a já jako samoživitelka na dvě děti beru jen tisíc sto deset korun,na nějaké ostatní příspěvky podle sociálních pracovnic nemám nárok,posílám tam papír za papírem a vrací se mi odpověd že na to nemám prostě nárok,tak to už nechápu.Platíme velký nájem,to platíme jen majitelovi,elektřinu platíme sami,přicházejí nám složenky.Už si prostě nevíme rady a tak bych poprosila nějakou radu.
V první řadě oba rodiče by se měli umět postarat o rodinu, ne stát. Můžou nastat různé situace, ale pokud je zdravý chlap na pracáku, je chyba na jeho straně. Může vzít jakoukoliv práci (všude bude mít víc než na pracáku) a dál hledat práci v oboru nebo práci, kterou by rád dělal. Takže první věc ve vaší situaci je, aby přítel šel dělat. Mě by hanba fackovala, být na pracáku a nemít přitom na složenky. Radši půjdu k lopatě nebo za kasu.
Proč vy berete tak málo peněz? Jste těhotná na rizikovém těhotenství? Pokud ano, máte přece neschopenku a berete nemocenskou ne? A ještě jedna věc mě zarazila: jak můžete být samoživitelka, když máte přítele?
Pokud platíte velký nájem, hledejte levnější, dnes se dají sehnat i byty bez kauce.
A v žádném případě si nepůjčujte pokud to nemáte čím splatit (a to teď nemáte). Řešte svou situaci jinak, najděte si brigádu a hlavně ať jde přítel něco dělat. Hned zítra.
doplněno 25.10.13 17:46:*zítra ne, v pondělí
Jak má jít asi někam pracovat když ho nikde nevezmou jak jsem psala předtím mají plno,nebo si něco vymyslí,není chyba v mém příteli ten se tará co mu síly stačí,do úmorku kostí se snaží něco si najít jenomže v tomhle státě a nebo městě už nic nedávají nemají už práce pro nikoho,místo aby někoho do té práce přibýrali tak je ještě vyhazujou,stát by si měl nejdřív udělat v tom pořádek a nedávat prachy jen tak do luftu,peníze jsou pro dobrou věc a pro to aby se rodiny měli dobře,aby měli z čeho zaplatit nájem,aby se měli z čeho najíst
snaží něco si najít jenomže v tomhle státě a ... Nemůžete čekat, že se bude starat tatíček stát popř. někdo jiný něco dá. Tak ať nehledá v místě, ale kdekoliv, nepište v celém státě nedá. Ono také záleží na vzdělání a co může nabídnout. Za to nikdo jiný nemůže. Může vzít cokoliv a rozhlížet se po něčem jiném, vzdělat se, kurzy. Projíždět weby... v Kolíně berou.
doplněno 25.10.13 19:40:A v podstatě to platí i pro vás, co můžete nabídnout, co umíte? Můžete i doma šít, péct, žehlit ...
doplněno 25.10.13 19:52:papír od lékaře, takže jen poleháváte..., víte kdo chce..., a co tak telefonovat pro nějakou společnost a nabízet něco, není třeba se ohánět lopatou.
Možná by mohl za prací dojíždět do jiného města.
Ještě jednou se zeptám, proč vy máte jako příjem jen přídavky na děti? Nejste na nemocenské případně už na mateřské před porodem?
tvrdíte - já pracovat nemohu protože jsem těhotná
No to mě podrž - těhotenství není nemoc. Kde jste pracovala před otěhotněním? Máte nemocenskou? A nebo jste s přítelem oba dva celý den doma na gauči a čekáte až se stát o vás postará. Pokud jste nepacovala ani před otěhotněním, tak jste si další dítě neměla dovolit. To jej chcete přivést do bídy a nebo jej dát do kojeňáku?
Nechci vás naštvat, ale probudit z umělého spánku. Že přítel nepracuje, tak je to lemra - nechce se mu. Práce je, jen si nesmí vybírat. U nás v Kaufu stále přibírají pokladní, to jste mohla vykonávat vy i váš přítel. Střídat se na směny a tím zajistíte hlídání dětí. Jen by se vám muselo chtít pracovat.
Nikdo vás nenutí bydlet v drahém bytě, proč tam jste když na něj nemáte? Přestěhujte se třeba na ubytovnu, ta je levnější.Vaši situaci jste si zavinila sama, že neplatí ex alimenty je složitější. Jistě máte nárok na dávky, ale vyřešte si nejprve trvalý pobyt. Majitel bytu vám jej dát nemusí.
Tak se konečně rozhoupejte a začněte situaci řešit, pečení holuby do huby nelítaj. Držím palce.
Můj chlap není žádná lemra,pracovat se mu chce ale nikdo mu nedá práci,nikde ho nevezmou nikde žádná práce není,to není vo tom že se mu pracovat nechce chce se mu pracovat a já jsem předtím nepracovala nikde,mám dvě děti a jedna chodí do školy o tu druhou se doma celodenně starám,nikdo z nás není línej jo a taky nemůžu pracovat z toho důvodu že mám rizikové těhotenství proto nemohu pracovat!
No, babo raď! Je to těžké. Chlap by se měl umět o rodinu postarat, ne jen dělat děti. Já bych se za 6 000 styděl. Kdybych měl jít zametat v noci ulice, tak bych šel, abych uživil rodinu. Musíte je na úřadě denně otravovat, vyptávat se, popř. zajet do jiného města se poptat. Však jim neříkejte, že tam nemáte bydliště. A nebo si počerněte obličej a vlasy a budou příspěvky, že je nestačíte ani v herně roztočit.
Chlap se stará co může,hledá si práci kde je možno,nikde ho nechtějí a nebo mají plno,a já pracovat nemohu jsem těhotná už ve vyšším stadiu,staráme se co je v našich silách a nikdo nám nechce pomoct,jen nás všude nějak odbijou ,pošlou nás někam jinam a tam nám davají na vyplnění papíry a řeknou at si je vyplníme a s vyplněníma papírama máme přijít.
"lucie25", může se stát, že na nějakou přechodnou dobu se člověk dostane do situace, že přijde o práci a skončí na ÚP, ale pak nelze složit ruce do klína a čekat na zázrak. Vy jste oba celé dny doma, na to si člověk rychle zvykne a to není dobře. Váš přítel má žádat pokaždé, když přijde na ÚP o doporučenku na volné místo a ne o jednu, ať mu dá zprostředkovatelka klidně tři najednou, to může. Mimoto, píšete z počítače, tak si vyhledejte portály s pracovními místy. Tady Vám dávám odkaz na volná místa Úřadů práce: portal.mpsv.cz/.... Jsou lidé postiženi, kteří hůře hledají práci a přesto pracují. Váš přítel musí denně chodit a obcházet firmy, třeba se po čase vracet do těch stejných, může se stát, že se místo uvolní. Jen nelze sedět doma. Pokud chcete jít Vy do evidence ÚP, tak se musíte přihlásit v místě trvalého bydliště a domluvit se s zprostředkovatelkou, že docházet budete na ÚP, tam, kde bydlíte nyní. Všechno jde. Zprostředkovatelka Vás zaeviduje, okopíruje doklady a s těmi půjdete na ÚP, tam, kde bydlíte nyní. Pokud vyplňujete formuláře na příspěvky, tak je to jen dobře, jelikož z těch vyplněných a potvrzených formulářů, může příslušný pracovník spočítat, zda máte na nějaké příspěvky nárok. V neposlední řadě, je zde rodina Vaše a Vašeho přítele, na ty byste se měli také obrátit o pomoc. Neumím si představit, že bych nepomohla svým dětem nebo děti nám. Takže po svátku vyšlete přítele hned ráno na obchůzku firem a dělejte to denně, dokud práci nenajde. - pt
Lucie. Vy i Váš přítel jste nezodpovědní lidé. zlobte se na mě jak chcete, ale u početí Vašich dětí jste vždy byla Vy a Váš přítel (ať nynější, či minulý). Měla jste si rozmyslet, zda do těchto poměrů přivedete další dítě. Mohla jste s těhotenstvím počkat, až na tom budete trošku lépe. Koukejte se oba vzchopit a o svoji rodinu se postarat především vy dva sami.
A ani se tady nebudu omlouvat za tvrdost mé odpovědi. Něco podobného mám totiž v nejbližší rodině, takže moc dobře vím, o čem mluvím.
jak zde již několikrát zaznělo práce je na každém rohu holt ne takovou jakou by si člověk představoval ale je já jsem otec od rodiny manželka je bez mateřské protože jí skončila dcerku vezmou do školky až za rok a taky to musíme zvládat já mám tedy práci ale ta mi nestačila a tak musim ještě chodit na brigády do lesa kácet stromy... aby se moje rodina měla dobře než manželka bude pracovat... pracák také nabízí ruzné rekvalifikační kurzy kde je větší pravděpodobnost najít si práci... jinak u nás taky neni moc dobré práce a tak musim dojíždět 50km tam a 50km zpět auto jsem si nechal předělat na LPG a vydělávám víc než u nás holt člověk se musí starat pokud něco chce mít...
Jestli počnu další miminko v tomhle tak to je moje věc,dělala jsem si ho já a můj přítel,to je zase naše věc a vůbec nebudu se tady od někoho urážet a nebudu číst také něco na svého přítele dělá pro nás první poslední,stará se o nás hledá si práci každý den,jenže když mu všude říkají že nemaj a že nikoho nepřibíraj nebo si vymyslí úplně něco jiného tak je to potom těžké,o svoji rodinu se staráme se vší naší silou jak nejlépe to dokážeme,nezodpovědných lidí jsou tu mnoho ale my do nich nepatříme to teda ne,děkuji jinak všem za odpovědi ale už si nepřeji aby jste mi kdokoli na to odpovídal poradíme si radši sami
Dělání dětí je vaše věc. A jejich živení je věc nás, kteří pracujeme a platime odvody a daně, nebo jak si to představujete?
Si tech deti s pritelem udelejte treba 10, ale pak si sem nechodte vylejvat srdce, ze nemate prachy.
Neprat odpovidat si muzete, ale tak diskuze nefunguje.
Přesně to jsem čekala :
"Jestli počnu další miminko v tomhle tak to je moje věc,dělala jsem si ho já a můj přítel,to je zase naše věc"
oukej dámo... každý má mít v určitou chvíli jen tolik dětí aby je minimálně aspoň uživil. Chápete to? Nikdo vás nenutil , je to opravdu vaše věc. Tak proč tady teď brečíte?
Zkoušel přítel dělat někde řidiče? Ty hledají hodně, když koukám na nabídky volných míst úřadu práce. Nebo se zeptat v nějaké bezpečnostní agentuře, tam sice nejsou platy nijak vysoké, ale určitě by to bylo víc, než přítel nyní pobírá.
A na ty dávky bych se zkusila zeptat na jiné sociálce, než kam chodíte žádat nyní, pracovnice mají programy, kde by vám to podle vašich příjmů dokázali alespoň zhruba spočítat. Ono bys to našla určítě i na netu
Vyživovací povinnost k Vašim dětem nemá stát, nýbrž jejich otec. (proč otec dětem neplatí výživné?!? a ještě k tomu dlouho!?!) a vyživovací povinnost k těhotné ženě má otec nenarozeného dítěte.
Úřad práce eviduje pouze uchazeče o zaměstnání, tedy ty, kdo mohou třeba hned druhý den nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání. Nemůžete-li kvůli vyššímu stupni těhotenství nastoupit do nového zaměstnání, nejste uchazečem o zaměstnání.
Kde máte trvalý pobyt? Proč se neobrátíte na kontaktní místo té pobočky ÚP, kam místně spadáte podle svého trvalého pobytu? V místě trvalého pobytu se může uchazeč o zaměstnání zaevidovat, pak může ÚP doložit, proč/z jakého důvodu se zdržuje jinde a požádat o zprostředkování zaměstnání pobočkou podle místa skutečného pobytu.
___ Problém vidím v tom, že Vy podle zákona nejste považována za osobu v hmotné nouzi, protože nepracujete, a protože nejste v evidenci uchazečů o zaměstnání, nemůžete prokázat, že si práci aktivně hledáte (prosím nebrat jako kritiku, tak zní zákon).
___ Státní sociální podpora i pomoc v hmotné nouzi se odvíjí od životního minima (ŽM) všech osob tvořících společnou domácnost. Tvoří-li společnou domácnost dva dospělí a dvě děti ve věku do 6 let, činí životní minimum domácnosti (počítám-li správně) 9.450 Kč měsíčně.
___ Podle mne je potřeba zřídit trvalý pobyt v místě, v němž o dávky žádáte, nebo se naopak přestěhovat do místa trvalého pobytu.
Na základě trvalého pobytu byste měli nárok na vyšší příspěvek na bydlení. Pokud byste všichni měli zřízen trvalý pobyt, zvýšily by se normativní náklady na bydlení, takže by se zvýšil i příspěvek na bydlení.
Já bych doporučila najít si (ideálně i levnější) nové bydlení, byt, v němž byste si mohli zřídit všichni trvalý pobyt. Pak "dosáhnete" i na vyšší pomoc od státu.
doplněno 25.10.13 21:19:Pt, tazatelka píše, že kvůli vysokému stupni těhotenství nemůže pracovat. Ten, kdo nemůže nastoupit do zaměstnání, není uchazečem o zaměstnání.
"ivzez", musím upřesnit: " Nemůžete-li kvůli vyššímu stupni těhotenství
nastoupit do nového zaměstnání, nejste uchazečem o zaměstnání."
Pokud žena, i ve vysokém stupni těhotenství /pokud již nenastoupila na MD/, přijde do evidence ÚP, je uchazečem o zaměstnání. Jak píše "uska", těhotenství není nemoc. - pt
Pt, teoreticky máte pravdu (vím, že těhotenství neznamená, že by žena nemohla pracovat, nebo že by se nemohla ucházet o zaměstnání).
Tazatelka však píše něco jiného. Je však otázka, jestli pracovat nechce, nebo jestli opravdu pracovat nemůže (v druhém případě by měla být v pracovní neschopnosti - pokud byla zaměstnána).
doplněno 26.10.13 19:22:Pt, četla jste mé odpovědi? Já přece píši o něčem jiném!
"ivzez", to není teorie. Žena, když je těhotná, nemůže být diskriminovaná a pokud přijde do evidence ÚP je uchazečem o zaměstnání, /pokud není na MD nebo v PN/. Paní píše: "Já se taktéž mohu přihlásit na Úřad práce"..., z toho vyplývá, že se zřejmě informovala. - pt
Nezaměstnaný přítel. Vy jste předtím nikde nepracovala. Máte druhého přítele se kterým jste těhotná, ten první váš přítel, se kterým máte též dítě (nebo možná obě děti to je jedno) vám neplatí výživné.
Jakýpak udávání , co to máte ve vaší komunitě za výrazy? Otec MUSÍ alimenty platit ! Píšete to jako by vás ÚP k tomu nutil nebo naváděl.
"musela jsem ho udat...Na Úřadě práce přítelovi přiznali sice nějaké příspěvky,řekli nám že bychom mohli dostávat více financí,pokud tam dáme papír že jsem svého bývalého přítele udala,tak jsme tak udělali... "
VY sama jste se o to měla dávno postarat, aby otec dětí na ně platil. Úřad práce vám poradil ,ne naváděl, jste úplně mimo.
Jak můžete být vy oba dospělí tak nezodpovědní a v situaci kdy nevíte kudy kam , bez příjmu, bez práce, tak si uděláte další - třetí - dítě !. Blbě jste si ty dávky spočítali co?
Čím a jak chcete ty děti uživit? Tím těhotenstvím jen vytloukáte klín klínem. Nezlobte se na mě, ale oba jste vrcholně nezodpovědní.
Radu mám pro budoucí vládu : Zavřít kohoutek štědrému sociálnímu systému, tohle jsou ty konce..
No vždyť to samé říkám již v 18.44 hod - Jistě máte nárok na dávky, ale vyřešte si nejprve trvalý pobyt
Promiň, ale rady tady můžou být jen na základě toho co tazatelka napíše. Zrovna tak ty přeci nevíš, jestli tazatelka nemá trvalé bydliště někde na obecním úřadě. V tom případě je tvoje rada také panská. Tazatelka psala že majitel bytu jí nedovolí trvalý pobyt. No a obecní úřad si ji nepřihlásí, kdyby byla hlášená na jiném OÚ.
Tohle totiž tak nějak taktně přešla, kdyby to s trv. pobytem nějak šlo zařídit , tak už jí to na ÚP jistě poradili.
Taky psala, že musí na zadku sedět, nemůže nic, má na to papír.
S tím pravičákem tomu nerozumím, ale nevadí mě to.
Tomu nevěřím . Práce je všude . Jen chtít. Jen jednou jsem byl donucen jít na úřad práce a když jsem to tam viděl kdo stojí se mnou ve frontě , tak jsem se tak nas.al , že jsem musel odejít. Za dva měsíce už jsem zaměstnával 9 lidí. Dneska je to tak , že na mně všichni tlačí abych jim šel něco udělat. Dělám soboty , neděle a nestíhám. U vás je problém někde jinde. Vy hledáte pouze výmluvy proč to nejde. Ale skutečnost je jiná. Ono to jde . Všechno jde. Jenom chtít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.