Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, poradí mi prosím někdo s tím, jak se píší čárky v prípadě uvedení názvů? Mám na mysli např text: Zcela poslední část JEJÍ NÁZEV je věnována atd. Nejsem si zde jistý, jestli má být tento název oddělený z obou stran nebo stačí napsat čárku pouze za něj (ještě se zeptám jak by se název oddělil, pokud by byl v úvozovkách). Předem děkuji za odpověď.
Jestli jsem otázku dobře pochopila, tak radím neoddělovat čárkami nic. A není potřeba dávat názvy do uvozovek.
Ve filmové pohádce Pyšná princezna hrál Vladimír Ráž.
Knihu Boženy Němcové Babička vydalo nakladatelství XY v nákladu...
Snad jedině v případě, že se jedná o text obsahující více názvů (pojednání o autorovi a jeho tvorbě, připomenutí filmů nějakého festivalu...) je vhodné psát názvy kurzívou.
doplněno 05.11.13 21:31:hm - Němcová Zelená má logiku. Přesto budu dál obhajovat psaní bez čárek. Jedním z důvodů je, že tazatel dal příklad, že poslední kapitola Něčeho osahuje... Předpokládám, že v předchozím textu už se čtenář dozvěděl, o jaké knize se píše, kdo je autor atd.
Další důvod - schválně jsem si otevřela na iDNES rubriku Kultura a dívala se na způsob psaní. Nikde nejsou čárky, snad jedině připomenutí žánru těsně před názvem. Protože si ani za tu chvíli díla nepamatuji, vymýšlím si: inscenace Višňový sad, komedie S tebou mě baví svět, prvotina Střípky...
V případě, že by mohl být čtenář popleten Němcovou Zelenou, bude vhodnější přeformulovat větu - Knihu Zelená od Boženy...
A já bych ten vložený název asi oddělil čárkami z obou stran. Nebo ho napsal do uvozovek, v tom případě bez čárek. Jednoznačnost a srozumitelnost má u mne zelenou. Když se to neoddělí, čtenář se často musí zarazit a hádat, kde tak název může končit a co už do něj nepatří.
doplněno 05.11.13 20:58:Př.: Kdyby Němcová napsala třeba knihu "Zelené", tak věta "Knihu Boženy Němcové Zelené vydalo nakladatelství XY v nákladu..." je prostě matoucí, protože za autorku bych považoval "Němcovou Zelenou" a divil bych se, proč neuvedli i název knihy. A to se jedná o jedno slovo.
Díky za obě odpovědi, zastavím se ještě u těch čárek u úvozovek. Nepíší se ani např. u věty jako je tahle: Zmíněná kapitola "NÁZEV" se zaobírá tím a tím... zde mám docela nutkání čárku hodit za název, což asi není nejvhodnější že.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.