Nejste přihlášen/a.
dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik můžu jít do práce v týdnu. Pracuji na dvě směny, bohužel je nás v práci moc 6. Jsme rozdělený na dve směny.Při ranní chodíme je ve dvou takže si prostřídáme dny volna(příklad jeden jde po,ut, ,st až pá volno, druhý má volno po a jde ut-pá a třetí jde po, ut má volno a pak jde až do pátku) při opolední jdem všichni tři. Jistě jste si všimli že nám tímto stylem nemůžou sedět hodiny, takže si je naděláváme víkendem, někdy i dvěma. Jenže nemůžeme při odpolední to by jsme šli 7 dní v kuse. Pro mě to znamená to že jsem rozvedená, samoživitelka a mám soudně dané že liché víkendy je dcera u táty a sudé u mě. Já ty liché víkendy mám pracovní a sudé mám být s ní. 4 roky to nikomu nevadilo že chodíme i 12 dní v kuse a teď nám zaměstnavatel nakázal že můžeme chodit jen 6dní v kuse, když nám chybí 31 až 40 hodin za měsíc to znamená že nás nutí jít vždy jeden den o víkendu v měsíci . Je nás moc a kvůli tomu už nemám právo být s dcerou? normální den chodíme do práce 8,15 z toho pul hodiny pauza takže čistý čas 7,75 o víkendech, prázdninách a svátcích 10,15 počítá se nám 9,75 ..snad mi někdo poradí děkuji Tereza
Dobrý den, přiznám se, že je to na mě dlouhé a moc zmatené, vůbec to nechápu. Každý zaměstanec má asi právo si odpočinout, je to dané zákoníkem práce, ne?
já vím že každý má právo na odpočinek, ale zajmalo by mě zda bych mohla jít do práce 7 dní z toho od pondělka do pátku od 13:45 do 22:00 a pak hned na víkend 9:45-20:00 a v pondělí třeba volno a úterý 5:45-14:00? protože mám soudně daný sudý(dcera u mě-volno) a lichý(u táty-jsem v práci) víkendy ..zda mi to může zaměstnavatel nabourat a zda jako samoživitelka musím chodit do práce minimálně jeden den o víkendu celý měsíc (v měsíci nemít ani jeden celej víkend volno)
Pracpvní dobu, její začátek i konec a rozvrh pracovních směn určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel.
Zaměstnavatel musí dodržovat přestávky mezi pracovními směnami (minimálně 12 hodin) a délku souvislého odpočinku v týdnu (minimálně 35 hodin).
Nepokryje-li zaměstnavatel celou pracovní dobu/všechny pracovní směny stávajícími zaměstnanci, aniž by porušoval zákoník práce, měl by přijmout dalšího zaměstnance.
Zaměstnavatel by měl při zařazování zaměstnanců do směn přihlížet i k potřebám zaměstnanců, pečujících o dítě/děti, pokud mu to umožňují provozní podmínky.
Můžete se pokusit zaměstnavatele požádat o vhodnou úpravu pracovní doby, ale pokud Vám zaměstnavatel nebude moci z provozních důvodů vyhovět, nezbyde, než si najít zaměstnaní s pracovní dobou, která Vám umožní i péči o dítě.
___ Viz: Doba odpočinku (zákoník práce)
___ Poznámka: Z uvedených časů by to asi spočítat šlo, ale dotaz i doplnění jsou nepřehledné. Nemohla byste "hodit"rozvrh směn včetně délky směn do tabulky a vložit sem jako obrázek (nebo ještě lépe umístit tabulku do internetu a sem vložit odkaz)?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.