Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem zemědělské půdy - cena?

Od: marekoliva odpovědí: 39 změna:

Ahoj, vlastním nějaké pozemky, přijel za mnou zemědělec a chce je do nájmu za 1% ročně jejich ceny. Může být taková nabídka adekvátní? U cca 2.6ha to dělá prý 900Kč/ročně.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obec Rusek, louka

VÝMĚRA NÁJEMNÉ ZA VŠECHNY PARCELY DLE ZADANÝCH SAZEB A DANĚ Z NEMOVITOSTI:

0.0678 ha 877 Kč+ 55 daň.

Tolik dostávám já.

doplněno 25.10.13 17:42:

dělám Ctrl+c, pak Ctrl+V. ze smlouvy.

pronajimatel - podpis Nájemce razítko, podpis
P Ř Í L O H A K E S M L O U V Ě č. 0302
I D E N T I F I K A C E P O Z E M K U

Katastrální Skup.a číslo Kultura a LV Podíl BPEJ Výměra Nájem
území parcely vlast. pozemku pozemek
Rusek 2 1170 louky 1/4 0.0678 822Kč
Daň z nemovitosti 55Kč

VÝMĚRA NÁJEMNÉ ZA VŠECHNY PARCELY DLE ZADANÝCH SAZEB A DANĚ Z NEMOVITOSTI:

0.0678 ha 877 Kč

pronajimatel - podpis Nájemce razítko, podpis

marekoliva
hodnocení

za 678m2 dostáváte 877Kč+dan? Co tam zemědělec pěstuje, marihuanu? *sok*

To je dobrá cena... Já mám za 2000 metrů orné na úrodné Hané necelých 800,-.

rnk*
hodnocení

1x

Normálně se platí 4 až 5 tisíc za hektar. Samozřejmě u kvalitní půdy. Takže až zase přide, tak na něj vypusťte psy. :)

doplněno 24.10.13 11:18:

Liduš, Tak ten můj nájemce mi toto nabídl s tím, že daň se platí z tohoto. Vám opravdu platí takovou částku a ještě daň k tomu? Běžné je, že tu daň platí nájemce, ale o to méně pošle na účet mně.

doplněno 24.10.13 11:30:

lidus, možná tu daň již neplatí, ale neupozornil vás na to.

doplněno 24.10.13 12:54:

On to na vás jen zkouší! řekněte mu, že než za takovou cenu tak to raději necháte ladem. nebo si vymyslete jiného zájemce. Ikdyby jste pořistoupili na směšnou cenu 1% tak je to minimálně cca 2300,- Kč. a trvejte na tom, aby platbu vždy navýšil o daň.

To u vás není družstvo nebo jiný zemědělec?

Nikoliv kolego...

Na katastrálním území kde proběhla digitalizace by měl platit daň z nemovitosti majitel. Na katastrálním území kde k tomu ještě nedošlo, platí daň nájemce.

doplněno 24.10.13 12:01:

"lidus" Pamatuji si to proto, že se mi to nedávno měnilo. Předloni ještě platil nájemce, od loňska už platím daň sám.

lidus*

"mk"i u nás to tak je a ještě nájemce platí daň.

doplněno 24.10.13 11:23:

Ano nám platí i daň + 5000/ha za rok. I družstvo letos sepisovalo nové smlouvy a má to nastavené stejně, pronájem musí být nejméně na 5 let u soukromníka, družstvo to má nejméně na 7 let.

doplněno 24.10.13 11:37:

Musela jsem najít smlouvy abych nepsala bludy, 5000/ha + daň (to souhlasí), vyjímka je: automaticky platí dań u zjednodušené evidence, kde již bylo digitalizované platí dań automaticky majitel a o tuto částku se mu navyšuje nájem (takže vlastně tu daň platí vždycky nájemce), jestli to tak mají všichni majitelé netuším ale my na tom při podpisu smlouvy trvali.

doplněno 24.10.13 11:41:

"gotrek"já než to najdu a nadatluju, vy už to dávno máte.

doplněno 24.10.13 12:03:

svazvlastnikupudy.cz/... Zkuste si tu počíst a snad najdete odpověď na vaši otázku.

rnk*

Mimochodem podle nového občanského zákoníku by se měl sjednat pacht. Při sjednání nájmu za účinnosti nového občanského zákoníku by úroda patřila vám.

kahsa*

oni budou nějaké změny u pronájámu půdy, od noveho roku? Děda totiž před lety uzavřel s družstvem smlouvu s odstupným 10let. A nechtějí mi to dát. A pokud by se musela měnit smouva, tak to by se mi hodilo.

hanher*
I ta výpovědní lhůta jde oficiálně obejít.
kahsa*

jo? a jak? budu rád za info

hodnocení

0x

Pošlete jej k šípku. Já dostávám o něco méně za 0.2 ha.

olaf71*
hodnocení

0x

pamatuji se, že jsme dostávali za 10ha. 100 kg. prase.

naoko

Jestli jste za pronajatých 10 ha dostali 100kg prase tak vás kilo toho většího selátka přišlo hodně draho :).

olaf71*

neřešil jsem to, prase jsem sežral a že zemědělci mají údajně pořád málo,jsem si zvykl

hupcuk

Spočítal jste někdy na kolik by Vás stálo to posekání pozemku 2x ročně? Ze zákona to musíte udělat.

olaf71*

a co to má s tím společného? určitě si to nepronajal, aby mi dokázal, že sekání stojí nějaké peníze. jak jsem psal, neřešil jsem to

hupcuk

Nebylo to myšleno přímo na Vás ,ale jsou tu takoví že neví co by za to chtěli.Mužou být rádi že jim někdo pozemek zdarma obdělá . Neni zravna doba že by byla rvačka o zemědělské pozemky.

naoko
hodnocení

0x

Vychází ti to na cca 30hal./m2. To je skoro adekvátní, víc jak 50hal. ti nikdo za pronájem nedá. Záleží na tom jaká je u vás o pronájem půdy poptávka, jaký je na pole přístup a co s tím budeš dělat, když to nebudeš pronajímat. Dej si podmínku, že mu to pronajmeš, ale platbu ti zvýší o daň kterou ty platíš ( a budeš dál jako vlastník platit) každý rok FÚ. To co to tady ostatní píší jsou nesmysly, Buď realista.

Kolego, nevím, jestli někteří píšou nesmysly. Já jsem zde uvedl cenu, kterou za pronájem zemědělské půdy dostávám já. Tudíž realitu.

olaf71*

jsi si jistý ve výpočtu 30 haléřů?

Naoko zjevně neví, kolik má hektar čtverečných metrů... :D

olaf71*

ale ví, že nikdo nedá víc než 50hal. :-D

naoko

Tak to vím a jestli víš o někom kdo dá víc, dej mě kontakt, Ráda mu to svoje pronajmu.

lidus*

"naoko" záleží na tom kde a v jaké bonitě ornou půdu máte, jetli to jsou políčka o rozloze půl aru rozesetá po celém okolí nebo plocha 10ha a hlavně záleží jestli o pronájem má někdo zájem. Když vás začnou uhánět hned tři co by to chtěli, je snadné vyšponovat cenu.

naoko

to jo, ale kdy se taková klika vlastníkovi naskytne :) že by v jedné lokalitě bylo takových zájemců o pronájem, a to už bez ohledu na bonitu. Ani Babiš se nepředal, když pozemky přímo skupoval...

naoko

:) 10000. Ale pronájem je stejně dneska za nula nula nic, nevyděláš na něm, jen nemáš starosti o pozemek a někdo ti zaplatí daň. O ničem jiném to není, pokud nechceš hospodařit na něm sám. pak je to jen o dřině.

Jak už jsem psal výše... Daň zaplatí nájemce jen tehdy, pokud v tom příslušném katastrálním území ještě neproběhla digitalizace. Pokud ano, daň platí vlastník.

naoko

No to ti nikdo nepopírá. Máš pravdu. V paxi to pak funguje tak, že pokud proběhla digi a ty se staneneš plátce daně, navýšíš o tuhle částku, kterou platíš FÚ nájemné nájemci. On si to nájemce stejně pak z daní odečte...

Mě to vychází 3 haléře a něco.

buss
hodnocení

0x

Platí mi daň +1200 Kč/ha, půda nic moc.

dobrman*
hodnocení

0x

Hezký den, my máme taky v nájmu půdu, platíme 2000,-/ha

naoko

Takže dvacetník za metr? Mám to dobře :)?

marekoliva
hodnocení

Tak poptávka je taková, že tento zemědělec je jediným, kdo má zájem. Takže co s tímhle člověkem objektivně dělat?

lidus*

"U cca 2.6ha to dělá prý 900Kč/ročně." (chápu dobře, že 900/ 2,6ha?) Pokud by dal při špatné bonitě, špatných podmínkách 900/ha a vážně by mi nic jiného nezbylo, tak asi ano, je to pro mě lepší než se tam plahočit. Zkuste se ptát, vyhodit inzerát, pohledejte v katastru bonitu půdy a hlavně zjistěte za kolik pronájímají ostatní. Příjde mi to vážně směšná částka i za 1ha. Moje informace jsou: kraj Jihomoravský, okr. Vyškov. odkud jste vy, netuším.

I mně se to zdá velice málo. Ačkoliv záleží na kvalitě půdy, ale i kdyby byla horší, je to stejně málo. Nám dával nájemce 1.000 Kč za 1ha a platil daně. Za ty Vaše pozemky by to tedy mělo být 2.600 Kč. A i tak to není až moc. Jiný nájemce dával 1.500 Kč za 1 ha.

Tak by nejlépe bylo se s tímto pánem dohodnout, zda přitlačí, nebo se s ním rozejít. Těch 900 Kč je jako nic. Jaga.

honzajs
hodnocení

0x

Otázku ceny bych nechal starnou, akorát upozorním, že ze zákona má majitel povinnost se o ornou půdu starat. Tj. minimálně ji obdělat tak, aby nezarostla lebedou a nešířil se plevel na okolní pozemky, nařízení vlády 50/1950

hodnocení

0x

Na Vysočině mě platí při podpisu smlouvy na 10 roku 1400Kč z hektaru ročně. Zemědělské družstvo Telč

marekoliva
hodnocení

pokud se budu držet nabídky 1% z ceny půdy = nájem. Kde seženu na internetu nějakou tu jejich úřední cenu, abych si to mohl ověřit?

lidus*

zkuste kalkulačku farmy.cz/... ale berte to s rezervou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]