Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
mam dotaz na ktery jsem nenasla rubriku.
Tyka se rodicovstvi, materske, stehovani z ciziny, narok na podporu, studovani.
Jsem v situaci kdy ziji nekolik let v zahranici, pobiram momentalne rocni materskou v Nemecku.
Za mesic mi materska konci, z firmy se mi neozvali, ale nepocitam, ze me obsadi na nejakou pozici, jelikoz jsem pracovala ve Finsku pro tuto nemeckou firmu, ale z Fisnka jsem se prestehovali do Nemecka.
Urcite se s firmou spojim a vyridim veskere papirovani.
Ale dalsi ve, chystame se vratit do CD. zhruba po 10 letech, chtela bych vedet na co mam a nemam narok, de se nejlepe mohu informovat. jelikoz synovi bude 1 rok, do skolky mi ho nevezmou.
Pritel zustane v Nemecku, kde bude pracovat a dojizdet za nama. V Cr. u rodicu mam trvaly pobyt, kde chceme zacit stavet a ja studovat, dodelat maturitu dalkove.
Premyslim, co bude lepsi, zda zustat nadale prihlasena v Nemecku a pobirat prispevky na dite, nebo je prepsat na pritele a pritel bude pobirat prispevky na dite. Nebo na co vlastne amm v Cr narok, pravdepodobne na nic, kdyz jsem za posledni roky neodpracovala v Cr ani chvili.
Dalsi, snazime se o dalsi dite, je lespi byt nahalsena v Nemecku, kde je materska 1rok, nebo v Cr s nejakou minimalni materskou?
Je to vsechno pekne zamotane a potrebovala bych v teto situaci poradit.
dekuji Olga
začnu od konce - mateřská = peněžitá pomoc v mateřství je v ČR 28 týdnů a aby na ni nárok vznikl, musíte mít placené nemocenské pojištění v dostatečně dlouhé době (tzn. musíte být buď zaměstnaná nebo OSVČ a nemocenské si platit dobrovolně). což u vás asi nehrozí, když sama píšete, že nebudete mít pro dítě jesle.
rodičovský příspěvek je 220 tisíc Kč celkově a rozložit je ho možné až do 4 let věku dítěte, ale kolik vám dají měsíčně (čili za jak dlouho si ty peníze celkem vyberete) závisí opět na vašich předchozích příjmech ze zaměstnání). nicméně pokud bude váš přítel pracovat v Německu a vy budete doma u rodičů, tak máte dost velkou pravděpodobnost, že vás odkáží na německý sociální systém, protože to bude vyhodnoceno jako že střed zájmu rodiny je v Německu, tedy se mají o vás postarat tam (platí to pro státy EU, jakési unijní předpisy). každopádně pokud bude příspěvky na dítě pobírat přítel v Německu, v ČR na ně nárok mít nebudete.
nějaká sociální podpora pro vás - to je otázka, protože tady se buď posuzují příjmy celé rodiny a tedy s příjmem vašeho přítele nebudete sociálně potřebná nebo ho úřady mohou vyřadit z okruhu posuzovaných osob, ale pak obvykle chtějí, abyste měla dítě soudně svěřené do své péče a řádně uplatňovala alimenty na dítě i na sebe.
tedy pokud jste rodina, tak vás má živit přítel, což mi přijde naprosto v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.