Nejste přihlášen/a.
Zdravím zkušenější,
potřeboval bych poradit.Momentálně pracuji ve společnosti,kde mě 30.9 zkončila smlouva na dobu určitou,avšak do zaměstnání chodím dál i přes to,že novou smlouvu jsem zatím nedostal.Aktuálně se mě naskytla možnost nové pracovní nabídky v jiné firmě-samozřejmě důvod je ten finanční.Podmínkou je nástup od 1.11.A otázka tedy zní: mohu, pokud jsem žádnou novou smlouvu ještě nepodepsal a i přes to, že zatím do zaměstnání chodím, odejít bez výpovědní lhůty,nebo smlouva se automaticky prodlužuje s příchodem do práce a podpis je jen formalita?Ale jak by to tedy bylo s tím,kdybych např. nesouhlasil s finančníma podmínkama?
Předem díky za rady
Pokud smlouvu nemáte, můžete skončit ze dne na den. Problém by mohl nastat pouze pokud by vám stávající zaměstnavatel nechtěl vyplatit mzdu za říjen.
doplněno 20.10.13 22:51:Tak to jsem nevěděl (zákon 262/2006 SB. §65 odstavec 2), ale je to tak.
To jsou mi věci. Jen mi není jasné jestli běží zkušební doba či nikoliv.
Váš pracovní poměr poměr se změnil v pracovní poměr na dobu neurčitou. Stále platí původně sjednaná smlouva, změnil pouze časový údaj. Protože nejde o novou pracovní smlouvu, nemůžete ani mít "novou zkušební dobu".
Pracovní poměr můžete ukončit pouze výpovědí s dvouměsíční výpovědní dobou nebo dohodou se zaměstnavatelem - pokud by zaměstnavatel souhlasil (zaměstnavatel není povinen na návrh dohody přistoupit).
___ Co míníte formulací "... jak by to bylo s tím, kdybych např. nesouhlasil s finančními podmínkami"?
pracovní smlouva je právní podklad. Nemáte podepsanou smlouvu, není čím vás ve firmě držet. Můžete vyřídit formality a odejít kdykoliv, i z hodiny na hodinu.
Ale přesto bych vám radil k umírněnosti. Nebouchejte ve vaší firmě dveřmi, ať si je nezabouchnete navždy. Skočte na osobní oddělení, poptejte se jak jste na tom, co pro vás mají přichystané, zda vám dají smlouvu, kdy vám ji dají a jaké v ní budou vaše finance. Nenápadně se zmiňte, že jste dostal lepší nabídku od jiné firmy a že o ní uvažujete.
Pak už sám poznáte co udělat dál, jestli odejít či zůstat.
Takže z právního hlediska na to nárok nemám.Co se potom tedy stane,pokud od 1.11. do nynějšího zaměstnání opravdu nenastoupím a začnu pracovat někde jinde?Jaké to pro mě bude mít následky?Protože vím,že současný zaměstnavatel mě určitě na dohodu nepustí.
Figurek zřejmě nezná § 65, odst. 2 zák/...: Vy pracovní smlouvu poedepsanou máte, jenom se změnila doba platnosti z doby určité v dobu neurčitou.
Přestanete-li chodit do zaměstnání, vyhodnotí zaměstnavatel po několika dnech (3 až 5) jako neomluvenou absenci se všemi důsledky. Bude moci pracovní poměr zrušit podle § 55, což by pro Vás mělo za následek ztrátu na podporu v nezaměstnanosti na dalších 6 měsíců.
Za každý den neomluvené absence by Vám mohl strhnout jeden až tři (záleží na rozhodnutí zaměstnavatele) dny dovolené, za dobu neplaceného volna by Vám dopočetl a odvedl zdravotní pojištění, zdravotní pojištění a náhradu mzdy za přečerpanou dovolenou by Vám strhnul z poslední výplaty.
Kromě toho by měl právo po Vás vymáhat škodu, kterou byste mu svou absencí způsobil.
Za zmínku stojí i skutečnost, že byste pravděpodobně obtížněji hledal nové zaměstnání (zaměstnavatelé dávají přednost zaměstnancům, s kterými nebyly žádné problémy).
doplněno 21.10.13 19:30:@Kovis: Říkám si, jestli Figurek příspěvky s uvedením paragrafu nepřehlédl, (pro jistotu jsem doplnila "klikatelný"odkaz)...
Spíš by mě zajímalo, proč sem figurek vůbec něco takového píše, když už včera bylo uvedeno, jak se věci mají včetně odkazu na příslušný paragraf...
No já už jsem fakticky vzatý do práce druhé,takže po 6 měsících zaměstnavatel už nezjistí,že jsem někdy dostal nějaký paragraf.Co si mohu představit pod pojmem,že po mě může požadovat náhradu za ušlý zisk?A můžete mě sdělit,zda to tímto způsobem lze teoreticky provést?Jde o to,že momentálně dělám za nějakých 10 tis,v novém zaměstnání můohu mít až trojnásobek.Byla by to ohromná škoda,pokud bych si takovou šanci nechal utéct.
Vy nebudete mít v novém zaměstnání zkušební dobu? Pokud během ní nové zaměstnání skončí, mohlo by se stát, že nebudete mít nárok na podporu.
Předchozí zaměstnavatel bude mít nárok na úhradu škody, nikoliv na náhradu ztráty zisku.
Ztráta zisku je rizikem podnikání, jež zaměstnavatel nesmí přenášet na zaměstnance.
Ovšem poku nepřijdete do práce, bude zaměstnavatel pravděpodobně muset někomu nařídit práci přesčas, čímž se mu nyvýší náklady.
V takovém případě by po Vás mohl vymáhat např. příplatky za přesčasy bývalých kolegů.
doplněno 24.10.13 15:59:Omlouvám se za překlepy: ... pokud ... ... navýší ...
Takze zadny paragraf, se zamestnavatelem jsem se dohodnul,coz sem necekal,ze me pusti, navic pred Vanoci,kdy te prace bude spousta.Kazdopadne od noveho mesice se mohu tesit na nove vyzvy
Diky moc za rady,
jinak zamestnavatel zrejme to, ze se pracovni pomer automaticky prodluzuje na dobu neurcitou nevi,protoze jsme se domluvili na tom,ze musim podepsat smlouvu novou,kde bude dalsi zkusebni doba a behem te zkusebni doby zkoncim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.