Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vraceni duchodu po zemrelem

Od: aha* odpovědí: 15 změna:

Dobry den.Prosim o radu. Maminka zemrela 19.2.2012. Dedické rizení uzavreno v breznu, dedictvi delalo asi 5000Kc s tím, ze sporitena nic neproplatila, bylo mi receno, ze do te doby doslo jeste ke strzeni nekterých záloh. Vecra prisel dopis z OSSZ ze mam vratit 15tis, protoze byly zaslany jeste tri duchody po smrti, a sporitelna vratila jen 20tis. Nikdo mi nerekl, ze duchody jeste prichazeli, dedicke rizeni uzavreno a najednou po 3/4 roce toto. Chapu, ze se penize vraci, ale ja nemam co vratit, zadne jsem nedostala ani o nich nevim. A proc mi ve sporitelne rekly ze tam nic neni,, kdyz pak vratili 20 tis? Nevim co delat, jsem na materske a a tolik penez je velka financni zatez.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

"Bylo mi řečeno ..." "Nikdo mi neřekl ..." Copak Vy k tomu nemáte žádné podklady, např. výpisy z účtu?

doplněno 19.10.13 09:40:

Souhlasím s Bussem: Někde musí být dohledatelné, zda důchody opravdu přišly

Kdo a kdy informoval ČSSZ a spořitelnu o úmrtí? Ty tři důchody se mi zdají moc, spořitelna měla nejpozději druhý a třetí důchod vrátit - tak jak to majiteli účtu pro ČSSZ potvrdila (jinak by ČSSZ důchod na účet nezasílala).

doplněno 19.10.13 09:43:

Lhůta 30 dnů se počítá od doručení.

aha*
hodnocení

mam pouze zapis o dedickem rizeni, kde bylo na uctu 5tis, vypisy jsem zadne nedostala ani jsem s uctem nemohla disponovat jak to bezne byva, tedy ani nahlizet na stav. Uzavrenim a vyrovnanim jsem predpokladala ze vse je v poradku a ne ze si po takove dobe nekdo vzpomene a chce penize.

aha*
hodnocení

Ceska sporitelna byla o umrti informovana pohrebni sluzbou, to probehlo v poradku overeno nedisponovatelnosti uctu, CSSZ bohuzel nevim kdo informuje, Matrika?

buss
hodnocení

1x

A to nechodily žádné výpisy ze Sp.? Předpokládám, že jste jediná dědička. Kdy bylo Č(O)SSZ oznámeno úmrtí? Že přijde aspoň jeden důchod jste mohla tušit. Jak byl účet blokován? Zašel bych na spořitelnu a nechal si ukázat výpisy, popř. notář. Někde se něco zadrhlo.

doplněno 19.10.13 10:02:

Pokud skutečně byl důchod odeslán nezbude nic jiného, než uhradit. 9.8.2013 + 30 dní? Ještě máme finančního arbitra, pokud je v takové věci oprávněn konat. Měla jste na sociálku zaslat kopii úmrtního listu. Na Spoř. se nenechte odpálit, asi jednat na přepážce nebude to pravé. Ať vám vysvětlí, jak ty info dostat. Zkuste napřed se poptat na 800207207. Spořitelna má ombudsmana. Pokud byl důchod vyplacen před úmrtím, nevrací se.

aha*
hodnocení

ano jeden duchod bych chapala ale 3? znamena to ze chodili i v dobe dedickeho rizeni, pokud se jiz toto resi, jiste vse oznamili. Vypisy jsem zadne nedostala, vypisy se posilaji na adresu zemreleho a pokud tam neni, na poste mi odmitli veskere dopisy apod dat, vse se musi vratit do nejakeho skladu ... To ze prijdou duchody na ucet bych taky pochopila, ale v dobe jeho zruseni na nem nic nebylo, a v dopise stoji, ze vratili jen 20 tis, kde je vzali? A kam zmizeli ostatni? Ano pokusim se vypisy ziskat, bojim se aby mi je dali, uz se nedivim nicemu. Jeste byl dopis psal 9.8 a mam 30 dni na odvolani od oznameni, odeslan byl vsak teprve vcera, budu jen doufat ze termin plati vcerejsi

pohanka*
hodnocení

1x

Aha, nevíme více informací. Jestli maminka žila sama, nebo s někým. Pokud by žila s někým a ten vybíral schránku - domluvit se s ním. Písemné výpisy z účtu chodí jako obyčejný dopis do schránky vždy začátkem měsíce, rekomanda pošta nikomu po skonu již nevydá, vrací se zpět. Popřípadě měla maminka internetové bankovnictví? Fakt je, že po tak dlouhé době dopisy nedohledáte. Zásadní věc je, kdy jste se o úmrtí maminky dozvěděli a kdy jste vše nahlásily úřadům. Tedy matrika, ČSSZ, zdravotní pojišťovna, pošta - pokud vyplácí důchod, různé pojišťovny na život atd.. Hodně věcí Vám řeknou právě na obecním - městském úřadě. ČSSZ zastaví výplatu na účet okamžitě, pokud tam doručíte úmrtní list, nebo zavoláte. Takže správa zřejmě neměla od nikoho informaci o úmrtí. V dnešní počítačové době lze všechny pohyby na účtu dohledat a vytisknout. Požádejte jako dědic o tyto výpisy. Zřejmě za tuto službu zaplatíte, ale budete mít v ruce papíry ze kterých se můžete vše zkontrolovat. A ani notáři nemají vše pod kontrolou. Mě přišlo po 7 letech od úmrtí oznámení o akciích z kuponové privatizace na které nikdo nepřišel a přitom dotaz byl tenkrát učiněn. ČSSZ nemá vždy stoprocentní pravdu, ale věřte, že na 99,999 procent většinou ano, že důchod na účet poslali.

doplněno 19.10.13 10:31:

S dopisem dojděte k notáři a požádejte o obnovení dědického řízení. Tato služba je zdarma. Platíte až potom jenom odměnu notáři.

jmhad*
hodnocení

0x

Můjh názor je,že tohle by měl dořešit příslušný notář v rámci dědického řízení. Je to jeho řemeslo a jestli něco opomenul,je to nyní jeho starost.

aha*
hodnocení

Prave ze notarska dostala vypis od sporitelny, vypis byl ale k datu umrti, co se pak na uctu delo, nikdo nevi. Nevim proc pri zruseni uct nebylo nejake vyrozumeni, jen ustni. taky nechapu jak mohlo prijit jeste tolik duchodu .

stirecek*
hodnocení

0x
Já nevim, ale pokud jste zdědila účet, o každém pohybu byste mela vědět, třeba z bankovnictví. Pokud byl účet uzavřen, nemohly tam dojít další tři důchody, protože by se automaticky vrátili.
aha*
hodnocení

ucet byl uzavren, tyden po unrti, nebyl vsak zrusen, to ani neslo, ale odchazeli jeste poplatky na elektrinu, take jsem predpokladala, ze je umrtim automaticky odesilani duchodu ukonceno..

hodnocení

0x

Já taky nerozumím jedné věci, možná jsem blbec. Spořitelna vrátila 20 000. to je co, důchod? Už to by bylo téměř 7 000 na jeden důchod, ještě požadují 15 000. to vaše maminka měla důchod 12 000? Možné to samozřejmě je, ale v každém případě to chce dohledat ke všemu doklady.

hodnocení

0x

Úmrtí se na ČSSZ hlásí z matriky, nemusíte dokládat úmrtní list. Podle mě je klíčové zjistit, kam ty důchody chodily. Pokud trčí někde na účtu, bez problému je vrátíte.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Zesnulému bráchovi přišel důchod normálně asi 5tého v měsíci a za pár dnů si z něho opět stáhli zřejmě alikvotní část spátky. Zemřel 17 a toho 5 bylo v měsíci dalším. Někteří notáři nepracují až tak dobře. Někteří spíš přímo darebně.

aha*
hodnocení

Vse zjisteno. Maminky duchod na uctu byl ale nemela ne nej narok.V podstate mela zemrit o dva dny dele. Vraci se cely duchod. Opet jsem se presvedcila o nasem zoufalem socialnim systemu. Vsem dekuji za odpovedi

Náš sociální systém je skutečně zoufalý, ale vracení důchodu probíhá podle zákona - pokud je datum výplaty důchodu před datem úmrtí, důchod zůstává; pokud poživatel důchodu zemře před termínem výplaty, důchod se vrací správě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]