Nejste přihlášen/a.
Kapko, nesouhlasím s tím, že by tazatelka měla ze svého výživného přispívat matce na domácnost. Spíše naopak: matka má k dceři vyživovací povinnost.
___ K dotazu:
Dohodněte se s otcem, aby výživné posílal přímo Vám a s matkou, aby Vám přispívala na školní potřeby.
Dále se s matkou dohodněte ohledně topení, případně si na brigádě vydělějte na přímotop a přitápějte si ve svém pokoji.
Další možností je odstěhovat se od matky k otci, v 18 letech už se můžete rozhodnout sama, u kterého z rodičů chcete bydlet.
Pokud by matka nebyla ochotna se s Vámi dohodnout na nějakém rozumném výživném, musela byste podat návrh na úpravu výživného u soudu.
tak samozřejmě, že matka má k dceři vyživovací povinnost, ale tu má i otec - tedy výživné od otce je určené mimo jiné i na zaplacení nákladů na bydlení a stravu. nevíme, kolik přispívá otec, nevíme, kolik jsou celkové náklady kolem slečny (pořízení oblečení, zda matka dceři pere a vaří...), je docela možné, že v konečném důsledku to vyjde tak, že část alimentů od otce stejně půjde za matkou na pokrytí nákladů. vyhnout se tomu dá tak, že se slečna odstěhuje, když je doma nespokojená, a bude si sama hospodařit z alimentů od otce + od matky a případně z brigád
ale jinak samozřejmě od 18 lze výživné posílat přímo slečně, i bez předchozího schválení soudem. a čistě teoreticky by to tak být mělo, protože od plnoletosti je to už slečna, kdo by po otci vymáhal případné dlužné výživné.
A nemůžeš jít k otci? Určtě bych si nechala převést alimenty na svůj účet..to že zaplatit dokážeš..a z toho můžeš dát třeba část matce na jídlo..
Pokud se na tom dohodnou všechny strany, pak to není nutné řešit soudní cestou. Ale Vy budete povinna přispívat na chod společné domácnosti, tudíž se domluvte s matkou, jakou částkou byste jí přispívala. Když se nedohodnete, pak musí soud zrušit rozsudek a nahradit ho jiným. K rukám matky výživné posílal Váš otec, protože jste nebyla zletilá a ona byla Váš zákonný zástupce. Teď zletilá jste, tak se dohodněte, že výživné bude zasíláno k Vašim rukám a kolik budete přispívat matce na domácnost.
Pokud by dcera chtěla soudně po matce vyměřit výživné, pak by musela bydlet samostatně, nebo s otcem. Pokud bydlí s ní, pak se matka podílí na výživném tak, že poskytuje stravu, ubytování atd. Výživné je určeno na potřeby a náklady dítěte. Do dosažení zletilosti s ním hospodařila matka a financovala tak veškeré výdaje... Jestli-že bude výživné zasíláno k rukám zletilého dítěte a toto si s nimi bude hospodařit samo, mělo by se na nákladech společné domácnosti podílet dle svých schopností a možností. Dle zákona o rodině mají oba rodiče povinnost přispívat na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů a dítě má zároveň právo podílet se na životní úrovni rodičů. Záleží tedy na tom, jakou životní úroveň má matka tazatelky a s jakými příjmy disponuje. Pokud s malými, pak svoji vyživovací povinnost splní i v případě, že by dceři poskytovala stravu a ubytování jen do určité míry a v rámci svých možností.
Asi v dotazu vidím víc, než v něm ve skutečnosti je. Četla jsem, že matka nedává dceři na školní potřeby, na jídlo do školy, a že málo topí.
Zejména jídlo a školní potřeby mne dost zarazily (chlad/teplo můžeme každý vnímat jinak).
Celkově mi dotaz vyzněl dost nespokojeně s životem u matky. Proto jsem zmínila, že si tazatelka od 18 let může vybrat, u kterého z rodičů chce žít.
Pokud by se tazatelka od matky odstěhovala, měla by nárok na výživné (i) od matky.
Na druhou stranu pokud jsou v rodině nízké příjmy, mohla by se přičinit i slečna studentka.
Já si tedy myslím, že po dovršení dospělosti by nejen nemusel, ale ani neměl otec posílat alimenty matce. Jiná věc je, jak to bude s přispíváním na domácnost, to prostě nevím,, ale alimenty jsou podle mne dcery.
A ta historka s tím zoudem a uvalením exekuce mi přijede tak naprosto absurdní; to bych snad hnal až do Strssburku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.