Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat zda mám šanci úspěchu u soudu.
Zaplatila jsem pujčku za bývalého partnera,s tím,že mi to měsíčně bude on splácet.Platila jsem i jeho alimenty pod stejnou podmínkou měsíčního splacení.
Bohužel se nyní nemohu domoci peněz zpět a bývalý partner se mnou odmítá komunikovat.
Pujčka byla vedená na jeho jméno a splacená z mého účtu.
Jsou tyto peníze nenávratně pryč,nebo mám šanci?
U alimentů se bývalý pertner do spisu u soudu přiznal,že vše platím já a on bude nucen mi vše splácet.To bylo,když jeho žena požadovala zvýšení alimentů.
Děkuji za odpověď
s pozdravem
Bartoňová
Dobrý den,
každopádně musíte napsat bývalému příteli výzvu na vrácení peněz tj. konkrétní částku, s popsáním toho, jak tato půjčka vznikla. Ve výzvě mu dáte termín, do kdy má tuto půjčku vrátit (s uvedením Vašeho čísla účtu) a pokud tak v termínu neučiní, podat žalobu za neoprávněné obohacení. Podle toho, co píšete, máte slušnou šanci se po čase k penězům dostat. Vy prokážete půjčení peněz, bývalý neprokáže jejich vrácení, tudíž bude muset peníze po rozhodnutí soudu vrátit.
David
Řekl bych, že šanci u soudu máte, protože vše můžete dokladovat výpisy ze svých účtů. Ale myslím, že by soud ještě požadoval doložit, jakým způsobem jste se snažila z partnera peníze dostat. Ústní dohodu těžko prokážete. Proto by bylo vhodné mu doporučeně poslat žádost co, v jaké výši, jakým způsobem ( číslo účtu, forma splátek?) a v jakém termínu vám má zaplatit Důrazně jej upozornit, že pokud do daného termínu peníze neobdržíte, věc předáte soudu. Uschovejte si kopii dopisu. Pak by si na něj mohl došlápnout exekutor.
Můžete sice u soudu podat žalobu na vydání bezdůvodného obohacení, ale bude to na dlouho. Pokud za někoho něco platíme a nebo mu půjčujeme a je to větší částka, pak se určitě vyplatí jít k notáři a sepsat dohodu se svolením k přímé vykonatelnosti exekucí. Když nebudou peníze včas vráceny, předáte to exekutorovi a nemusíte běhat po soudech. Nebo ještě lépe: dlužník se bude takového postupu obávat a dluhy včas splatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.