Nejste přihlášen/a.
dobrý večer. narodila jsem se v roce 1956 mám dvě děti a odpracováno 35 let.do star.důchodu půjdu v 60 letech. pokud by jsem zůstala tzv. v domáctnosti z kterých let by se mi počítal důchod, z odpracovaných nebo i z let kdy by jsem nepracovala.jaké pojištění by jsem musela platit jen zdravotní nebo i sociální a kolik , děkuji
Důchod se počítá z vyměřovacích základů (tedy z hrubé mzdy) od roku 1986 a z pojištěné (odpracované) doby od ukončení povinné školní docházky - přesně by Vás informovali na důchodovém oddělení OSSZ. Pokud zůstanete v domácnosti, není to pojištěná doba. Pouze v případě, že byste pečovala o někoho bezmocného (tak se to jmenovalo dříve, nyní závislého v určitém stupni závislosti) - třeba staré rodiče, je možné Vám tuto dobu při splnění určitých podmínek uznat jako náhradní dobu pojištění. Je také možné se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění (opět na OSSZ na důchodovém odd.), zaplatila byste si měsíčně cca 1700,- Kč(toto lze maximálně 10 let) a doba by se Vám započetla. Není to ovšem povinné, ale za dobu, za kterou neplatíte sociální pojištění, nemáte nárok na nemocenskou v případě nemoci a nezapočte se Vám na důchod. Roky, které neodpracujete, se Vám pro nárok na důchod nezapočtou. (To by totiž patrně nepracoval nikdo...)
Zdravotní pojištění (u zdravotní pojišťovny) je povinné, musela byste ve zdr.pojišťovně nahlásit, že jste jenom tak doma a dozvěděla byste se, kolik máte platit.
Doporučila bych Vám, abyste si napsala na Českou správu sociálního zabezpečení, Křížová 25, 22508 Praha 5, a požádala o výpis dob pojištění. Žádá se neformálně, není na to předepsaný tiskopis. Uvedete svoje jméno, příjmení, rodné číslo (důležité) a bydliště. Napíšete: Žádám o zaslání výpisu dob pojištění. Výpis Vám zašlou asi do 2 měsíců na uvedenou adresu. V něm se dozvíte, které pojištěné doby jsou v Praze na ČSSZ evidované. Kdyby Vám nějaká doba chyběla, zajdete s výpisem a s občanským průkazem na místně příslušnou OSSZ na důchodové oddělení a tam se dozvíte, jak nezaevidovanou dobu dohledat a doložit, aby Vám pro důchod nechyběla.
Přjemné dny přeji
Nejsem odborník ale mějte na paměti že výše důchodu se počítá ze všech výdělků tedy i soc.pojitění.V mém okolí znám lidi co naříkají žě pracovali i40 let ale mají malý důchod ovšem si neuvědomují že např.3 roky marodili a na 60 procentech mzdy taky něco odpraovali a mezi tím ještě třeba byli na UP 2 roky a k tomu za totáče taky neměli razítko v OP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.