Nejste přihlášen/a.
Zdravím,mám dotaz,chci někam investovat 150 000 ... se 100% jistotou že o ně nepřijdu.Na cca 3roky. Aby se nějak zúročili,u který banky je nejlepší úrok v současnosti?Nebo investovat do nějaké komodity apod.? Děkuji za rady
Taková investice neexistuje. Obzvlášť před volbami. Ani doma, ani v bance v trezoru, nikde nemáte 100% jistotu že peníze ještě uvidíte.
Není. 100% není. Oni sice tvrdí, že jsou pojištění do ...bla bla Eur, ale nakonec vám nic dát nemusí. Vy byste vrazil peníze na nejvyšší úrok do celkem neznámého a mladého spoř. družstva Artesa? Nebo do Evropsko-Ruské banky? Já ne. Radši oželím o 0,2 % a budu je mít po ruce.
Stále se vyplatí investovat např. do zlata nebo do mincí. Když si to člověk dobře hlídá, jsou určitá výroční data či jubilea, kdy se vytiskne pár památečních mincí, které postupem času mají obrovskou hodnotu. Za rok může být i dvojnásobná, pokud je velký zájem a málo kusů, sběratelé, kteří např. nestihnou objednat dostatečně včas a uteče jim to jsou pak ochotní dát také hodně peněz, aby to měli.
Něco na tom je. Dobrý finančník by nabídl radši 5% zhodnocení a za to 1 % by si platil ty svoje výdaje.
No ono něco je slib, ale taky tam píšou, že hodnota může být i nižší. čp invest v podstatě investuje tvoje peníze za tebe a proč jim platit ještě poplatek, když můžu investovat sám?
doplněno 17.10.13 12:37:Axus: samozřejmě, že platím, ale ne předem! Platím pouze 0,35% z objemu - ze zrealizovaného obchodu. Neplatím nic předem a neplatím ani za nějaké vedení účtu či jiné služby.
Tak ne kazdy ma na to aktivne se ucastnit obchodovani (vedomostma, zkusenostma,, casove,...), neznamena to ale, ze nechce sve penize investicne zhodnotit. Tak to necha na zkusenejsim i s vidinou nizsich zisku (ale pro takoveho pravdepodobne i nizsich ztrat).
Konec koncu kazdy plati. I Ty platis poplatky brokerum.
Ještě dodám, třeba primabanka slibuje pětiprocentní zhodnocení úspor při pravidelném měsíčním spoření s dobou na rok dva tři, tedy něco jako terminovaný vklad s měsíčními úložkami. Ovšem nikdo neví, jaký bude kurz k euru k datu ukončení, i kdyby byl stejný jako dnes, spread pohltí většinu úroků.
Co se týká toho investvování, samozřejmě není vhodné začínat s celou částkou. Pokud má tedy člověk "zbytečných" cca 100 000kč, může invetsovat třeba jen deset tis a devadesát tis uložit na běžný spořící účet cca 1,8%. I když prodělá z těch deseti tis 30%, ve finále jsou to tři tisíce, které by jinak dal čp investu jen za vstup do akciového fondu, netratí tedy vůbec nic, navíc má akcie. U čp investu zatím nemá nic, v podstatě to vyhodil jen za stup. ČP invest dále slibuje AŽ šesti procentní úrok, takže ten je nejistý a člověk při vkladu 100tis už tři procenta prodělal. ČP invest ale na druhou stranu může i prodělat a tohle riziko nese sám vkladatel. Ono tyhle firmy investují víc rizikově, poněvadž to nejsou jejich peníze, navíc nenesou riziko na trzích. Člověk, který investuje sám svoje peníze, investuje s větším rozumem a větší odpovědností, než by tomu bylo v případě, kdyby investoval peníze cizí a bez rizika. Tyhle firmy, pokud si chtějí vydělat, musí jít do většího rizika. Vám dají těch šest procent, z toho tři už jste si předplatili, takže defakto dostanete jen tři a to co je nad tuto hranici je jejich zisk.
Domácí investor může investovat mnohem defenzivněji, víc na jistotu a mít mnohem vyšší zhodnocení. Pokud nastane situace, že z těch deseti tis člověk naopak vydělá 30%, to jsou tři tisíce kč a z těch devadesáti tis na spořícím účtu dostane 1,8%, tj cca 1600Kč, v konečném součtu je to 4600 kč ze sta tisíc, toje 4,6% úrok s relativně bezpečným průběhem. Tohle Vám nedá žádná banka. Taky člověk, pokud má peníze v akciích a jeho broker ukončí podnikání nebo zkrachuje, převede cenné papíry k jinému brokerovi a papíry má zase k dispozici k dalšímu bchodování. Nemůže tak nastat situace, jak popsal Milan, čeká už rok na své úspory, předpokládám, že v této čekací době nejsou nijak úročené, možná se ale pletu, neznám podrobnosti. Nemá proto cenu řešit procento sem nebo tam, v konečném součtu pak může být zhodnocení mnohem nižší a řešit procento by mohžná mělo smysl se sumou někde nad půl mega a výš.
Já včera a předevčírem nakupoval orco za cenu 58Kč, momentálně se obchoduje okolo 59,30 - 59,35, tedy zhodnocení aktuální je okolo 2,3% za jeden až dva dny. Na začátku měsíce jsem na něm udělal přes šest procent za deset dní. V létě jsem dostal dividendu z čezu okolo sedmi procent netto, pak nějaké dividendy z us v průběhu roku, tyhle akcie stále držím. Zbytek peněz cca polovinu mám kdykoliv k dispozici na spořícím účtu 1,8%.
pessi,
musíte sám hledat po internetu, mesec.cz, finance.cz a další.
já jsem dal loni 150 do MSD, a mám je zablokované, tak jsem dal letos do Akcenty a uvidíme...
ano, množí se nám tu milionáři...a to je správné.
Joo, do MSD jsem chtěl vložit, ale zarazily mne ty nejvyšší úroky a to dnes smrdíí, takže nedal. A dobře udělal. Je třeba být bdělý a ostražitý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.