Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můj problém je trošku banální, ale i tak bych ráda věděla jak byste se postavili takovým sousedům vy.
Jsme mladá rodina s dvěmi dětmi ve starých bytových panelákách, zbytek osazenstva jsou vesměs jen důchodci a každý si topí sám, to znamená v každém bytě máme svůj kotel na tuhá paliva, nebo je teď nově připojený plyn.My do plynu investovat nechceme protože se snažíme byt prodat.
Nicméně stále slýchávám, nějaký problém na naši rodinu:
-nevytírám. (vytírala jsem ale nebyla jsem viděna a neliji do kýble na vytírání litry sava aby to že je vytřeno bylo cítit.)
od té doby jsem zvolila metodu klepání na všechny byty a oznámení, že je vytřeno.
- vytírám ale špatně : podlaha je mokrá. ano čtete správně, podlaha je po vytření mokrá, to je nevídané. Paní o holi chtěla sejít dolů ale nemohla protože jsem před 5 minutama vytírala a na chodbě ještě "stála" voda.
- věšení prádla venku, nemohu protože sušáky na pozemku a šňůry na nich jsou určitých majitelů, kteří je použijí 1 za 14 dní a já když jsem si dva dny za sebou na ně pověsila prádlo jsem ihned byla seřvána, že to jsou její šňůry. Od té doby jsem rezignovala a prádlo věším doma.
- nevětrám: kdykoliv jdou kolem tak my máme zabedněná okna a to i v létě. ( když je chladno větrám ráno v půl 7 když dítě odvedu do školky a poté až odpoledne tím stylem, že okna otevřu na 10 minut dokořán- nemám na to abych topila pánu bohu do oken) No a v létě jsem měla celé prázdniny okna zavřená i když bylo 35 stupňů. (normální člověk vyvětrá ráno než vedra začnou a poté nechá otevřená okna přes noc aby v bytě nebyl hic jako venku a nesmrděli jsme jako naše sousedka pod námi, že před ní musíte ustupovat na 3 metry) no a když jsme celý 1 měsíc nebyli doma tak nechám okna zavřená když nevím jaké bude počasí)
-větrám, tudíž jsme doma a přesto nevytírám. : Nebyli jsme doma jeden týden kdy na nás vyšla služba na chodbu a hlásili vedra takže jsme nechali byt větrat po předchozích výtkách jsme si říkali, že to sousedé jistě ocení, po našem návratu, to bylo ve čtvrtek byla kvůli nám svolána schůze proč jsme nevytřeli a byli jsme nařčeni, že lžeme že nejsme doma protože jsme měli otevřená okna.
- nechodím s dětmi ven: dcera je bohužel ten tip že jde na týden do školky a hned jsme doma na antibiotikách a po týdnu to od ní spravidla přebírá mladší dcera, takže je to věčný kolotoč
-sypání popela "ne do popelnice" : topíme ale není vidět že bysme někam sypali popel a to prohlížela všechny popelnice a popel je vysypaný jen ve dvouch, takže by jí zajímalo kam ten popel sypeme. ( popel nechám vychladnout a pak to přesypu do pytle a poté to vhodím do popelnice abych zbytečně neprášila kolem a nešla poté třeba do krámu jako popelka zasypaná popelem)
a mohla bych pokračovat ve výčtu jejich připomínek,opravdu jsem z toho všeho unavená, po poslední výtce jsem je poslala do prdele a řekla jim, že jim je do toho hovno, protože už jim nehodlám cokoli vysvětlovat, zabouchla jsem dveře a slyším jen: no vidíte to, to jsou sousedi a štěbetali dál jak slepice na chodbě- o nás samozřejmě.
Co byste dělali vy.Jedním uchem sem druhým ven u mš už nefunguje...
Dobrý den, Vaši sousedé mají prostě chronickou potřebu vidět na Vás něco špatného. Nemá smysl se tím zabývat, protože se jim stejně ničím nezavděčíte. Žijte si svůj vlastní život a zlé sousedy neřešte. Ať se užírají ve vlastních nesmyslech sami.
David
Normální zážitky z bydlení v paneláku. Až vám největší prudič zase něco vyčte (pokud jsou prudiči všichni tak na schůzi) tak se vytočte a řekněte, že pokud vás ještě budou otravovat tak to prodáte nebo pronajmete cikánům a to teprve zažijou!
Je to hrozně jednoduché...Vy bydlíte v domě, máte bydlení, jste zajištěná. Nemáte potřebu tudíž se nikomu zavděčovat přeci! Prostě mám službu, tak vytřu a to, že někdo říká, že špatně, tak je to jen a jen jeho problém! Já tam bydlím stejně jako on a mám stejná práva a povinnosti jako on! A to, že si svůj byt nevětrám podle něčích představ, tak do toho je každýmu houby (nesmím tady být sprostý). Prostě to neřešte a žijte tam jako kdekoliv jinde. Máte právo žít si svůj vlastní spokojený život a nenechat si do něj kecat a předělávat si ho tím, že nějaký zakomplexovaný soused mi do něj kecá. Před dvěma rokama se mi stala taková věc...U babičky ve vilce je pět rodin včetně mojí babičky, která tam žije sama, děda zemřel. Babičce je 80let, takže se po ní všichni snažili vozit...V zimě jí nechali hrabat sníh a vyvážet těžkou popelnici před vrata, když měli druhý den ráno přijet popeláři...Bylo toho víc. Tak jsem se prostě jednoho krásnýho dne na***l a hodně vostrým hlasem všem sousedům řekl, že moje babička tady prostě nebude v 80ti letech hrabat sníh! Že pokud jsou tak nechopný, vzít to za ní, tak ať si ku choděj klidně po kolena v závějích a rozbijou si hubu na ledě, ale že moje babička to prostě dělat nebude! Monolog jsem skončil a odešel za babičkou s tím, že to odedneška nedělá. A světe div se, myslíte si, že mi někdo řekl, že mám smůlu? Ne, jde to jen prostě nenechat se nijak zastrašit, když to někdo zkouší. Pak se mi stala ještě jedna další věc. Když jsem si myl u babičky na zahradě auto, přišla sousedka, že tady platí domluva, že si tady nikdo auto mýt nebude, protože to plýtvá vodou. Tak jsem jí prostě vysvětlil, že si tady každý můžeme mýt co chceme, protože je to zahrada každého z nás. A to, že si tady v roce 1970 na domovní schůzi tohleto řekli, není už dnes absolutně hodnotný argument, protože z těch původních obyvatel tady je akorát tahle paní a moje babička a že Ti nový o tom dávno ani nevědí. A že chápu, že to plýtvá vodou, ale že brečí hezky, ale na špatném hrobě, jelikož je smutný, že tady za 95 let nebyli schopní udělat vodoměry a že když je tu chtěl udělal můj děda, tak zrovna tahle paní byla nejvíc proti. Takže si tu prostě auto mýt budu a ona na mě může z okna koukat, když bude chtít. A že může koukat i na sousedy, kteří mají všichni bazény a zavlažují 6x denně zahrádky. No a dopadlo to tak, že na další domovní schůzi se dohodlo, že se vodoměry udělají. A když jeden soused křičel na babičku, když uklízela dům jako Vy, že "co je mokrý, to je čustý," tak jsem na něj pak zazvonil a řekl jsem mu, že ještě jednou, se něco podobného stane, tak to budeme muset asi začít řešit. A výsledek? Už od té doby neřekl ani slovo. Možná, že vypadám jako agresor, to ale opravdu nejsem, jen jsem vybral ty bejvyostřenější problémy v domovních vztazích, podobné těm Vašim, abych Vám vysvětlil, že se nikomu zavděčovat nemusíte. Prostě si žijde vlastní život a pokud budete mít někdy v budoucnu možnost, odstěhujte se jinam, protože tohle nikdy neskončí. Vždycky si nadjou něco jiného a budou Vám pak dělat i naschvály. Neplatí na to nic, když s nima vyřešíte jednu věc, tak si najdou jinou. Musela byste mít za může dvoumetrovýho plešouna, na kterýho by to nikdo nezkusil a měl by do určitých chvílích odpovídající respekt. Tak to mám právě třeba já s babičkou, když jsou nějaké problémy, tak to všechno řeším já. Ale jak říkám, vyřešíte jednu věc a za týden je nějaká další. Ale Vy máte aspoň výhodu, že tam žijete pořád, kdyžto babička moje tam bydlí sama a tak to nesmím tolik přehánět, protože pak by to odnesla právě babička. Ale ještě jednou, nejsem agresor, právě naopak! Ale musíte si zapamatovat, že tady jsou dvě možnosti, jak to řešit: Buď ignorace, což je těžké, protože, jak říkáte, dcůhodci, tak Ti jsou pořád doma a mají čas hledat chyby a zakládat problémy, nebo máte druhou možnost a to je držet se pořekadla "Na hrubý pytel hrubá záplata." Nejideálnější je možnost první, ale když to prostě zkusíte a několikrát to nezabere a je to pořád horší a horší a rostě to až do míry, kdy Vám klepe na dveře soused, že jste špatně vytřela barák, tak to je už chvíle, když by mělo nastoupit to řešení druhé. Ale pamazujte, nic se nesmí přehánět
Jděte vytírat chodbu v době kdy dávají některý z nekonečných seriálů, zazvoňte na všechny sousedy a všem jim oznamte "Oznamuji vám, že jdu vytírat, zkontrolovat si to můžete za xx minut." Jak vytřete, znovu zazvonit na všechny a oznámit, že je vytřeno, ať dávají pozor na mokrou podlahu. Až bude podlaha suchá, znovu zazvoňte a oznamte jim, že je již podlaha suchá a oni můžou bezpečně po chodbě chodit.
A pokud máte v domě nástěnku, vytvořte doma ceduli, kde napíšete něco ve smyslu, že si nepřejete, aby kdokoliv řešil cokoliv kolem vaší rodiny.
A hlavně co nejrychleji pryč odtamtud, protože takové lidi prostě nepředěláte.
Souhlasim s baboujagou ohledne tech snur. Ci jsou to drzaky na to pradlo? Snad ne soukrome od nejakeho obyvatele?
Osobne bych zaujal tvrde stanovisko, s takovymi sousedy se nebavit, pokud maji problem, at ho prednesou na schuzi, popripade at se obrati se stiznosti na obecni urad.
Ja vim, neni to prijemne kdyz se snazite, vytrete chodbu a jeste dostanete vynadano ze chodbu nevytirate... resil bych to jako uz nekdo pise nahore. Zazvonit na sousedy a sdelit jim ze jdete vytirat, pak ze je vytreno.
ROZHODNE BYCH SE TAK LEHCE NEVZDAL, a urcite si kvuli hloupym sousedum nekupoval jiny byt, nebo domek. Pokud to nejde po dobrem, musi to jit po zlem.
Lidé se nikdy neshodnou. V paneláku tím spíš. Někdo větrá moc, jiný vůbec, někomu psi kadí po trávníku, jiný je nesnáší. Tak to bylo je a bude, pokud bude víc lidí pod jednou střechou. Navíc důchodci nemají co na práci a tak hlídají a opruzují.
Zaujalo mě, že chcete byt prodat. To je rozumné. Být Vámi, koupila bych si domek, třeba malý, třeba i k rekonstrukci, ale byla byste si tam svou paní, mohla věšet prádlo, mohla vynášet popel a dělala byste si, co byste uznala za vhodné. Udělejte to co nejdřív, s podobnými ježibabami se stejně nikdy nedohodnete a pokaždé budou mít navrch.
Nejvíc mě dodělaly ty šňůry. Jako by vadilo, jestli si na šňůru pověsí gatě Nováková nebo Vopičková. Nakonec - a čí jsou ty stojany, že si tam babky mohly dovolit natahat SVOJE ŠŇŮRY? Jaga.
Ty lidé jsou již v důchodu, takže nemají co dělat a pátrají a pátrají až si myslí, že něco objevili. Je to taká jejich náplň života. Vždy si něco najdou, zkoušet se zavděčit nemá cenu.
Pokud už nefunguje ignorace, tak můžete zkusit druhý extrém - bouchnout jako saze, poslat je všechny do míst, kde slunce nesvítí, ať se laskavě starají sami o sebe.
doplněno 14.10.13 16:20:ignorace ve smyslu jedním uchem tam, druhým ven
Bohužel jsou to typy, že i když budete zlatá-svatá, tak jim něco bude vadit.
pro "kimi"
- jste moc mladá - a v baráku zřejmě nová - to se "neodpouští" - zkuste se se sousedy trochu spřátelit - a věřte - na důchodce to platí. Ahoj. Marcela.
doplněno 14.10.13 18:45:- jo - a myslím, že není dobré chovat se agresivně, jak tady všichni vesměs radí - vždyť ty lidi ani neznáte.
Culdo, a oni ji znají, že si dovolují takto se chovat? Vytřenou podlahu vem čert, byla bych schopná opravdu třikrát zazvonit, že vytírám, aby se přišli podívat, ale jakmile by mi kecali do rodiny, tak nazdar.
V domě máme tay problémové sousedy, co se hodně přítelíčkují s cigány vedle. Před 14 dny, kdy táta ve sklepě stavěl regály a autem nacouval do společného průjezdu, abychom s bráchou nemuseli tahat čtyřkilové tvárnice, nebo co to bylo, soused vylezl ven (mají větrání bytu i z chodby a WC i koupelnu přes chodbu), a začal cosi blemcat, co si to jako dovolujeme atd. Tak jsem pouze řekla, že potřebujeme odnést tvárnice, tak najíždíme do průjezdu, a hned jsem schytala nadávky. Podotýkám, že v bytě bydlíme asi 14 let a toto bylo naše první "najetí" do průjezdu a celou tuto dobu. Takže jsem souseda jednoduše poslala na místu, kde slunce nesvítí, a dál si ho nevšímala. Pokud si nějaký pablb myslí, že budeme tahat 120 tvárnic zbytečných 50m a že když bydlí dole, tak je průjezd jeho, tak s ním nehodlám cokoli řešit. A to jsme si do té doby tykali.
Dobrý den, mám svůj činžovní dům a samozřejmě v něm nájemníky, protože bez nich by to nešlo. Docela si dovedu představit jak vám je. Když jsem byla mladá i jako domácí jsem si s důchodkyněmi užila svoje, koukali kam jdu, kdy jsem přišla, kdo mě přivezl. Oni nemají nic na práci a jakmile se otevřou dveře už jsou přilepení na dveřích nebo u okna co se děje, kolik lidí jde, prohrabávají popelnice co kdo vyhazuje, na to pozor co nechci aby viděli tak vyhodím do kontejnerů. Nejlépe je slušně pozdravit, prohodit zdvořilostní frázi o počasí, zbytečně je nevytáčet, nehádat se s nima, protože když se rozčílíte, tak ublížíte hlavně sobě a nic s tím nezměníte jen budete za hysterku. Nikomu se nesvěřujte, ani o dětech nemluvte, at nemají o čem drbat. Když jsme vyhazovali starý rozbitý nábytek a nakládali do sběrného dvora, to bylo řečí, že takový krásný nábytek, ty musí mít peněz atd... Až tam budete bydlet 50 let, tak si už tak nedovolí. Co bych radila, nevím jak na tom jste finančně, ale jestli máte slušný příjem tak bych volila pronajmout si malý domek. Přeju pevné nervy, věřte nejste v tom sama.
Dobrý den,
šňůry na sušáky si tam pověsila skutečně ona a může na ně věšet prádlo jen ona a ještě jedna babka.Nicméně sušáky už tam stojí pěknou řádku let a tipla bych si že jsou na společném pozemku obou paneláků.Paní jsem řekla že ať si tedy šňůry sundá a já si tam pověsím svoje.No málem vyskočila z bot jak se vztekala a byla jsem označena za nevychovaného drzého fracka.( je mi 27) Nicméně i po tom co jsem tam prádlo dvakrát pověsila a viděla jsem jak se u šňůr rozčiluje a okukuje mi prádlo jak kdyby bylo ne na sušení ale pod mikroskopem jsem se rozhodla, že takhle teda ne a koupila jsem si i přes manželovo frfňání, že tak lehce těm babám ustoupím sušičku.
Oni ale řeší úplně všechno a to dost člověku znechutí žití a o to víc problémů začalo když jsem po nich chtěla aby vyklidili KOČÁRKÁRNU když jsme čekali druhou dceru abych si měla kam dát kočár.Byla tam totiž spousta harampádího a špíny.Přelepili teda štítky z kočárkárny a sušárny, která je na druhym konci chodby a ne u dveří jako místnost na kočáry a je navíc bez oken a pěkně zatuchlá.Takže jsem už nevěděla kudy kam a řešila jsem to písemně na společenství s tím, že podle toho a toho paragrafu mám na užívání společných místností právo a pokud to nebude možné budeme to řešit soudně.Docílila jsem svého,ale byl to prostě odrazový můstek pro všechny jejich problémy s námi.
Jdu do sklepa a ta vespod nelení a jde se podívat pro co tam jdu, protože tam slyšela nějaký šramot.Sice je o berli, sama tim pádem nemusí vytírat ale jak se něco šustne hned je u toho.
Klepu si doma maso na omáčku, ta pod náma ihned přiběhne a upozorňuje mě, že se v bytě třísky neštípají.Toto se mi stalo dokonce třikrát, až když viděla že jsem na poslední upozornění kdy to nestihla ani doříct zabouchla dveře přímo jí před nosem už sem přestala běhat skrze štípání třísek.O týden později ale slyším jak si štěbetají že dětem nevařím a jíme jen řízky a rohlíky pro který chodím každý ráno.
Už nám bylo dokonce vyčteno že každý víkend vozíme domů nákup a při odečítání vody k nám bylo podotknuto, že máme velkou spotřebu, že se asi rádi myjeme. Takže jsem řekla že se rádi myjeme každý den a šla sem.Byl to ale popud k jejich dalšímu tématu a to že pořád peru a to každý den.Já teda sama osobně neznám rodinu s 2 malýma dětma aby neprala každý den, ráda mám děti v čistém oblečení a když se 2x za den pokecají tak prostě jdu a převleču je, co kdyby nám totiž u dveří jednoho dne zaklepala sociálka, kterou na mě doposud ještě neposlali.
S vytíráním jsem to řešila už podle vašich rad, ale stále je to stejné, vytírám špatně.Jsem mladá ženská a neumím uklízet, chudáci děti v čem musí asi doma vyrůstat.
Byt prodáváme už vcelku pod cenou a stále žádný kupec, takže to tu asi budeme muset ještě nějaký čas vydržet, ale v okamžiku kdy doplatíme auto a byt stále nebude prodaný dávám byt do pronájmu a beru nohy na ramena, protože na to už skrátka nemám nervy...
Já tedy narozdíl od předchozího rádce rozhodně kliďas nejsem, a kdyby se do mě někdo takhle pustil (jsem téměr stejně mladá, jako Vy), tak to by si teda za rámeček nedal. I za cenu přerušení kontaktů se sousedy, viz výše. No kdyby mi řekli něco ohledně dětí (vlastní ještě nemám), tak v ten moment vidím rudě. Naštěstí je přítel dvoumetrová vazba, takže by byl klid velice rychle.
Nejste nikomu v domě povinná cokoli vysvětlovat a obhajovat. Na zvonění příště neotvírat nebo se milým hlasem zeptat, zda nemají jinou práci, než Vás chodit obtěžovat a dveře zase zavřít. Šnůry bych oželela, než se hádat s nějakou protivnou babou, která musí mít pořád pravdu, tak to raději budu sušit doma. A nedivím se Vám, že chcete pryč.
Ty snury ji proste ustrihni. Na schuzi navrhni snury nove, pro vsechny.
Hotove, vyrizene.
"kimi", jsou to lidé, kteří vyrůstali v nějaké době, která je takto naučila žít a nedala jim šanci seberealizace. Je to moc smutné a je mi trochu těch starých babek líto. Ale jinak by z toho byl člověk zralý do blázince, to Vás chápu. Jak Vám poradil "cobrak" a jiní, být slušná, ale důsledná. - pt
Já jsem byl jednou neprávem nařčen, že jsem nevytřel. Odpověděl jsem, že když jsem tedy nevytřel, tak jsem dnes vytíral naposled (nebylo to první takové nařčení). A už jsem nevytíral. Začal jsem znova asi po roce. A to s těma cikánama fungovalo úžasně. Pak už si nedovolili zazvonit s nějakou připomínkou. Kdyby na to neskočili tak si pozvěte nějakou početnou cikánskou rodinu a proveďte je po domě. Oni si možná vůbec neuvědomují, že to skutečně můžete prodat či pronajmout komukoliv.
Jenom bych Vam chtela rict, ze s Vame absolutne soucitim, uz jsem se stehovala nekolikrat a bohuzel to je zalezitost panelaku uplne vsude. Byt vami, tak se odstehuju a vybrala bych jim tam nejakyho peprnyho souseda, treba i tmavsi pleti. Je Vase vec komu prodate. Penize nesmrdi. Rikam Vam, ze takhle byste si odrovnala nervy a to Vam tak mlade za to nestoji. Je tu i druha moznost-pockat az umrou a to se muze pekne prodlouzit. Je to az moc uprimny, ale nezmeni se to.
Úplně normální. Bydleli jsme v prvním patře nad zvýšeným přízemím a jednou jsme slyšeli, jak se sousedka pod námi baví s jinou babkou.
No paní no představte si to. Mladá tu jezdí na bruslách. Ne enem venku, ale aj po baráku. No a kočku tam mají. Kočku! No paní věřila byste tomu? Je to vůbec možné? Kočku v paneláku. No a eště k temu ta mladá furt jenom pere. Tři pračky denně paní. Tři pračky. No co vám mám povídat. A paní divíte se? Vždyť je jich tam jak myší.
*
Radím zachovat ledový klid. Nehádejte se, nemlaťte dveřmi, ale používejte ironii.
Příklad : Jestli vám některá babka zase začne dělat problémy, pak pokládejte otázky ve stylu :
Už jste si koupila hrob?
Co vaše koště? Lítá dobře?
Nepotřebujete půjčit mýdlo, když si ho nemůžete dovolit?
Co pečovatelka? Už vás přebalila? Vidím že asi ne, když jste tak nervózní.
Atd.
Mnoho zdaru.
V jednom se však shoduji s tou paní. Kočka, pes ani jiné zvíře do bytu nepatří. Když jsem u takových lidí na návštěvě, připadám si jako v chlívě. Jenže jsou to lidi z města chlív nikdy neviděli...
doplněno 15.10.13 21:48:No k hadům se nevyjadřuji, protože nemám zkušenost, ale kočka po všem ťapě a zanechává chlupy. Je však mnohem lepší než pes. To jsou chlupy úplně všude a ten pach! Ti lidé co tam bydlí to necítí, ale mě se zvedá žaludek.
Nezlobte se, ale to naprostý nesmysl. Dost známých má jak psy, tak kočky i jiná zvířata, a rozhodně to u nich nevypadá jako "v chlívě". Možná jste na pár takových čuňat narazil, ale nemůžete takto zobecňovat. Taková čuňata jsou i mezi lidmi, co nikdy žádné zvíře nechovali. Kočky chované v bytě jsou mnohdy zdravější, než ty, co se potulují po vesnicích, špinavé, neočervené, s prašivinou. O malých plemenech psů, kteří by venku nepřežili, ani nemluvě. Osobně mám v bytě tři hady, které taky jaksi nemůžu vypustit na dvůr
S tím pachem máte pravdu, bývalý měl dva kocoury a byli cítit hned za dveřmi. A to byli oba kastrovaní. Nicméně když se vraceli z venku domů, věděli, že si musí klepnou na okno, aby je majitel pustil - aten si je hned odchytil a umyl. Tak to dělá i máma přítele, když se "domácí" pes vrátí ze zahrady, odchyt a umytí, aby nebylo nacapáno.
Chlupy jsou prostě taková daň, osobně bych kočku nechtěla, a psa... spíše na zahradě s občasnými návstěvami doma.
Ahoj - jsem taky důchodkyně - ale vůbec si nedovedu představit problémy, které zde popisujete - mladé lidi mám ráda - a ráda se se s nimi přátelím -a fakt je mi celkem jedno - jak žijí - každý žije podle svých představ - vůbec by mne NENAPADLO- ! někoho kritizovat - sama mám za ty leta - dost "másla na hlavě" - ale už jsem stará - a sousedi jsou "díkybohu" hodní a přátelští - a to i Romové.
Ale je fakt - že si zde v paneláku nikoho moc nevšímáme a nikdo nás nenapadá - a nikoho ani moc neznáme. Nevím, jestli je to až tak moc dobré - ale my jsme spokojeni. Marcela.
Když se nad tím znovu zamyslím tak docházím k závěru, že to jak se chovají je důsledkem toho, že rodiny nežijí spolu. Dříve žili staří lidé se svými potomky. Byli s nimi denně v kontaktu a svá moudra předávali jim. Někdy to ty mladé jistě štvalo, ale celkově to bylo oboustranně přínosné soužití. Mladé moc pomlouvat nemohli, protože to je jejich krev a mohlo by se jim dostat odpovědi "jak sis je vychoval, takové je máš". Dnes o své rodiče a prarodiče mladí nestojí. Oni jsou někde v paneláku sami jako kůl v plotě a najednou se jim do domu nastěhuje cizí mladá rodina. Oni nevědí co jou zač a cítí se ohroženi. Proto je pečlivě sledují. Oni se vás bojí.
Musíte jim dát rázně najevo, že mohou být rádi, že mají v domě právě vás a ne nikoho horšího a časem poznají, že nejste tak špatní a možná si vás dokonce oblíbí.
V klidu bych řekla, že vytírám, že nemohu za to, že paní o berlích zrovna jde, případně ať Vám určí, kdy se "nemá" vytírat. Že sloupky na sušení jsou všech, ať tedy dává šňůru jen když tam ona suší a nechá prostor pro ostatní, aby také sušili. Jak píšete: toto jste vyřešila sušičkou, tedy již bezpředmětné. Zda větráte, do toje všem "šumák", byt je Váš. A vše ostatní: pokud neporušujete dobré mravy, je to ve vaší kompetenci a nemohou nic. Každého bych slušně pozdravila a pořála krásný den. Na hádku musejí být dva, když se nerozčílíte, nemůže Vás nikdo a nic vytočit. A opačně: pokud Vás vytáčejí, bude Vás vytáčet kolega v práci, jiný soused či kdokoliv jiný. kdo je v klidu, nevytočí ho nikdo a nic: pokud to uvidíte jako zkoušku zůstat "nad věcí", nikdo a nic Vás nikdy nevytočí. I tak t komu lze přistupovat. Přeji pevné nervy a držím palečky .-).
Zaujala mne ta povinnost vytírat - pokud se jedná o dům s byty ve vlastnictví, tak Vás nikdo nemůže nutit k nějakému úklidu (nevolnictví bylo zrušeno, najděte si kdy a kým). O dům se v tom případě stará výbor SVJ a ten kdyžtak zajistí úklid externím firmou nebo osobou (i za ty, co uklízet nemusí či nemohou ze zdravotních důvodů). Klidně ať Vám alikvotní část nákladů předepíší. Domovní řády dávno neexistují, takže co je případně v nich, neplatí. Pokud jste družstvo, tak pro člena platí to, je ve Stanovách nebo co odsouhlasila členská schůze - samospráva domu nezájem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.