Nejste přihlášen/a.
Naše dcera se chce naučit hrát na harmoniku. Jak je moc složité se to naučit?
záleží natom, jakou harmoniku máte na mysli. Jestli myslíte akordeon, pak pravá ruka má stejný hmat jako na klavíru a levá obvykle hraje doprovodné akordy. Jestli máte páru o harmonii, pak levou ruku rychle pochopíte. Prostředníček hraje toniku, prsteníček kvartu nahoru, ukazováček kvartu dolů.
Akordeon je z harmonik snad ten technicky nejpochopitelnější nástroj.
Pak máte harmoniky s knoflíky, na kterých jsou pro pravou ruku dvě rozdílné klaviatury, tuším že se jmenují hmat F a hmat C. Liší se pozicí klapek.
S Heligonkou je problém v tom, že při rozevírání má jiný prstoklad než při zavírání. Nic dobrého pro začátečníky.
Víceméně pro každý hudební nástroj ale platí, že uplyne několik let, než vám v rukách skutečně začne hrát.
Takže zkuste akordeon. Přeji mnoho zdaru vaší dcerušce a vám pořádnou dávku trpělivosti. Budete ji potřebovat.
Vůbec nedoporučuji učit se na akordeon jako samouk, spousta chyb-prstoklad zvláště u akordů, špatné tahání měchu a velmi špatně, spíš nemožné je to se odnaučit. Nebojte se, ono to složitě vypadá ale není to taková hrůza, dejte si poradit jaký akordeon koupit nebo půjčit ať nekoupíte velký a zbytečně težký nástroj co za ním nebude holku ani vidět. Zvolila bych pro začátek 60 basů aby nebyl akordeon velký, osobně bych si vybrala na učení DELICIA junior nebo vyšší řadu této značky-podle věku a velikosti hráče.
Liduška mi mluví ze srdce!
Počítejte s tím, že dcera bude časem potřebovat harmoniky dvě. Jednu malinkou - na začátek, a až poroste (a jestli ji to bude bavit), potom větší. Pokud jste z Olomoucka, můžete se obrátit na p. Pišeho, ten harmoniky i spravuje a jistě by Vám dokázal sehnat pěknou za pěkné peníze. Jen pro zajímavost - koncertní nástroj stojí i 750 tis. Kč!
Rozhodně ale dceru přihlašte do ZUŠ. Naučit se hrát na harmoniku trvá poměrně dlouho, ale není to nenaučitelné. Je ale potřeba už od malička pěstovat jisté návyky (držení těla, obracení měchu), které pak hooodně usnadní další hraní.
Když jsem hrála na harmoniku já (11 let celkem v ZUŠ, vystudované oba dva stupně), ostatní děcka, které pochopitelně na žádný nástroj nehrály, se mi smály, že je to "hospodský nástroj". Je fajn, když jim pak můžete ukázat, že jdou zahrát i Kabáti nebo Amelie z Montmartru, Nohavica, klasika, lidovky, prostě všechno.
Tak ať se dceři harmonika líbí!
Ještě něco pro inspiraci:
V poslední době jsem se zaměřila na Roberta Kusmierskiho - to je podle mě muzikat par excellence! Není nad to slyšet ho na živo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.