Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna pracovní náplně

Od: prace odpovědí: 5 změna:

Mám dilema. Nastoupil jsem na pracovní pozici "A", která svým názvem nevypovídá o tom, co je náplní práce. Práci na mě pořád nabalují a já mám pocit, že se nemohu bránit, jelikož ve smlouvě není náplň práce uvedena. Nebo se pletu?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Bylo by dobré uvést sjednaný druh práce a náplň práce, bez těchto informací nelze Vaši situaci adekvátně posoudit.

Obecně: Náplň práce určuje zaměstnavatel, který má právo ji v případě potřeby i měnit. Většinou náplň práce nebývá uvedena v pracovní smlouvě, protože by pak zaměstnavatel nemohl náplň práce měnit bez souhlasu zaměstnance.

Množství práce však nelze neúměrně navyšovat, zaměstnavatel nemůže po jednom zaměstnanci požadovat, aby vykonával práci za dalšího zaměstnance.

doplněno 15.10.13 10:38:

Opravdu záleží na tom, jaký druh práce máte sjednán v pracovní smlouvě. Jestli Vás zaměstnavatel přijal na "administrativní práce", může Vám přidělovat jakoukoliv práci z oblasti administrativy.

Jestli máte sjednánu smluvní dokumentaci, nemůže po Vás zaměstnavatel požadovat vyřizování exekucí.

S komunikací se smluvními stranami a s obchodními partnery však musíte počítat i v případě úzce sjednaného druhu práce (komunikace k práci patří).

Můžete se pokusit se zaměstnavatelem dohodnout, upozornit jej na to, že přidělovaná práce neodpovídá předchozímu ústnímu ujednání.

Jestli jste ale podepsal pracovní smlouvu s "univerzálním" druhem práce, asi moc neuspějete.

prace
hodnocení

Pozice je nazvána velmi obecně pod anglickým výrazem, pod kterým se dá domyslet jakákoliv práce. Práce začala činností se mluvní dokumentací, nyní se jedná o komunikaci s bankami, exekutory, vyřizování exekucí atd.. Práce jako taková by mi nevadila, kdyby za ní bylo dostatečné finanční ohodnocení, ale takhle je to velmi vyčerpávající a nevím, zda není možnost tuto práci odmítnout, když není nikde smluvně podložena.

ivulenka*

Poděkovat za zkušenost, že máte možnost zapojit sebelásku a sebeúctu, svou sebehodnotu. Najít něco jiného a po dodržení výpovědní doby odejít. jako jedno z možných řešení

majsterjoe*
hodnocení

0x

Tak ta vase pracovni pozice se nejak nazyva, ne? Prece nebude skladnik ucit druhy stupen a naopak treba ucitel malovt zdi.

narf
hodnocení

0x

Zákoník práce nezná pojem "náplň práce", a tudíž není zákonem požadována ani její forma nebo náležitosti. Princip je proto takový, že pokud někdo vstupuje do pracovního poměru, uzavírá pracovní smlouvu podle § 34 zákoníku práce, jež musí obsahovat (kromě jiného) i sjednaný druh práce, který bude zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat. Práce je tudíž vymezena druhově v pracovní smlouvě a je na účastnících pracovněprávního vztahu, jak podrobně bude druh práce vymezen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]