Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bruxismus, skřípání zubů

Od: trouba22* odpovědí: 8 změna:

Chtěla bych se zeptat zda někdo zde nemá skušenosti léčením bruxismu neboli skřípání zubů. Za celou dobu jsem zuby neskřípala až od minulého týdne. V noci tím budím přítele a celkem mě potom i bolí zuby. Za každou radu vám budu velmi vděčná.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak tohle by mě taky zajímalo...

sharkis*
hodnocení

0x

Zdravím :)

Je třeba dojít k zubnímu lékaři a o probému se s ním poradit - prakticky není možné se to odnaučit - někdo to prostě dělá, jiný ne ;) Obvykle se to řeší tak, že se zhotoví pryskyřičné nákusné šablony,se kterými se v noci spí - ve své podstatě je to taková "formička", do které schováte všechn yzuby - neřeší to příčinu, ale řeší to následky - skřípání zubů (ač se to nemusí zdát) není skutečně žádná "prkotina", jelikož se časem zuby obrousí doslova do roviny, bude se Vám hůř kousat a v konečném důsledku z toho kouká mnoho choronických (a bolestivých) problémů, kterých se budete velice těžko zbavovat - včetně bolestí čelistního kloubu ;)

Není třeba panikařit, ale rozhodně není radno tohle podcenit - věřte, že vím, o čem mluvím ;)

Hezký večer!

doplněno 14.10.13 22:28:

ještě doplním - pokud to Vašeho přítele budí, tak je to ta lepší varianta, protože Vás bude kontrolovat zdali skřípete nebo ne - asi tedy není třeba jít k doktorovi ihned - může se jednat klidně o nějakou momentální anomálii ve Vašem spánku a může to samo odeznít - pokud ale bude problém pravidelně přetrvávat, návštěva zubního lékaře je nezbytná ;)

...třeba na tomto obrázku vidíte - jak bruxismus "neničí"sklovinu ;)

skripanizuby.cz/...

korina*
hodnocení

0x

Nevím jak to léčit , ale mám s tím zkušenosti mých dětí. dcera jako dítě strašně skřípala zuby a když spala se mnou v ložnici, tak jsem byla vždy vzhůru a musela ji probudit a na dvě tři hod.byl klid. Dnes skřípe zuby její 10 letý syn.taky jsem ho několikrát v noci budila abychom se ostatní vyspali.Ptala jsem se zubaře jestli si vnuk neničí sklovinu a proč to tak je.Odpověd byla že se sklovina neruší a že to je pravděpodobně ve fázi hlubokého spánku. Někteří chrápou , jiní skřípou zuby. Tak nevím co je a není pravda.

doplněno 14.10.13 22:26:

No s tím opotřebováním nesouhlasím , asi jak u koho. Dnes má dcera zuby všechny a ve velmi dobrém stavu .

doplněno 14.10.13 22:26:

No s tím opotřebováním nesouhlasím , asi jak u koho. Dnes má dcera zuby všechny a ve velmi dobrém stavu .

sharkis*

Samozřejmě že záleží na mnoha faktorech, ale ani tak se to nevyplatí podcenit :) K abrazi zubů dochází (v mikroskopických velikostech) při každém skřípání, ale ty extrémní a snadno viditelné následky se projeví až po dlouhé době - řádově měsíce až roky, je-li tomu pravidelně - u někoho víc, u někoho méně - každopádně stomatolog, který tvrdí, že k poškození zubů při bruxismu nemůže dojít, není dobrý stomatolog, protože toto tvrzení není pravdivé...

Myslím, že v dnešní době si základní informace a rizika podobných chorob můžete snadno ověřit na internetu...;)

doplněno 14.10.13 22:37:

skripanizuby.cz/...

narf
hodnocení

0x

Předevčírem byl pořad v rádiu s lékařkou ze spánkové laboratoře. Ptali se jí i na skřípání, odpověď zněla, že je léčení těžké, víceméně nevěděla co s tím...

monika123*
hodnocení

0x

Bohuzel taky skripu zubama cely zivot. Dusledek je, ze jsem si nevedomky "zbrousila" predni zuby zezadu do stavu, kdy jsou slabe a uz jsou nekolikrat spravovane (staci uz napr. mak mezi zuby, nebo blbe kousnout a odstipne se). Lekarka mi rekla, ze az dame vse dokupy, doporuci mi "chranice".

hodnocení

0x

Skřípání zuby ve spánku, to není jen hrozba opotřebovaných zubů, ale je tam i problém opotřebování chrupavky v čelistních kloubech. A pro toto není vůbec žádná náprava. A je to pak dost bolestivá záležitost. Jen je problém v tom, že nikdo neví, jak skřípání zuby zastavit. Ani můj zubař ne. *plac*

naoko
hodnocení

0x

Dělají se dlahy , které si vkládáte na noc mezi zuby. Jsou ale poměrně drahé a taky si na ně musíte zvyknout.

Především jde o to odstanit ale příčinu skřípání. Často je to psychické vypětí, problémy, na které jste vy přivykla ale v noci chce i mozek chce relaxovat .Zkuste upravit denní režim a před spaním nejíst a nepít potraviny s kofeinem. Nemyslete na problémy zítřejšího dne, neřeště závažné věci. I potlačovaný stres, hněv , úzkost, to všechno může být příčinou nočního skřípání zuby. Zkuste se hodit víc do klidu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]