Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platit nebo neplatit sociální?

Od: er* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, jsem OSVČ, nyní jsem si platil každý měsíc zálohu na sociální pojištění ve výši 1890 kč/měs. Od letošního školního roku navíc studuji VŠ (kombinovaná forma studia), proto jsem pátral na internetu jestli se pro mě v oblasti pojištění něco změnilo. Bohužel infarmace, které jsem našel byli různé a neúplné, proto jsem se obrátil přímo ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Zdravotní pojišťovna mi snižila cca 5x zálohy. Odpovědi z ČSSZ moc nerozumím. Odpověd viz. níže (citace): Po prostudování dostupných podkladů je Vaše činnost na živnostenský list při kombinovaném studiu na VŠ od 1.9.2013 považována za činnost vedlejší a od tohoto měsíce tedy nemáte povinnost platit zálohy na důchodové pojištění. Upozorňujeme, že platby jsou zálohové, pokud tedy za celý rok 2013 dosáhnete příjmu zakládajícího účast na pojištění, pojistné se doplácí jednorázově. Já z toho ale nepochopil zda dále platit nebo ne, protože jsem myslel, že mezi sociálním a důchodovým pojištěním je rozdíl, a že to jsou dva rozdílné produkty. Myslel jsem, že jako OSVČ je sociální povinné a důchodové je dobrovolné. Ale možná jsem si to spletl s nějakýým připojištěním. No moc se v tom nevyznám. Otázka tedy zní: Vyplývá z výše uvedené citace, že mám nyní do 15. dne zaplatit 1890 kč tak jako jsem tomu byl doteď zvyklí? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

1x

Formy Sociálního zabezpečení:
sociální dávky - pojistné plnění pro případ indispozice získat vlastní příjem z důvodu
nemoci: nemocenské dávky,
ztráty zaměstnání: podpora v nezaměstnanosti
stáří: starobní důchod
nedospělosti: dětské přídavky
sociální azyly pro případ ztráty domova a
sociální služby - pomoc postiženým lidem s tělesnou nebo duševní vadou.
Je jasné, že Vám napsali z ČSSZ, že nyní nemusíte platit zálohy. Až bude roční zůčtování a budete podávat přehled, uvidíte, zda byly Vaše příjmy tak vysoké, že máte neplacené zálohy jednorázově doplatit do osmi dnů po podání přehledu a pak již vyplyne z příjmů platit měsíční zálohy na další rok. Pokud Vaše příjmy v přehledu za rok budou tak nízké, že z nich nevyplývá platit měsíční zálohy, tak je nebudete platit ani další rok. - pt

pacourek*
hodnocení

0x

Platit budete dál ale asi jinnou částku.Dobrý si prostudovat zákon 589/92 §5

honziicek
hodnocení

0x

Sociální pojištění=důchodové pojištění, v tom není rozdíl, platit ho musíte povinně, kombinovaná forma studia se nepovažuje za soustavnou přípravu na budoucí povolání, proto za vás socku stát neplatí. Dobrovolná je nemocenská, jelikož tu OSVČ odvádět ČSSZ nemusí a proto ji mají pouze pokud si ji platí dobrovolně. Ohledně záloh nevím, napadá mě jedině zajít na nejbližší pobočku ČSSZ a nechat si ten dopis a výši záloh vyjasnit.

koukolik
hodnocení

0x

Držte se přesně toho, co vám napsala sociálka, je to naprosto jasné. Podle papírů, co jste jí dodal je vaše výdělečná činnost považována za vedlejší a u té není povinnost platit zálohy. Takže už neplatit. Až podle výsledků z daňového přiznání za rok 2013 si vypočítáte celkové pojistné, odečtete zálohy, které jste zaplatil a zbytek doplatíte.

Sociální pojištění je souhrnný název pro 3 druhy pojištění: důchodové, politika zaměstnanosti (nezaměstnaní) a nemocenské. Z nich dobrovolné je pro OSVČ nemocenské, ostatní jsou povinné (pokud je povinnost soc. poj. platit).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]