Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nemovitosti 2014

Od: petra* odpovědí: 8 změna:

Vím, že to řeším předčasně, ale chtěla bych v tom mít jasno.

Vloni jsem dostala pozemek - k 1.1.2013 byl stav pozemku dle katastru ORNÁ PUDA. Podávala jsem tedy daňové přiznání za ornou půdu. Tento pozemek je zakreslen v územním plánu obce jako stavební, takže jsme se na něm rozhodli stavět.

Letos v červnu jsme dostali stavební povolení na stavbu domu a začali jsme ihned stavět. Máme hotovou základovou desku a přízemí, do konce roku snad stihneme celou hrubou stavbu.

Je mi tedy jasné, že k 1.1.2014 už nebudu celý pozemek zdaňovat jako ORNOU PUDU, ale jak?

Náš celý pozemek má rozměr: 3556m2.

A ve stavebním povolení máme uvedeno: Zastavěná plocha: 148,654m2, Zpevněná plocha RD: 127,281m2.

Jak budu tedy postupovat v daňovém přiznání za rok 2014?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Obávám se, že celou parcelu musíte zdanit jako stavební pozemek, což je pálka. Po kolaudaci a zaměření, zavedení do katastru vám vznikne několik parcel = 1. parcela zastavěná plocha atd. Pak zdaníte podle zápisu v katastru. Mně z jedné parcely vznikly 4. Údajně změna se má provést hned po vydání st. povolení, já to neudělala, ale postaveno bylo do roka, takže až tak velký problém jsem neměla.

doplněno 12.10.13 14:36:

Změna v dani z nemovitosti, ne na katastru (hned po vydání st. povolení).

doplněno 12.10.13 15:06:

Petro, tady máte polopatickou diskuzi i když je rok stará. Snad se zorientujete.

modrastrecha.cz/...

petra*
hodnocení

Jak myslíš to, že změna se má provést hned po vydání st. povolení? Přece změnu v katastru můžu provést až po kolaudaci. A zkolaudovat musíme do dvou let od vydání stavebního povolení.

petra*
hodnocení

Takže myslíš, že jako stavební pozemek budu zdaňovat zastavěnou plochu 148,654m2i tu zpevněnou plochu RD: 127,281m2. Čili dohromady 275,935m2budu zdaňovat jako stavební pozemek?
jirbar*

Důležité je jak to k 1. lednu vede katastrální úřad. Ten by měl mít plochu pro stavbu vyčleněnu a to součet zstavěné části a zpevněné plochy. Zastavěnou část platím v sazbě stavební parcela a zbytek jako ostatní plocy. Zbyrek parcely buď zůstala orná půda nebo se bonita změnila na zahradu. Ostatní plochy bývaly nejdražší mimo stavbu.

petra*
hodnocení

No my to v katastru zakreslené ještě nemáme a k 1.1.2014 to tak taky nejspíš nebude. Ale bylo nám řečeno, že pokud nám bylo vydáno stavební povolení, tak se to řeší tak, jako by to zakresleno bylo...S tou zahradou mně to teď zaskočilo. Jak mám vědět, zda je to zahrada nebo orná půda? Loni jsem to danila jako ornou půdu. V katastru je to vlastně doposud orná půda. Takže to by se asi nemělo měnit na zahradu, ne?

buss
hodnocení

0x

Poradit postup, relevantní informace, vám měli dát na stav. úřadě. Změna na zastavěnou plochu se musí objevit na katastru (pak na FÚ). Postup se dle obcí může, bohužel, lišit. Za zastavěnou plochu bude daň zvlášť, ale snad až po kolaudaci, ne? Nebo si brnknout na katastr. úřad. Já bych to tak udělal.

petra*
hodnocení

No prý, když už bylo vydáno stavební povolení. Tak se ta zastavěná plocha má danit jako STAVEBNÍ POZEMEK. Ale nevím co s tou zpevněnou plochou RD...nevím, jaký je to druh pozemku v daňovém přiznání (jestli taky jako stavební pozemek nebo nějak jinak...)

buss

Jak píšu, já bych se ptal tam, kde to řeší a nepřemýšlel nad prý. Proč bych platil, když to není v katastru. Ale i ta zpevněná plocha
(o ní ve stavebním řádu, je to stavba či jen na papíře?) musí být uvedena v katastru.
Co s plochami najdete v zákonu o dani z nemovitostí, ano platí se za ni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]