Nejste přihlášen/a.
Dobrý den pracuji v jedné firmě jako dělník u stroje který musí pořád jet tedy třeba 24 hodin v kuse je problém v tom že ten stroj nemůžu opustit víc jak na 5 minut nebo produkuje díly které se musejí odebírat, a vadí mi to že si nemůžu udělat přestávku třeba 15 minut v klidu třeba v 9,00 nebo 12.00 tedy celkém 30 minut je nato nějaká normalní obrana místo třeba placených 7,5 h.se platí 8 ale já nechci prostě dělat skoro 8 hodin bez klidné přestávky je hnus
Ano,nárok podle zákoníku práce máš,ale bude problém si ji prosadit.Můžeš se obrátit na odbory,pokud ve tvém podniku nesjou,tak na sidlo Českomoravské konfederace odborových svazů v příslušném okrese,která zastupeje všechny pracující,tedy i i odborově neorganizované.Ale jaký bude dopad ze strany zaměstnavatele je ve hvězdách.Pořád žijeme v ranném kapitalismu.
Podle zákoníku práce určuje pracovní dobu i dobu čerpání přestávky zaměstnavatel.
Nelze-li z oprovozních důvodů stanovit přestávku tak, abyste mohl opustit pracoviště, musí Vám zaměstnavatel přesto umožnit se najíst. V takovém případě Vám musí i dobu jídla započíst do pracovní doby.
Vadí-li Vám takový způsob/systém práce, lze doporučit pouze změnu zaměstnání (nelze zaměstnavateli nařídit změnu provozu).
doplněno 10.10.13 20:16:to není přesná odpověď: Přestávka na oddech a jídlo se do pracovní doby nepočítá.
Musí-li zaměstnanec trávit přestávku na pracovišti, počítá se do pracovní doby a zaměstnavatel ji musí zaplatit.
Je-li však pracovník u stroje vystřídán, může pracoviště opustit. V takovém případě se přestávka do pracovní doby nezapočte a zaměstnavatel za ni neplatí.
ano odbory jsou jsem i jejich členem,je pravda že nevím jaký bude dopad nato když upozorním na tento nedostatek který trvá již několik let?propustit mě snad nemůžou jen tak jedině snad dohodou s odstupným nebo můžou říct že jsem porušil pracovní kázeň!
I za chodu stroje lze vystřídat jiným pracovníkem, který bude pracovat za Vás třeba dvakrát po 15ti minutách za směnu, nebo 10 a 20 minut. Pracovala jsem v tiskárně a když stroj běžel, tak to bylo normální. Vedoucí chodil kontrolovat výrobu, tak stačilo kývnout - zamávat, zvednout ruku. Záleží, jak se domluvíte. Nárok je podle zákoníku práce. Počítá se do pracovní doby, ale není placené.
Tak u nás před pár lety střídal mistr s technologem. Nebo mistr sám, když technolog neměl čas. Pak se se u nás reorganizovalo - nový mistr, nový technolog, těm se střídat nechtělo, tak to hodili na chlapa, který to dělá při svojí práci. Ale samozřejmě se s tím střídáním časově počítá, aby stíhal svoji práci.
...
Samozřejmě platit chlapa jen na střídání by moc nešlo, to by musel dělat, jen 3-4h. denně, když by střídal v období přestávek. např 9 - 12,30h.
Takže na otázku proč u dané práce není přestávka nebo střídač který bude postupně střídat zaměstnance mi bylo odpovězeno že to už se řeší několik let! Jde hlavně o kvalitu že daný střídač nebude tuto práci umět tedy nebude zajištěna 100% kvalita nevim podle mého jeto jen výmluva firmy.Protože pokud vím tak v těchto provozech každý s dělníku umí několik prací na kterých se může točit dle potřeby a daného rozpisu práce jsou samozřejmě práce kde to jde někomu huře někomu zase dobře
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.