Nejste přihlášen/a.
Dobrý den pracuji v jedné firmě jako dělník u stroje který musí pořád jet tedy třeba 24 hodin v kuse je problém v tom že ten stroj nemůžu opustit víc jak na 5 minut nebo produkuje díly které se musejí odebírat, a vadí mi to že si nemůžu udělat přestávku třeba 15 minut v klidu třeba v 9,00 nebo 12.00 tedy celkém 30 minut je nato nějaká normalní obrana místo třeba placených 7,5 h.se platí 8 ale já nechci prostě dělat skoro 8 hodin bez klidné přestávky je hnus
2x
Ano,nárok podle zákoníku práce máš,ale bude problém si ji prosadit.Můžeš se obrátit na odbory,pokud ve tvém podniku nesjou,tak na sidlo Českomoravské konfederace odborových svazů v příslušném okrese,která zastupeje všechny pracující,tedy i i odborově neorganizované.Ale jaký bude dopad ze strany zaměstnavatele je ve hvězdách.Pořád žijeme v ranném kapitalismu.
2x
Podle zákoníku práce určuje pracovní dobu i dobu čerpání přestávky zaměstnavatel.
Nelze-li z oprovozních důvodů stanovit přestávku tak, abyste mohl opustit pracoviště, musí Vám zaměstnavatel přesto umožnit se najíst. V takovém případě Vám musí i dobu jídla započíst do pracovní doby.
Vadí-li Vám takový způsob/systém práce, lze doporučit pouze změnu zaměstnání (nelze zaměstnavateli nařídit změnu provozu).
doplněno 10.10.13 20:16:to není přesná odpověď: Přestávka na oddech a jídlo se do pracovní doby nepočítá.
Musí-li zaměstnanec trávit přestávku na pracovišti, počítá se do pracovní doby a zaměstnavatel ji musí zaplatit.
Je-li však pracovník u stroje vystřídán, může pracoviště opustit. V takovém případě se přestávka do pracovní doby nezapočte a zaměstnavatel za ni neplatí.
ano odbory jsou jsem i jejich členem,je pravda že nevím jaký bude dopad nato když upozorním na tento nedostatek který trvá již několik let?propustit mě snad nemůžou jen tak jedině snad dohodou s odstupným nebo můžou říct že jsem porušil pracovní kázeň!
1x
I za chodu stroje lze vystřídat jiným pracovníkem, který bude pracovat za Vás třeba dvakrát po 15ti minutách za směnu, nebo 10 a 20 minut. Pracovala jsem v tiskárně a když stroj běžel, tak to bylo normální. Vedoucí chodil kontrolovat výrobu, tak stačilo kývnout - zamávat, zvednout ruku. Záleží, jak se domluvíte. Nárok je podle zákoníku práce. Počítá se do pracovní doby, ale není placené.
Tak u nás před pár lety střídal mistr s technologem. Nebo mistr sám, když technolog neměl čas. Pak se se u nás reorganizovalo - nový mistr, nový technolog, těm se střídat nechtělo, tak to hodili na chlapa, který to dělá při svojí práci. Ale samozřejmě se s tím střídáním časově počítá, aby stíhal svoji práci.
...
Samozřejmě platit chlapa jen na střídání by moc nešlo, to by musel dělat, jen 3-4h. denně, když by střídal v období přestávek. např 9 - 12,30h.
Takže na otázku proč u dané práce není přestávka nebo střídač který bude postupně střídat zaměstnance mi bylo odpovězeno že to už se řeší několik let! Jde hlavně o kvalitu že daný střídač nebude tuto práci umět tedy nebude zajištěna 100% kvalita nevim podle mého jeto jen výmluva firmy.Protože pokud vím tak v těchto provozech každý s dělníku umí několik prací na kterých se může točit dle potřeby a daného rozpisu práce jsou samozřejmě práce kde to jde někomu huře někomu zase dobře
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.