Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s dýcháním - nemůžu se nadechnout

Od: petrkess* odpovědí: 9 změna:

Ještě před pěti lety jsem měl dýchání naprosto v pořádku. Nyní, když je mi 25 let, stává se mi poslední dobou, že nemůžu dýchat nosem. Dýchání s nosem mi jde ztěžka. Mám z toho špatný pocit. Dnes ráno jsem se vzbudil, a prakticky vůbec jsem se nenadechnul uvolňujícím způsobem - který má většina lidí, a kterého jsem si nevážil. Zhoršuje se mi to po konzumaci alkoholu, když mám ráno opici. Ale přímo s alkoholem to nesouvisí, mám to prakticky pořád.

Dnes je to obzvlášť špatný, a jen párkrát jsem se nadechnul tím klasickým automatickým způsobem, kdy se mi studený vzduch dostal do plic. Jinak vlastně dýchám těžce a někdy se i musím nutit, abych se nadechnul.

Když jdu po ulici, a vzduch je krásně studený, stejně to necítím. Jakobych měl nefunkční nos, nebo co. Žádný úraz s nosem jsem ale neměl.

Fakt nevím. Asi s tím půjdu k doktorovi. Bohužel, někteří doktoři jsou linkaví, a mám strach, že by můj problém zlehčovali. Když ale říkám, že se mi blbě dýchá, tak to tak i je.

Nemůže to být astma? Že by mi začalo až ve 25ti letech?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

0x

Muze to byt cokoliv. Pokud mas strach, ze doktori budou tve problemy zlehcovat, pak navstiv jineho lekare ktery te doopravdy prohledne a posle na vysetreni.

Jinak ze me, ja mel kolem dvaceti taky problemy s dychanim, ale spise s nadechnutim. Zjistilo se, ze to bylo zpusobeno nedostatkem vitaminu, horciku.

hodnocení

0x

Zdravím:)Nechci Vás strašit,ale toto je případ pro doktory,pokud se máte rád dusnost-spatne-dychani.na/...

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, samozřejmě to atma být může, astma může propuknout kdykoli během života. Já ho "chytla" také až v 19 letech. Neschopnost nadechnout se nosem může zapříčinit rýma alergická a také rýma astmatická, při obou nemusí z nosu nic vytékat a přesto může být ucpaný.

Obratem si skočte na krevní testy k obvoďákovi, za pár dnů máte jistotu, zda astma ano, nebo ne. A také na ORL, kde se kouknout, jak máte nateklé nosní sliznice (bylo by ovšem vhodné tam jít až s výsledky od obvodďáka, ať se má lékař ORL čeho chytit).

vlasatec*
hodnocení

0x
Mě je 26, před půlrokem jsem na tom byl podobně, pak jsem zjistil ze jsme měli v práci z vlhka hromadu plísně. Po odstranění a vyřešení pracovního prostředí je zas vše ok. Mrknul bych pod tapety nebo tak... může to být jedna z příčin.

jirkazxc
hodnocení

0x

Může to být i úzkost (problém se nadechnout). Jsou i léky proti úzkosti, ale je lepší, když to je napíše psychiatr, ti se v tom nejlíp vyznají nebo je snad může předepisovat jen on.

Úzkost nemusí být, že se bojíš všeho kolem, ale i to, že se jen nemůžeš nadechnout. Řada lidí, co se pár let léčili na astma a léky jim nezabíraly pak zjistili, že žádné astma nemají, ale trpí úzkostí.

Samozřejmě to může být i cokoliv jiného, ale něž se trápit a brát pak několik let léky na něco co nemáš např. astma je lepší počítat i s touto možností.

Měření nejrůznějších hodnot respiračního systému

wikiskripta.eu/...

stirecek*
hodnocení

0x
Astma to být nemůže, to byste nemohl dýchat ani pusou. Nejspíš máte nosní polypy nebo zduřele nosní sliznice z důsledku nějaké alergie. Na zduřele sliznice pomuzou hodně kortikoidy, sám jsem po nich pribral deset kg během měsíce, ale mohl jsem dýchat a nemusel na operaci. :) jenže to není řešení a korikoidy přináší víc zlého než užitku. Zkoušel jsem tři roky všechno možné a nemožné a jediné řešení bez vedlejších účinků znamená zastavit reakci na silnicích a vyloučit ze stravy všechny hlenotvorne potraviny. Prakticky všechnu zivocisnou stravu,alespoň do doby než problém pomine, poté si hlídat příjem živočišné stravy v rozumném množství a kompenzovát zvýšeným příjmem ovoce a zeleniny. Ale i dnes kdyz si dám jednoho panáka, nos reaguje velmi rychle. Větší problém jsou pak nosní polypy, švagr s tím byl na operaci uz pětkrát a roste to znovu.
doplněno 10.10.13 22:40: Ještě je dobré několikrát denně proplachnout nos fyziologickým roztokem
zdravi-az.cz/...
iz*

Souhlasím, v případě astmatu byste měl problémy i při dýchání ústy.

martinaa*

Stirecku, může mít náběh na astma, a toto může být přidružená astmatická rýma. Nic ojedinělého. A zduřelé sliznice, polypy a kdovíco všechno jsou i příznaky rýmy astmatické. Osobně bych to nepodceňovala, astma dokáže být pěkný prevít.

A ještě se zeptám - jak probíhala operace těch polypů u švagra? Je bolestivá? A jaká je rekonvalescence, je-li nějaká? Děkuji.

stirecek*

No prý to bolí, ale njevíc prý vytahování těch tamponů potom z nosu. Já se tomu zatím úspěšně vyhýbám. Týden byl v nemocnici, pořád mu tekla krev, potom nějakou dobu nesměl zvedat těžké věci...takže byl ještě chvíli doma. Jenže během půl roku mu to zase začalo růst nanovo... Mně doktor píše avamys, ale beru ho jen zřídka, i když bych měl denně, on k tomu má ještě další léky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]