Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se nechat legálně vyhodit z odstupným?

Od: koss101® odpovědí: 26 změna:

Řeším následující problém, práce mě nebaví a chtěl bych dělat sám na sebe, už půl roku pracuji tak 1 hodinu denně a to tak max., zbytek surfuji na internetu. Vím, že zaměstnavatel (velká korporace) díky svým vlastním regulím nesmí sledovat co děláme na internetu či počítači - což je výhoda, nadřízeného mám v Indii, nemá šanci mi jakkoliv ublížit, ale nemůžu je donutit, aby mě vyhodili pro nadbytečnost a já dostal odstupné, už nevím kam dál.

Oni po mě neustále chtějí reporty co dělám, fakt a vážně nevím co tam psát, když dělám de fakto jen ve chvíli kdy nade mnou někdo stojí a jen to nejnutnější. Myslím, že i pro ně to musí být otrava, už jsem chtěl sám odejít, ale říkali, že mi pracovní podmínky zlepší.

Už fakt mám pocit, že by mě mohli vyrazit, jen nevím jak je k tomu dokopat. Neplatí mi zrovna malé peníze za to, že nic nedělám, prosím poraďte jak jim zatopit tolik, že tu výpověď ještě rádi napíšou, ale nebude to na paragraf :)

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rnk*
hodnocení

2x

Taky by mě zajímalo co je to za práci a jaká firma. Já bych pracoval i 6 hodin denně :)

doplněno 09.10.13 18:38:

Ještě mě napadlo, nemá ta firma kolektivní smlouv dle které by vypláceli odstupné i u dohod o ukončení poměru? Občas to bývá. Kdybyste jim pak narovinu řekl, že vás práce nebaví a že byste i skončil, možná by byli i rádi a to odstupné dali. Podle toho jak to popisujete už vědí, že váš pracovní výkon je nízký.

doplněno 09.10.13 22:45:

No, programovat neumím... Škoda.

davidp*
hodnocení

2x

Dobrý den,

zkuste do reportu uvést, že některé práce nemohly být provedeny z důvodu, že se jedná o úkony, pro které je potřeba proškolení, nebo, že pro den ten a ten nebyly zadány práce apod. . Myslím, že zaměstnavateli by mohlo z takových reportů, které hovoří o dalších nákladech na pracovní místo nebo o promrhávání času, dojít, že je toto místo nutné řešit změnou zaměstnance.

David

hodnocení

To zní zajímavě, jen si to u byrokratické práce nedovedu moc představit, ale ta myšlenka házet mu klacky pod nohy reporty se mi líbí :)

palenka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

měl jsem podobnou práci jako Vy. Asi po třech měsících od nástupu jsem svoji práci / postupy optimalizoval tak, že jsem měl práci max. na jednu hodinu denně. Po roce jsem dal výpověď. Naprosto chápu Vaši situaci, kdy musíte zbytek pracovní doby dělat, že něco děláte a pak to ještě vykázat v reportech. Být na Vašem místě, tak podám výpověď a najdu si něco smysluplnějšího. Peníze nejsou vše a člověk se do takové práce ani netěší. Kdo nezažil, ten neuvěří!

Ať se daří.

hodnocení

1x

Nechce se mi ani věřit, že svůj dotaz myslíte vážně, ale pokud přece jen...Opravdu si v dnešní době může dovolit někdo platit zaměstnance - za nic? Píšete, že Vám dávají hezké peníze a že děláte cca 1 hod. denně. Spousta lidí by si přála být jistě na Vašem místě..Pokud chcete, aby Vám sami dali výpověď a ještě s odstupným, moc nadějí Vám nedávám. Zkuste se ale denně dožadovat těch lepších pracovních podmínek, které Vám slibují a když to nepomůže, pak žádejte zvýšení platu. Na to by slyšet mohli...

PS: Nepřibírají u vás zaměstnance? Znám spoustu lidí, kteří celý život poctivě makali, třeba i od rána do večera, šli od výplaty k výplatě, pak o práci přišli, do důchodu jim ještě nějaký ten rok chybí a už o ně zaměstnavatelé nemají moc velký zájem.Trápí je tedy problém opačný. Lidé se spíš o práci v dnešní době bojí přijít, Vy přemýšlíte, jak toho docílit...Nic ve zlém, jen to člověka nutí k zamyšlení...

hodnocení

Ono takhle, dělám v IT, zaškolení nového zaměstnance trvá půl roku, takže ono ani pro zaměstnavatele není tak jednoduché mě nahradit. Spousta lidí se na moji práci vůbec nežene, uvědomte si, že se jedná o kreativní vysoce kvalifikovaný obor, kde budete dělat ve firmě, která bude chtít schválení od třech šéfů i na zatlučení hřebíčku do zdi.

Představte si, že si najmete řemeslníka a řeknete, že mu budete platit 50 tis. hrubého měsíčně, spousta řemeslníků se nadchne. Pak mu řeknete, že musí vykazovat práci na vašem baráku, ale konkrétní zadání co má dělat mu nedáte, jenom řeknete, že by měl být hezčí. Řemeslník se vydá koupit štuk, aby vyštukoval a vy mu řeknete, že to musí projít schvalovacím procesem, kde mu ke konci schválíte nákup 100 hřebíčků. To, už se nebavím o tom, že ty hřebíčky musí nakoupit na druhé straně republiky a vyplnit 30 stránkový formulář na jejich práci. Je to práce snů?

A když se řemeslník začne dožadovat, že tohle ho fakt sere, tak mu řeknete, že přeci má super prachy a může vám zlepšovat barák, co by chtěl víc? Takže řemeslník bude mít pracovní náplň vykazování kolik zatloukl hřebíčků, proč a vytváření projektové dokumentace. Sežeňte řemeslníka, co vás s tímhle nepošle do ...

Jinak naše společnost nabírá, lidi zdrhají právě kvůli výše zmíněnému jinam...

Naprosto vás chápu. Někomu to může přijít jako ideální zaměstnání. Peníze ale nejsou všechno. Pokud stojí práce za pendrek, navíc v tomto oboru, tak není o co stát. Jak to ale zaonačit bohužel neporadím a navíc na to nemám povahu. Já jsem to vyřešil tak, že jsem prostě dal výpověď. A vám doporučuji totéž, jinak budete zbytečně ztrácet čas.

hodnocení

O té výpovědi vážně uvažuji, jen mě napadlo jestli někdo neví jak to udělat jinak :)

majsterjoe*

No tak to jako prace snu moc nevypada, ale jestli mas stejny pridel penez, at zatloukas hrebiky nebo ne, tak bych to moc neresil a ty hrebiky bych proste nechal na pokoji. Az do doby kdyby zamestavatelovi zacalo neco vadit. A pak bych asi resil dale.

kulik*
hodnocení

1x

Pokud nevíte ,jak dál a práce Vás nebaví,dejte normální výpověď,z odstupným se pravděpodobně rozlučte,pochybuji,že existuje způsob,jak dostat výpověď pro nadbytečnost z vlastní iniciativy,leda že by firma snižovala stavy a vy byste se domluvil se šéfem,že odejdete Vy. Mimochodem,promiňte malé šťouchnutí,ale spíše si koledujete o vyhazov ,nebo jiný postih,vzhledem k Vašim pracovním výkonům.

jakoola*
hodnocení

1x

Práce vás nebaví , peníze pobíráte nadprůměrné , na trhu práce je o Vás zájem ... tak v čem je problém ... dejte výpověď. Pokud máte nabíky na jinoup práci , odstupné nepotřebujete.

naoko
hodnocení

0x

Dejte normální výpověď a běžte tedy makat. A tohle lukrativní místo přepusťe někomu jinému a od něj inkasujte "odstupné". Jako to dělají toaletářky :).

repkin*
hodnocení

0x

že jo, kolik lidí to má v práci ještě horší :D kdybych rozuměl IT tak do toho jdu hned snad bez rozmýšlení, člověk se dře jak blbec, nestíhá to co má stíhat, ještě mu nabalej další práci za lidi , který v práci chybí (nejsou ani nabraní), výplatu jakš takš (nemůžu si stěžovat, ale vždycky může být líp) a pak někdo napíše, že pracuje 1h/denně s jednim prstem v nose a druhým si natírá chleba s máslem, no to člověka i naštve ... :D

doplněno 10.10.13 21:00:

Nejste první ani poslední, také v práci píšeme papír na to, že jsme napsali papír, o čemž opět napíšeme papír. Takže vím přesně o čem mluvíte, ale není to nic nenormálního. ;)

Pokud byste rozuměl IT, tak byste věděl, že s takovým stavem psychiky se tahle práce dělat nedá. Je to do jisté míry tvůrčí činnost - ta se nedá dělat jen tak na povel. A pokud vás s..e, mohou vás platit zlatem a stejně to nebude mít smysl.

hodnocení

0x

Bývala jsem dost důvěřivá, ale život mě naučil. Dneska často slyším, že lidé dělají jako šrouby od nevidím do nevidím, drába pořád za zadnicí a za minimální mzdu. Proto nevěřím, že by někdo dobře platil někomu, kdo hodinu denně dělá a pak čučí do prázdna a brouzdá po internetu. A ten chudák, světe div se, je ještě nespokojen, chtěl by skončit a neví jak. Proto si myslím, že dotyčný dorazil naštvaný a vyš´tavený z práce, kde ho honili jako nadutou kozu za pár tisíc a své ego si chce vylepšit touto otázkou. Proč? Vždyť malý Čecháček nezávidí nic víc, než když se jeho spoluobčanovi dobře vede! Prostě můj názor: Jedná se o bujnou fantazii tazatele, který chce lidi pobavit, případně přivést ke kapce závisti . Jo, jo, jinak to nevidím. Pokud by to snad měla být pravda, tak tu práci-nepráci beru. A myslím si, že dalších 200 tisíc lidí taky. Jaga.

hodnocení

Jo, já tohle taky furt slyším, ale nevím kde ty lidi co makají jako šrouby a zaměstnanavatel jim stojí za zadkem jsou? Možná znám jednoho takového, má základní školu a byl ve vězení, proto ho nikdo jiný nezaměstná a konkuruje si s Ukrajincema.

Je totiž zvláštní, že o lidi co umí se zaměstnavatelé perou, takových moc není, že jo. Mě chodí pracovní nabídky ze společností, kde byste si sedli na zadek, ale já je odmítám. Dokonce jeden zaměstnavatel mi 3x telefonoval, jestli nechci jeho místo přijmout a i mě přemlouval, ať to udělám.

Ale třeba to bude dané tím, že jsem trošku kompetentní, umím IT a plynně anglicky, takže jsem žádaný artikl, že jo, v aktuálním zaměstnání kde vyplňuji byrokratické tabulky mě to nebaví.

Placas a sam nevis co.

V praci te to nudi a chces pryc, ale kdyz Te nekdo nabidne jinou, z ktere bychom si tu mimochodem sedli na zadek, tak odmitas *smich*

Ze se v paci nudis, tomu bych i veril, kdyz mas cas si tu takhle honit ego, ale ze bys byl zadany artikl (ono byt pouhy artikl taky neni zadna vyhra, ze), jestli ono to neni spise naopak.

Vyplnujes byrokraticke tabulky a zapravocani na tvou pozici trva pul roku? Pokud je ta doba z Tve zkusenosti, tak to asi s takovou kompetentnosti moc zadany nebudes.

doplněno 10.10.13 11:29:

Navic by me zajimalo, co si predstavujes pod pojmem IT. Vyplnovani spreadsheetu?

hodnocení

Já pracovat v jakékoliv firmě už odmítám, chci dělat sám na sebe, to už jsem tu psal, nevěřím tomu, že kdybych dělal třeba pro Facebook, bylo by to jiné, protože už pro lídra v oboru de fakto dělám :(

Jinak jestli jsi nedělal IT nikdy v opravdu velké nadnárodní společnosti, tak asi nepochopíš o čem to je.

A o cem to teda (podle Tebe) je?

Rad se necham (bez jakekoliv jizlivosti) poucit.

radil*

Babčo, věř, že ač je tvrdý kapitalismus, je pořát mnoho lidí, kteří se jen tak poflakují, aby se neřeklo, že nic nedělaj. Osobně jsem to zažil. A věř, že je mnohem lepší makat od začátku do konce pracovní doby, protože, když není do čeho kopnout, tak máš pocit, že místo osmi hodin děláš šestnáctky a domů přijdeš zhuntovaná, jako bys rubala v uranovém dole.

No vidíte. A já bych tu práci nebral. Protože jsem to také zažil a vím naprosto přesně, jaké to je.

narf
hodnocení

0x

Chce to vydržet tak rok, až si toho nedělání někdo všimne. A pak spadnout do nějaké příhodné reorganizace.

A potom vyrazit za rekreací, před pořádným zápřahem.

Ať žije lážo-plážo.

hodnocení

Už si myslím, že půl roku se snažím a nic, šéf říkal, že reorganizace byla nedávno :( Asi si nikdo nevšiml...

Tvrdě vyžadovat vše podle ZP. URČITĚ TO V NĚČEM PORUŠUJOU. kDYŽ SE PÁRKRÁT OZVETE, TAK SE VÁS BUDOU CHTÍT ZBAVIT. a NEBO SI NEUSTÁLE STĚŽOVAT NA ENORMNÍ PŘETÍŽENÍ. hODNĚ PRÁCE A MÁLO PENĚZ. Omluva za Caps.

pt®
hodnocení

0x

Hele, "kosáku", nepíšete proč tolik trváte na odstupném. Pokud půjdete na pracák s odstupným, tak nedostanete hned podporu, když půjdete na pracák bez odstupného, bude podpora ihned. To nechcete pracovat a být doma, jen být živ z podpory? Píšete, že se chcete udělat pro sebe, tak začněte podnikat, vůbec nechápu, co s tím má odstupné společného, na to jste napsal málo informací. Nebo jen tak z plezíru? To vážně udělat nejde. Tak pa. - pt

slon

A co je na tom divnýho? Když se chce udělat pro sebe, tak jsou nějaký prachy na rozjezd a živobytí potřeba. Dnes udělám pro někoho práci a zaplaceno dostanu až za 3 měsíce. Mezi tím co? Vlastní zkušenost. A jak se tenkrát vyplatilo chvilku počkat a 6 platů se hodilo!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]