Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Mám takový problém.
V srpnu 2013 jsem si z důvodu nespokojenosti s Českou spořitelnou převedl svou půjčku ke GE money bank. Banka si od ČS vyžádala vše , co je potřeba zaplatit , aby nebyl u ČS žádný dluh a vše mohlo být ukončeno a zrušeno. Poté došlo k vyplacení České spořitelny a byl zrušen běžný účet a domů mi přišel výpis úvěrového účtu se zůstatkem 0,00 Kč a že úvěrový účet ruší a že děkují. Bral jsem to automaticky tedy , tak konečně , mám klid , už jsem se jnich na dobro zbavil ale v tomto pocitu jsem bohužel žil jen do dneška. Dnes jsem od České spořitelny obdržel dopis , kde po mě žádají přesně cituji: Vrácení odměny za předčasné doplacení úvěru.
Jde o to , že když jsem si bral úvěr , dostal jsem dárek 3000 Kč jako dárek a pokud tento úvěr nebude zaplacen do 1 roku , tak mi odměna zůstane , v opračném příápadě ji budu muset vrátit.
Do této chvíle jsem si myslel , že vše toto bylo doplaceno mojí bankou , tedy GE money protože si po ČS vyžádali kompletní částku , která je potřeba zaplatit aby vše bylo v pořádku a já neměl s touto bankou vůbec nic společného.
Zašel jsem tedy do GE a vše vysvětlil vedoucí pobočky. Říkala , že si vše vyžádali , zaplatili a že mi byl již zrušen běžný i úvěrový účet u ČS a vše by tedy mělo být již v pořádku a já bych jim již nic neměl dlužit. Když jsem se jí tedy zeptal , proč to posílají , tak mi řekla ,ať teď nic neplatím a počkám , co budou dělat , že by to hodila za hlavu.
Na to jsem jel do ČS , ze začátku ani sami nevěděli , co jim to nesu , poté někam volali , a říkali , že to je ta odměna , co jsem dostal , že to musím vrátit , na což jsem jim odpověděl , že GE si vyžádala kompletní čásku , která je potřeba doplatit , tu doplatila a byl mi zrušen úvěrový účet s částkou 0,00 Kč , takže mám vše splaceno a nemám k nim žádné závazky. Poté zaké začali říkat , že se to toho úvěru vůbec netýká , že to je zvlášť , že se to do hodnoty vůbec nepočítá a uplně mě blbly.
Máte někto s tímto zkušenost. Mám dát za pravdu vedoucí z GE a neplatit to? Ještě jednou podotýkám , že mám v ruce ukončesný a řádně splacený úvěrový účet s částkou 0,00 Kč , který mi přišel již před měsícem.
Mockrát děkuji za rady.
Těžko říct. Možná to opravdu vedou odděleně. Takže sice úvěrový účet je vyrovnán, tam není co řešit, ale když je vyrovnán brzy (předčasně), tak chtějí vrátit odměnu, která byla vázána na to, že právě předčasně nesplatíte. A jestli byla odměna vedena zvlášť, pak samozřejmě nebyla převáděna, protože se převáděl úvěr (a ten se také převedl).
Ale jinak - nevím, úvěr jsem nikdy neměl.
Pamatuji si, že ta akce probíhala na podzim minulého roku a dle mého názoru je třeba bonus 3000,- vrátit. Určitě byla nějaká podmínka, že pokud je půjčka doplacena předčasně, tak zákazník je povinen bonus vrátit. Bonus není přímo součástí úvěru, proto Vám ho spořitelna nemohla vyčíslit. Doporučuji se podívat na podmínky Smlouvy, určitě tam o tomto bonusu bude nějaký odstavec.
Případně doporučuji napsat e-mail České spořitelně s dotazem, jaké byly konkrétní podmínky této akce s bonusem. Pokoušel jsem se hledat na jejich stránkách a našel jsem jen oznámení, že dávají bonus od ..do, ale další podmínky tam nebyly..
Hezký večer.
Děkuji za odpovědi.
Právě paní z GE mi říkala , že ať to neplatím , že by počkala , co budou dělat dál. Počítal jsem , že vešketé finance boüdou vyřízeny mezi bankami a ne že mi ještě budou chodit nějaké splátky.
V ČS přeci museli moc dobře vědět , že když to doplácím takto brzo , tak to asi budu muset vrátit , tak proč jim to rovnou neposlali , toto přímo souvisí s úvěrem , ke kterému to bylo přiděleno.
Asi to převést nemohli, protože to není převáděný úvěr. Sice to s ním trochu souvisí, ale banky si převádějí dohodnutý účet a ČS k němu nemůže přihazovat, na co si vzpomene. Nehledě na to, že požadavek na vrácení odměny vlastně vznikne až splacením půjčky, tzn. až když "je po všem". A kdyby po vypořádání najednou ČS ještě začala přihazovat požadavky na další peníze, tak by ji celkem oprávněně druhá banka poslala do háje.
Nikdo asi moc neporadí. Selský rozum říká, že již nejste klientem ČS a sami Vám vystavili papír, že k nim nemáte žádné závazky. V tomhle českém absurdistánu si ale nemůžete být jistý ničím. A rada? Je to jen na Vás, jestli se budete hádat a třeba vyhrajete, nebo jestli skloníte hlavu a zaplatíte.
Máte naprostou pravdu , absurdistán , jediné výstižné slovo. Přeci proč by Vše dobrovolně u nich zrušili , kdyby věděli , že k nim mám závazky. Uvidíme , dám na GE , počkám co budou dělat a potom uvidím , právě jsem se divil , že mi toto v GE řekla , asi ví , o co jde , tak jí budem věřit
Snad v Ge ví, co dělají.. jen aby to nedělali špatně..
Když to vezmu logicky.. zažádá se o vyčíslení dlužné částky u ČS. To ČS vyčíslí a dá info, kolik je třeba doplatit. GE doplatí úvěr a vy dostanete potvrzení, že je úvěr doplacen. Ale odměna byla za řádné splácení úvěru a úvěr nesměl být doplacen dříve, pak by se tedy měla odměna vracet.
ČS přeci neumí předvídat, že se úvěr skutečně doplatí (zákazník nebo 3. osoba na základě plné moci má právo si zažádat o vyčíslení dluhu) a aby tam tedy uvedla k doplacení navíc bonus 3000,-. Bonus 3000 se má vracet tehdy, pokud nejsou splněny podmínky akce a to tím, že úvěr byl zaplacen předčasně..
Zdravím.
To vím , ale přeci ČS musela vědět , že když se jí má banka ptá , kolík tam mají poslat , aby bylo vše srovnané , tak je musí napadnout , že úvěr se doplácí před lhůtou , pro promlčení odměny , tak se ty 3000 Kč k tomu musí připočítat.
Kdyby to takhle udělali , tak by bylo vše vyřešené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.