Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Budeme s přítelkyní kupovat byt v hodnotě do 700000kč. Já prodám byt v hodnotě 540000kč. Přítelkyně přispěje částkou 150000kč. Řekla mi že nemusím kupovat zařízení do bytu že jsem přispěl větší částkou peněz na koupě bytu. Vím ale že ta částka zařízení nevyrovná rozdíl v cenách. Jak to vlastně bude jak to sepsat právní cestou? Děkuji.
Pokud byste si pořídili byt a jeho vybavení jako manželé, vše by bylo společné nezávisle na tom, kdo kolik přispěl. Protože hodláte žít ve společné domácnosti, ale nechcete být manželé, měli byste si majetkové poměry dohodnout smluvně, nejlépe tak, aby se to manželství alespoň trochu podobalo, respektive aby se to podobalo variantě, kdy si manželé notářským zápisem zúží SJM. Majetek by bylo nejlépe rozdělit na čtyři části: a) byt, b) společné věci do domácnosti d) věci, které jsou výlučně Vaše d) věci, které jsou výlučně přítelkyně. Pokud je byt v osobním vlastnictví, pak si ho můžete koupit do podílového spoluvlastnictví, přičemž podíly mohou být v poměru vložených částek. Pokud je byt družstevní, pak takové řešení není možné. Byt si koupíte sám a peníze přítelkyně ošetříte smlouvou o půjčce. Běžné vybavení domácnosti a náklady bydlení byste měli řešit společně podobně jako manželé. Pak jsou samozřejmě i věci, které slouží každému z vás individuálně. Při případném rozchodu by bylo majetkové vypořádání bez větších komplikací. Notáři sepisují manželské a předmanželské smlouvy a určitě vám nejen doporučí, ale i sepíší příslušné smlouvy. Přejeme Vám, aby k rozchodu nikdy nedošlo. Notářská poradna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.