Nejste přihlášen/a.
Můj manžel letos začal podnikat na živnost (od dubna). Tuto živnost je živnost vedlejší, jelikož taky pracuje u zaměstnavatele na HPP.
Začátkem příštího roku mu budu dělat daňové přiznání a taky počítat odvod na SP a ZP.
Zajímá mně postup, jak se daň a odvody platí...
DAŇ:
vyplním daňové přiznání a odevzdám na finančák. A pak mi pošlou složenku?
Nebo to co vypočtu hned musím poslat někam na účet?
SP a ZP:
vyplním příslušné formuláře, odnesu na pojišťovnu a OSSZ a taky čekám na složenku?
Nebo složenka nepřijde a prostě zaplatím to, co jsem vypočetla?
Opravdu mně zajímá jen to, zda posílají složenky nebo zda vždy platím to, co vypočtu. Já jen, abysme pak někde něco nedlužili...
Předem děkuji za odpovědi.
Sestavíte danové přiznání, odevzdáte ho na finančním uřadě. Dan můžete zaplatit bud hned na pokladně finančního uřadu, nebo tam je í informace, kde je uvedeno číslo učtu a variabilní symbol (ten bývá cz...-rodné číslo) . Složenky neposíljí.
Přehledy pro OSSZ a ZP
Přehled o příjmech a výdajích je OSVČ povinna předložit nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém je OSVČ povinna podat daňové přiznání.
Po vyplnění přehledu Vám vyjde kolik máte doplatit, jakou zálohu budete platit na příští rok, případně jaký máte přeplatek.
Pokud Vám vyjde nedoplatek, uhradíte ho nejpozději do 10 ti dnů (tím si ted nejsem jist) od podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ. Pokud Vám vznikne přeplatek, bud ho použijete na další období, nebo Vám ho zašlou bud poštovní složenkou nebo na Váš učet. /záleží co Vám bude vyhovovat. Nedoplatky se odesílají na stejný číslo učtu, pod stejným Variabilním symbolem jako odesíláte měsíční zálohy. Tady taktéž žádné složenky nezasílají. Zasílají složenky na další rok na měsíční zálohy ( ty mi zaslala pouze OSSZ, zdravotní pojištovna nikoliv.)
Nedoplatky jak pro FU, OSSZ, ZP můžete zaslat bud poštovní složenkou na jejich učet, převodem z Vašeho učtu, vkladem na pobočce banky, případně na pokladně FU, OSSZ, ZP.
Zdravím.
Paní Petro, vy budete toto zpracovávat a nevíte? Najdete to v příslušných zákonech včetně lhůt. Zpracujte a v dané lhůtě uhraďte.
Lhůty jsou mi jasné.
Jen mně zajímalo, zda s placením počkat než pošlou z příslušného úřadu složenku.
Letos jsem totiž poprvé platila daň z nemovitosti a probíhalo to tak, že jsem vyplňila daňové přiznání, to jsem odevzdala na finančák no a pak mi finančák poslal složenku a podle té složenky jsem daň uhradila.
Proto mně zajímá, zda je to i v tomto případě tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.