Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s očima

Od: theramana* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den nosím brýle sice nerada ale nosit je musím.Jen při tělestné výchově je nenosím.Brýle mám tak 4 roky a dneska jsem se šla kouknout k zrcadlu viděla jsem že to černý v oku čočka myslím že se to jmenuje se mi zvětšuje a zmenšuje je to normální děkuju :/

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, je to normální, to černé v oku je zornice. Roztahuje se, když je málo světla, stahuje se, když je světla hodně.

hodnocení

2x

Zvětšuje a zmenšuje se v závislosti na světle. Více světla - je menší, méně světla - je větší (aby na sítnici dopadalo světla více). ;) je to naprosto v pořádku

doplněno 04.10.13 22:51:

zkus si posvítit v tmavší místnosti do jednoho oka baterkou, uvidíš jak se smrskne :)

theramana*
hodnocení

A když se mi zvětšuje a zmenšuje každou sekundu to je v pořádku?protože jsem si toho všimla poprvně u zrcadla

doplněno 04.10.13 22:54:

ještě že když dýchnu tak se zmenší a když oddechnu zvětší se jen pro info

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, řekl bych, že je to normální reakce např. na světlo. Nemáte nad zrcadlem lampičku?

Zdravím!

doplněno 04.10.13 22:55:

S tímto "pracuje" výborně např. oko kočky - přes den je štěrbina a v noci je zornice oka kulatá.

doplněno 04.10.13 23:01:

Myslím, že s nošením brýlí to nesouvisí. Je zvláštní, že dochází ke změně při nádechu a výdechu.

Možná se Vám to jen zdá - asi si to půjdu zkusit před zrcadlo, ale nikdy jsem to nepozoroval.

doplněno 04.10.13 23:15:

Já mám zornice při nádechu a výdechu stále stejně velké (vyzkoušeno nyní). Jestli nemáte nějaké jiné problémy - tiky, tlak v hlavě, bolest hlavy nebo motání, tak si to zkuste zase zítra a asi to je jen dočasné. Možná jste dnes podstoupila nějakou námahu nebo stres.

theramana*
hodnocení

Taky zdravím máte teda pravdu já na svoje oči nějak nekoukám a všimla jsem si trprve ted je to v pořádku.

doplněno 04.10.13 22:58:

já vím jen se mi to zmenšuje a zvětšuje každou sekundu to mi dělalo starosti

theramana*
hodnocení

Já to mám zase dneska že se mi každou sekundu zvětšuje a zmenšuje popravdě mě od školky bolívá hlava a s očima mám problém od základní školy vážně netuším ale mělo by to snad být úplně normální

kedarda*
hodnocení

1x

Je to naprosto normální, ba geniální příspěvek vesmíru životu. Zvětšením zorničky se zvětšuje množství světla, dopadajícího skrze čočku na sítnici. Například kočky dokáží zorničku roztáhnout do té míry, že vidí i v tzv. "zbytkovém světle", tj pro člověka v naprosté tmě.

Zornice se mění svůj průměr - plochu buď vlivem změnou světelných podmínek, například přechodem ze sklepa na přímé slunce nebo přechodem z nedokonale osvětlené školní tělocvičny k lépe osvětlenému zrcadlu na umývárce, kdy se zornička stáhne, aby sítnici nepoškodila, nebo vlivem prožívaných sympatií k člověku, s nímž jste v kontaktu - tehdy se zornice rozšíří, čímž vaše tělo odpovídá za vás, že dotyčného vnímáte naplno. Máte-li strach či cítíte nesympatie, chystáte-li útok nebo lžete, vaše zorničky se zúží na minimum. Znalost tohoto jevu využívají ke své práci například kriminalisté.

Třetí případ je intoxikace - drogy mění zásadně způsob vnímání a organismus i podvědomí se více otevírají většímu počtu vjemů, což provází obvykle i lepší vidění, což lze využít i prakticky - například od pradávna námořníci používali drogy, aby se lépe orientovali podle hvězdné oblohy.

hodnocení

0x

Jak často máte chodit na kontrolu k očnímu? Kdy jste byla naposledy? Zajděte a doktorka koukne a vyřeší! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]