Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Facebook: to se mi (ne)líbí

Od: hhmm odpovědí: 18 změna:

Na facebooku je stránka určité společnosti a ta řekne, že 10 000 fanoušek, který dá to se mi líbí získá určitou cenu. Už jsem fanoušek té stránky. Fanoušků je momentálně 9 989. Dám "už se mi to nelíbí". Budu čekat až bude 9 999 fanoušků a pak dám to se mi líbí. Bude správce té stránky vidět, že jsem záměrně dal už se mi to nelíbí a pak znovu to se mi líbí? Uvidí moji přátelé, když dám "to se mi nelíbí"? Někde ve vybraných příspěvcích nebo tak? Díky za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Čistě teoreticky si můžete na ten správný okamžik počkat, ale v praxi to nemůže vyjít. Řekneme, že zjistíte, že kliklo 9999 lidí. Vzápětí kliknete Vy. Jenže... Vy máte určitou reakční dobu, než zareagujete. Vaše myš, Váš PC, různé modemy, servery a jiná zařízení v síti mají rovněž určité zpoždění. Taky se uplatní zatížení sítě. Takže Vaše kliknutí může dorazit do místa určení s několikavteřinovým zpožděním. Dost času, aby tam dorazilo cizí kliknutí dřív, než to Vaše. Pokud se strefíte, je to víc, než náhoda.

doplněno 05.10.13 10:23:

Ostatně co Vám brání si to vyzkoušet?

hhmm
hodnocení

Magdon: Takže je to i tak o náhodě... Ale zkusit to můžu, za to nic nedám, ne? pořád mi ale nejde na mysl, jak to ten správce pozná, kdo byl fanoušek číslo 10 000, musí mít nějaký přehled nebo tak, ne?

Jistěže má přehled. Určitě nesdí u monitoru a nečeká, kdo to bude. Každé kliknutí, které k němu dojde se automaticky započítá i s IP adresou, odkud přišlo a on si může seznam prohlédnout kdykoliv později. Pravděpodobně tam ale bude i filtr, který 2 různá kliknutí z 1 IP adresy nedovolí.

hhmm
hodnocení

Magdon: Takže může ten správce odhalit, že jsem třeba před týdnem, kdy byl počet fanoušků 9 989, dal tlačítko to se mi nelíbí, abych až bude 9 999 fanoušků kliknul opět na to se mi líbí?

checker

Pokud vím, tak tam žádný filtr IP není. Nemůže odhalit, že jsi dal to se mi nelíbí a nemůže přesně určit kolikátý jsi v pořadí v kliknutí na to se mi líbí. Nejjednodušší je založit si takovou stránku sám a prozkoumat to.

Jedno je ale jisté, kdyby měl takovou možnost, zjistit přesně toho, kdo jako 10 000. v pořadí klikl na to se mi líbí, žádnou odměnu ten dotyčný nedostane. Takových podvodných stránek je na FB až až, nalákají lidi a jakmile jich mají hodně, stránku prodají nebo na ni publikují placené reklamy.

hhmm
hodnocení

checker: Já vím, že to může být podvod a jsem s tím obeznámený, jen mě zajímá ten princip. A můžu se zeptat, pokud nějakou stránku založím, jde smazat? Kdybych ji chtěl použít jako pokusnou stránku, abych si to ověřil, jak to je...

checker

Založit ji lze zde: facebook.com/... Odstranit poté jednoduše v nastavení té stránky.

Žádné IP admin vidět nemůže a blokovat může pouze jednotlivé profily.

hhmm
hodnocení

checker: Tak si to buhužel nevyzkouším, protože statistika stránky se zobrazuje, jen když má stránka více než 29 laiků... A vnucovat někomu moji pokusnou stránku fakt nechci.

kedarda*
hodnocení

2x

Nevím, co získáte, když odpovíte včas, ale garantuji vám, že pokud budete v životě odpovídat podle svého svědomí, vyděláte celkově mnohem víc

checker
hodnocení

0x

Správce stránky neuvidí, že jsi dal to se mi nelíbí, tvoji přátelé také ne. Takové stránky jsou samozřejmě podvod, od toho nic čekat nemůžeš. Chtějí pouze nalákat lidi na svoji stránku.

hhmm
hodnocení

OK, díky. A není podvod třeba to, že kdyby fakt ta stránka něco tomu fanouškovi číslo 10 000 dala, že jsem dal "to se mi líbí" a následně to se mi nelíbí?

iz*

Facekook takové jednání stránkám zakazuje, nesmějí dávat žádné ceny. K líbí/nelíbí: To si srovnej se svým svědomím (v pořádku to samozřejmě není).

fribble*

Řada stránek je ošetřená - jedna IP. jeden hlas a pak hláška - k této otázce jste již hlasoval.

hodnocení

0x

Tady jsou rozebírány morální aspekty, "předpisy facebooku" a tak, ale nikdo nezmínil pragmatický aspëkt: podle mne tímto postupem s téměř stoprocentní jistotou šlápnete vedle a příslušného zaokrouhleného čísla nedosáhnete. Dokázat to nemohu a mohu se mýlit, ale jsem o tom hluboce přřesvědčen.

doplněno 05.10.13 10:17:

Jak říkám, dokázat to nemohu, ale odpověděli vám další, třeba magdon to myslím rozebral dost dobře a i další odpovědi jsou výstižné

hhmm
hodnocení

Ale teoreticky bych toho mohl docílit, od počtu fanoušků bych se odečetl já. A pak to je pouze o čekání a vhodné době, kdy kliknu na to se mi líbí. Proč si myslíte, že šlápnu vedle?

fribble*

Vsadím botky, že 10 000 nebudete, to je dobře ošetřené. Jak dokážete, že jste neklikl o zlomek vteřiny dříve nebo později než "výherce". Příklad tady z poradny, na otázku se sejdou třeba 3 odpovědi v minutě.

hhmm
hodnocení

Tak jak ten správce té stránky určí, kdo je fanouškem čílso 10 000, musí přece vidět nějaký seznam lidí, co klikají na to se mi líbí. Ale když se tak zamyslím, tak dejme tomu pan XY klikne, když bude 9 999 fanoušku na to se mi líbí, v zápětí však klikne na to se mi nelíbí. Vyhraje i přesto nějakou cenu?

zabu
hodnocení

0x

Musíš si uvědomit, že tady platí zákony velkých čísel a statistika naprosto neúprosně. Jestliže o tom uvažuješ teď ty, tak věř tomu, že úplně stejně, ve stejném okamžiku uvažuje dalších X (stovek,tisíc,milionů) lidí. Takže: je to jako sportka. Máš šanci 1: moc, že se ti to povede.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]