Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peněžní karta v Německu a Rakousku

Od: mirda137 odpovědí: 7 změna:

Mám běžnou peněžní kartu ke Sporožirovému účtu u Čs.spořitelny. Chystám se do Německa a Rakouska a potřebuji vědět jestli tam nebude nějaký problém při výběru z bankomatu a při placení v obchodě. Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Problém při placení mít nebudeš kartu samozřejmě vezmou jak obchodníci tak bankomaty. Horší bude až zjistíš podle výpisu že za výběr z bankomatu si banka strhne paušál za operací a ještě třeba půl procenta z vybrané částky. Druhá sranda je že budeš lí platit kartou v zemi která používá jinou měnu než euro tak ti naše slavná česká započítá napřed převod koruna - € a pak ještě € - další měna.
To se tě v německu ne dotkne ale třeba v polsku nebo maďarsku je rozdíl při placení kartou čs proti jiným bankám znát. A to si nejsem jistý jestli česká nepoužívá valutový kurz který je nevýhodnější než kurs devizový který používají jiné banky.
ANO jak jsi správně poznal - nemám rád ČS.
platebnikarta

Myslím, že je zbytečné takhle na ČS házet špínu. Poplatky si autor zajisté dokáže najít sám, ty převody měn mimo eurozónu je u všech bank a ne jen u spořky a ona je někde ve středu, tj. kurzy nemá zdaleka nejhorší, ale jsou i lepší, to jo.

Neházím špínu,

jen upozrňuju na to že podmínky ČS pro použití v cizině nejsou zrovna lidumilné. Tvrdíte li že převody přes euro do jiných měn dělají všechny banky, pak se mýlíte. Když platím kartou své banky v Polsku, platím středním kursem směnárny a banka používá devizový kurs, takže mě benzín příjde na 33.50,- Když u stejné pumpy zaplatil soused kartou ČS vyšel ho na 36,- protože jeho banka použila přepočet přes euro a ještě ve valutovém kursu.

Myslím, že to stojí za to vědět aby si člověk mohl rozmyslet, jestli pltit hotovostí nebo kartou.

Na doplnění musím přiznat, že jsem to s půl procentem u výběru z bankomatu nejspíš přehnal, běžné je půl až dvě promile. I to se ale vyplatí si zjistit předem.

platebnikarta

Tak rozhodně jsem to nemyslel jinak jízlivě, jen ČS z průměru jinak nevybočuje, co se týká kurzu. Jsou banky co mají lepší, ale i horší kurz. Ale to co uvádíte, je již opravdu nezanedbatelný rozdíl. O kterou banku se jedná?

S tím půl procentem jste to nepřehnal, dříve to tak bylo pokud mě pamět neklame, bylo nějaké procento z vybírané částky, nebo minimální částka, pokud procento z výběru hotovosti té částky nedosáhlo.

platebnikarta
hodnocení

0x

S výběrem ne, s placením údajně ano. Němci mají svůj platební systém (nižší provozní náklady než klasická VISA/MC). Na některých místech asi zaplatíte i "standardní" kartou, ale moc bych na to nespoléhal. Něco na toto téma se psalo na fóru mBank nebo na poradně portálu měšec.cz

hodnocení

0x

Existují karty platné celosvětově, ale existují i karty platné jen v ČR. Tak si to ještě raději ověř (třeba jestli na kartě vzadu není drobný nápis "Valid in Czech Republic only")

pravnik*
hodnocení

0x

Dvojitá zkušenost - některé obchody v SRN neberou tzv. debetní karty, ale jen kreditní - to proto, že když má někdo kreditní kartu, má ho banka, která vydala kreditní kartu, prověřeného, že je bonitní a má na splácení toho, co do mínusu vybere. Například SATURN (obchod s elektronikou) v SRN debetní karty nebere, kreditní ano. Z každého bankomatu v SRN taky nemusíte vybrat extra velkou částku, bývá to omezeno např. na 40 €.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]