Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to uplatek?

Od: axus® odpovědí: 24 změna:

1. urednice na urade kona do puntiku, co ji predepisuje zakon a jeji pracovni napln

2. urednice na urade kona do puntiku, co ji predepisuje zakon a jeji pracovni napln, k tomu je ale rychla, ochotna, mila, pomuze a poradi nad ramec sve povinnosti, za coz se ji obcan revansuje cokoladou

Urednice dopredu o te cokolade nevi, ze ji muze za svou ochotu ziskat, obcan z hlediska zakona neziska nic, co by jinak stejne nedostal (krome mileho pristupu).

Je cokolada v takovemto pripade uplatek?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Sestra je úřednice. Je velmi milá, ochotná a trpělivá (až moc) takže běžně hlavně starší lidé cítí potřebu ji něčím potěšit (čokoláda, kytička nebo ji aspoň chválí). Jen za poslední dobu měli dvě školení, kde mají jasný příkaz NIC za žádných okolností před ani po NESMÍ přijmout. Je velmi zodpovědná, takže odmítá jak to jde. Za poslední rok se jí nepodařilo odmítnout jen jendnu čokoládu a jednoho sádrového andílka.

doplněno 04.10.13 13:06:

Vzhledem k tomu, že jí za poslední 2 roky propustili 60 % spolupracovníků a čekají kdo bude další na řadě, tak jí raději opravdu jen pěkně poděkujte. Tito lidé za své chování nečekají hmotnou odměnu, naopak v nynější situaci pro ně i tahloupá čokoláda bude spíš problém.

hodnocení

2x

Jednoznačně NE.

ron*
hodnocení

2x

Ne, není to úplatek. Je to dobrovolná milá pozornost, poděkování. Úřednice nic nevyžadovala, nečekala a občan měl pocit, že jí udělá radost. Předpokládám, že občan neočekává při příštím úředním jednání jakékoliv výhody.

Takže když zubaři udělám radost tím, že mu strčím do kapsy pláště 10000 Kč, které si sám nevyžádal a nečekal, budete to taky brát jako milou pozornost a poděkování? Já v tom (mimo hodnoty "dárku") rozdíl nevidím.

petr123*
hodnocení

2x

Pokud se milá úřednice přecpe čokoládou od hromady lidí, tak se z ní stane pomalá úřednice. A pomalá úřednice bude naštvaná, že jí to nejde jako kdysi takže bude protivná na lidi. To jí stejnou měrou oplatí i lidi, takže budou všichni protivní na všechny. Proto by mělo být stejně jako v ZOO na úřadech vyvěšeno NEKRMIT! :)

.

PS: pokud někdo dělá svou práci, tak si zaslouží plat od zaměstnavatele a jako bonus náš úsměv a poděkování. Je tak trošku "na palici" dávat neznámé osobě dárek za to, že dělá přesně tu službu na kterou jdou naše daně.

hodnocení

Podle mne to az tak na palici prave neni.

Je totiz velky rozdil, jak tu praci dela. Pokud se obcan pravidelne na uradech setkava s neochotou a kyselymi ksichty a jednou narazi na pravy opak, tak i kdyz vysledek, kvuli kteremu na urad obcan sel je stejny, precejenom odlisny pristup potesi.

Nicmene toto neni predmetem dotazu.

pearmonik*
hodnocení

1x
Myslim ze to je jednoznacny uplatek, staci si misto cokolady predstavit 1000 kc a je to jasne. A uplatek nebude mit stanovenou minimalni vysi
repkin*

Budete se divit, ale nemá.

doplněno 07.10.13 16:27:

Úplatek není třeba reklamní propiska, reklamní bonbon apod., klasická čokoláda však ano.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Ne. §334

mvcr.cz/...

petr123*

Úplatkem se rozumí neoprávněná výhoda spočívající
v přímém majetkovém obohacení nebo jiném
zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené
osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou
není nárok.

Úřednice na tu čokoládu žádný nárok nemá, takže vzato ad-absurdum je i malá čokoláda za 50 korun majetkové obohacení, který má úřednice buď odmítnout nebo nahlásit nadřízenému. To, že jí dostala až po vykonání práce není důležité, o tom ten paragraf vůbec nemluví.

repkin*

Přesně tak, ale pokud jí řekne, že jí miluje a dá jí tu čokoládu, už to není úplatek. :D

petr123*

Zase ale riskuje, že dostane po hubě od manžela té úřednice ;)

qqqqqqqqqqq
hodnocení

0x

neodpovím na otázku. jen si myslím, že zaměstnavatel toto bude mít ošetřeno nějakou interní směrnicí a úřednice by pozornost měla odmítnout...

pt®

"qqqqqqq", přesně tak. *palec* - pt

dery*
hodnocení

0x

Pokud byste dal dar před vykonáním práce, kterou pro vás dělá, je to úplatek.
Pokud ho dáte až po vykonání práce, není to úplatek, jelikož už tímto nemůžete nijak ovlivnit vykonanou práci.

hodnocení

0x

Ne, tohle není úplatek, to je výraznější poděkování než jen slovem.

Proč si to myslím - sama jsem bývala v podobné situaci. Ne sice jako úřednice, ale jako redaktorka jsem lidem velmi často mírně nebo úplně přepsala krátká poděkování, blahopřání, vzpomínky na zemřelé členy rodiny. Někteří přicházeli bezradní, odcházeli spokojení. Jiným jsem radila, který z úředníků má v kompetenci jejich problém, kam se mají obrátit. Vůbec se nechci chválit, prostě tak při řeči se dost často stalo, že měli pocit, že se jim věnuji víc než jiní. Rozhodně jsem to nedělala pro čokolády.

Ale občas někdo něco přinesl. Kytičky jsem brala s širokým úsměvem. To vždycky. Malou čokoládku s rozpaky a s kávou jsem za dotyčným vyběhla na chodbu a nacpala mu ji zpět do kapsy.

pt®
hodnocení

0x

"axus", může si toho všimnout její kolegyně a nikdy nevíte, jak se pak zachová. Mohl byste tak úřednici přivést do nepříjemné situace. Poradím Vám, abyste ji nahlas a přede všemi poděkoval za její ochotu a vstřícnost. Tím nic nepokazíte a věřte, že ji tím potěšíte víc než čokoládou. - pt

imbecilobijec
hodnocení

0x

Předejte čokoládu úředníci mimo pracovní dobu a mimo pracoviště. Pak Vaše jednání nemůže vyhodnotit ani třetí strana jako úplatek.

hodnocení

Rath dostal vino v krabici od bot take mimo pracoviste a pracovni dobu *smich*

buss
hodnocení

0x

Dostaly květinu, ovoce, hřiby, předmět ... ona nežádá, já předem nenabízím aby konala, až jak koná. Též záleží na hodnotě...a třeba bych mohl počítat s řešením příštího problému.
Ostatně proč se dává za práci číšníkům a ne třeba dělníkům ve fabrice za dobrý výrobek, pošťákům aj.?

fribble*

Je úplatek, když jí za odměnu zubař vytrhne zub? Vždyť jí nic nedává, ale bere ... A já jdu rozklepávat nejtek !

asd*

jj, pravda. Čokoládu nebrat! ;)

kedarda*
hodnocení

0x

Úplatek to není. Je to způsob vašeho vyjádření - vyjadřujete HODNOCENÍ a to nejen této úřednice, ale svým výjimečným přístupem k ní hodnotíte vlastně všechny ostatní úředníky, které tímto úkonem posíláte k šípku. Máte-li přesto pochyby, rád tu čokoládu od vás přijmu já

PS: Kdyby vás takto nadchl úředník - muž, co by jste mu dal?

martinaa*
hodnocení

0x

Ano, je. Máma mi kolikrát říkala, že si oficiálně nesmí nic od uchazeče vzít, ani jako "poděkování", protože je to bráno jako úplatek.

A neoficiálně (protože je příjemná) nosí domů poměrně často čokoládu, kafe a podobně*smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]