Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrad poblíž Havlíčkova Brodu

Od: vakr odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

jeli jsme autem po silnici 38, ve směru z Kolína do Jihlavy.

Poblíž Havlíčkova Brodu (buď před nebo za) jsem na západní straně viděl v dálce na kopci hrad. Mohl být ve vzdálenosti pár nebo i deseti kilometrů - nedokážu posoudit.

Byl na hoře, snad i s hradbami, obklopený pěknou přírodou.

Tuší někdo co to je za hrad?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, mohl by to být hrad Lipnice - podívejte se viz odkaz a porovnejte. Zdravím!

kudyznudy.cz/...

jmhad*
hodnocení

0x

Jak říká kolega - hrad Lipnice,pod nímž dožil zbytek života J.Hašek.A má tu i svůj hrob. Mne také ono panorama při jízdě po 38 zaujalo a vyhodil jsem směrovku.

hodnocení

0x

Hrad Lipnice nad Sázavou. Navštívím ho každý rok, jezdíme nedaleko k Sázavě. Vstupné je na dnešní dobu poměrně levné, ovšem za tu cenu, že dostanete text a prohlídka je bez průvodce. Mnoho tam k vidění není. Vnoučata zaujal středověký záchod "prevét" z toho české slovo prevít. Z něho prý bylo znečiš´továno nepřátelské vojsko obléhající hrad /pod prevétem/. Vnuk to hned vyzkoušel k tomuto účelu, když se nikdo nedíval. Dostal pohlavek, po cestě dole naštěstí právě nikdo nešel. Pokud hrad navštívíte, nezapomeňte dalekohled. Z ochozu věže je nádherný rozhled po okolí - Havlbrod, Humpolec, všechno máte jako na dlani. Jinak v městečku na místním hřbitově v rohu hrob Jaroslava Haška s kamennou knihou. A nedaleko také jeho rodná světnička a muzeum. Je to maličké, myslím, 2 místnosti, ale je to zajímavé, pan Hašek byl svéráz. V okolních lesích roste spousta hub. A když se vydáte tam pěšky ze Světlé nad Sázavou přes Závidkovice po modré, zpátky přes Radostovice po žluté, tak skončíte na žel. zastávce v Mrzkovicích. Odtud můžete jet na Havl. Brod, či na druhou stranu na Čerčany. Je to pěkný výlet, asi 15 km, něco uvidíte a současně uděláte pro své zdraví. Jaga.

doplněno 03.10.13 06:30:

Jiank přímo ve středu městečka je restaurace, kterou vlastní vnuk pana Haška. Podávají se tam různé speciality, ale je to dost finančně náročné.

rnk*

Jsem si jist, že pokud by se někdo pokusil znečistit nepřátelské vojsko, obdržel by šípem či kopím (podle výšky) do zadnice. Takže nikdo by takto nesmyslně neriskoval život. Ostatně ani v klidných dobách nebylo používání prevetu na hradbách bez rizka. Takto byl dokonce zavražděn jeden z českých králů. Jméno bych musel hledat.

kangaroo*
hodnocení

0x

A v létě je tam i hudební festival

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]