Nejste přihlášen/a.
Má zaměstnanec právo na návštěvu lékaře?
Má zaměstnanec právo, a za jakých podmínek, na návštěvu lékaře? Ze zdravotních důvodů, musím 2-3x měsíčně k lékaři - do nynější doby, pokud mi vyšla na některý z těchto dnů služba, jsem si ji bez problému vyměnila - nyní mi to v práci komplikují. Lze tato situace nějak řešit v případě, že mi v práci nebudou chtít vyhovět? Mám dojem, že ze zákona tato možnost je, a nebo ne? Děkuj
Právo na návštěvu lékaře máte, ale mimo pracovní dobu. Pokud to mimo pracovní dobu není možné, nastává překážka v práci a náleží vám náhrada mzdy za nezbytně dlouhou dobu, musíte však navštívit nejbližší zdravotnické zařízení (k pracovišti nebo k bydlišti), které je schopno tuto péči poskytnout a současně má smluvní vztah s vaší zdravotní pojišťovnou.
Kolegu bych doplnil, že můžete navštívit i vzdálenější zdravotnické zařízení (svobodná volba lékaře) ale proplacený vám bude jenom čas, který byste strávil cestou a návštěvou nejbližšího zařízení. Dále byste měl samozřejmě předem o volno zažádat a v případě nesouhlasu zaměstnavatele mu prokázat, že nelze návštěvu uskutečnit jindy než v pracovní době
O volno k návštěvě lékaře se nežádá, a zaměstnavatel nemůže "nesouhlasit".
Zaměstnanec musí návštěvu lékaře oznámit předem pouze v případě, že o ní předem ví (je-li např. k odbornému lékaři objednán předem). Jinak stačí po návratu od lékaře zaměstnavateli předložit potvrzení lékaře.
doplněno 01.10.13 15:39:Pro tazatelku: Na návštěvu lékaře máte samozřejmě právo.
Přednostně byste tyto návštěvy měla směrovat mimo pracovní dobu, ale není-li to např. kvůli ordinačním hodinám možné, máte nárok na omluvené volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu.
Promluvte si se zaměstnavatelem a bude-li Vám dělat problémy, odkažte jej na přílohu k NV č. 590/2006 Sb. kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci.
doplněno 01.10.13 15:49:Zaměstnavatel zaměstnance potřebuje na práci.
Zaměstnance, který každý měsíc dva- až třikrát navštěvuje lékaře, může vyslat k závodnímu lékaři pro posudek, zda je zaměstnanec zdravotně způsobilý dále vykonávat sjednaný druh práce.
Vyzní-li posudek negativně, a není-li příčinou zmíněných zdravotních důvodů pracovní úraz nebo nemoc z povolání, může zaměstnavatel dát výpověď podle § 52 písm. e) bez nároku na odstupné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.