Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik hroznů na výrobu vína?

Od: imis* odpovědí: 16 změna:

Přeji pěkný den,

na révě zbylo pár hroznů a tak co s nima... no chtěl bych zkusit nějake domácí (amatérské) zkvašení... Nevím jestli tomu říkat víno...

Kolik je prosím potřeba kg hroznů na třeba 10 kg vína? A kolik se tam přidáva vody?

Děkuji všem :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

A nestačí vám jenom burčák? Já třeba dělám kvašený nápoj úplně jednoduše z jablek tzv. cíder. Prostě zbytek moštu, který děcka nevypijí nechávám v PETkách kvasit ve sklepě. Postupně se cukr mění na alkohol, takže buď se dá použít už po pár týdnech jako výborná lehce alkoholická sladká bublavá limonáda, nebo po dvou až třech měsících jako alkoholočtější pochoutka. Obojí je strašně dobrý. Jen se to nesmí zapomenout ve sklepě dýl jak cca 5 měsíců. Vybuchne to.. :)

ireceptar.cz/...

imis*
hodnocení

A co přidáváte k tomu aby to kvasilo a neskazilo se?

hodnocení

2x
Nejsem vinař, ale vodu bych tam nedával. Potřebujete sladké hrozný, ne je takhle srazet.

hodnocení

2x

Amatérské kvašení jsme prováděli z čehokoliv na vojně v přepravních kádích na čaj, stačí jenom přidat cukrovou vodu a zamezit přístupu vzduchu...pak se všechno vypilo ještě při kvašení. *placni*

Vodu bych nepřidával, i když se to dělá v burčáku nebo druháku pro pražáky.Jediná chyba může nastat, pokud se bílé víno nezpracuje ihned po sběru, pak smrdí bahnem.

imis*
hodnocení

Ja jsem myslel že do hroznové šťávi se přidává voda, jak je to třeba u vína z trnek, rybízu a tak... V tomto jsem amater.

Ne, do hroznové šťávy se voda pro vlastní spotřebu nepřidává.Po prvním lisování (vymačkání) se slupky promíchají a opět lisují.Tady se může přidat voda, ale nesmí se prodávat nebo nabízet kamarádům.

Na 10 litrů vína dezertního rybízu 3,5l šťávy a 5l vody, jablek a hrušek 8+1l,šípky 3kg,2,5 kgcukru+doplnit, chlebové kůrky 0,6kg + 2,5kg cukru a voda...

kometak*
hodnocení

2x

Pocházím z vinařské rodiny a vodu do vína může dát podle mě jen barbar (vyjma přípravy vinného střiku), jediná věc co tam přidáváme my je cukr na případné doslazení,

A obecně platí, že jeden kg vylisovaných hroznů = jedna sedmička (0,7 l)

doplněno 28.10.13 13:44:

Ale jak už tady někdo říkal, výroba vína je hodně složitá, hrozny se musí namlet, během kvašení promíchávat, po zkvašení lisovat... není to žádná sranda, a výroba z několika hlaviček "na koleně" se většinou nepovede...

abc*

Jsem zvědavý, budu to příští rok zkoušet z tchýnina vinohradu, možná si nakonec pronajmu i svůj. Jinak ten mlýnek, odštěpkování a lisování zvládne si myslím každý, kdo k tomu má potřebné nářadí, které se dá i vypůjčit od místních vinařů.

merlin

Dobytek jako dobytek, jeden leje do bobulí vodu, druhý sype cukr, fuj. Vinařská rodina? No potěš pánbůh! To snad radši tu vodu (třeba u přesládlého Solarisu - pro vlastní, denní pití - hlavně se tím nikde nechlubit), než do moštu sypat cukr (ještě rafinovanej z řepy, ne?). Prej vinařská rodina ... lol :D

Řepný cukr je normálně povolen v množství 22kg na hektolitr.Ve špatných ročnících nic jiného nezbývá, 10% kyselinu vypije málokdo.

hodnocení

0x

Já bych se do toho nepouštěl. B. Valenta (Příprava domácích vín) píše: "Přípravu vín z hroznů révy vinné v domácnostech nelze doporučovat a postupy přesahují rámec této knížky," Později odstaveček, který se toho týká, anascanuji a přiložím jako obrázek, zatím jen takhle. Mimochodem, už jste nějaké domácí víno dělal? Máte kvasné zátky, například?

Kolik hroznů na výrobu vína?

Z kila hroznů se dá vylisovat 7 dcl hroznové šťávy. V domácích podmínkách to nedosáhnete, protože nemáte na to pořádný lis, takže můčete počítat max. s 5 dcl na 1 kg. Voda se nepřidává.Pokud máte dostatek hroznů můžete i vylisovat a uchovat na pití jenom nezkvašený mošt. O výrobě vína si můžete přečíst projektysipvz.gytool.cz/...

jirbar*

Valentu mám doma, Aronie čeká, ale taky je celý na internetu. Jen nalézt link.

doplněno 01.10.13 09:58:

Tady www.vino.kvalitne.cz

Kvasna zatka je dobra, ale nikoli nutna. Navic se to da udelat i doma amatersky napriklad probublavanim pres hadicku a zavarovacku s vodou. Vino je ale musi nechat zkvasit (vinari prodavaji slechtene kvasinky, ne divoke se vzduchu. Az klesnou kvasinky na dno, tak odsat vino. Potom se pridava sira, latky na vysrazeni bilkovin, znova filtruje.

Zkratka je to pomerne slozite. Ja by jsem to i vyzkouse, minimalne budete bohatsi o zkusenosti jak to priste nedelat :)

jirbar*

Při trochu pečlivosti se nedá nic zkazit. Recepty jsou v knize od Valenty (viz výše odkaz). Kvasné rourky drahé navíc nemají ani kloboučky. Stačí skrz zátku trubka třeba z propisky, hadička či bužírka a sklenička vody. Aronie čeká.

figurek*
hodnocení

0x

kamaráde, toto se vám asi nepovede. Víno není slivovice nebo hruškovka. Výroba vína je velmi složitá procedura, během které mívají trable i zkušení vinaři. Dá se udělat spousta chyb a každá z nich je poslední.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]