Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiří Grossmann - Své benžo odhazuji v dál

Od: vytrepanaveverk odpovědí: 9 změna:

mám dotaz, píseň Jiřího Grossmanna - Své benžo odhazuji v dál, kde mimo jiné zpívá: "že dva roky možná někdy znamenají víc, než-li 20 let..." to znamená, že se to vztahuje na ty, kteří mají vztah, či se již oženili a nastoupili základní vojenskou službu?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jde jednoznačně o odloučení po dobu tak zvané "základní vojenské služby". Částečně to vyplývá i z ostatního textu. V době vzniku písničky to byla tak samozřejmá věc, že to tak každý chápal i bez vysvětlování.

doplněno 01.10.13 08:39:

Své bendžo odhazuji v dál tam někde do chomáče trávy
verše jež jsem ti povídal zítra ti samo dovypráví.
Své bendžo odhazuji v dál ať s tebou zůstane tu zatím
abych se o tebe nebál než se zpátky zase vrátím.

Ref:
Vždyť dva roky možná někdy znamenají víc, než dvacet let.
To se potom pozná, co v sobě lidi mají, dej si proto na
nich záležet.

Z první sloky vyplývá, že se zpěvák chystá na delší cestu a musí dočasně opustit svojí milou. Ty dva roky byly tehdy typické pro vojenskou službu. Byla to tvrdá zkouška pro vztah, vydržet bylo těžší, než dvacetileté soužití v běžném životě. Proto bylo nutné (zvlášť pro dívku) zatnout zuby a odolat všem lákadlům okolního světa.

O tom ta písnička je.

Jednoznačně souhlas s magdonem. O ničem jiném ta píseň není.

hodnocení

1x

Já si myslím, že je to o intenzitě vztahu. Za 24 hodin můžeš prožít víc, než za dva roky nebo klidně víc, než za celý život. ;)

paw*
hodnocení

0x
Kazdy to chape jinak. Podle me to znamena, ze 2roky prudy je horsi jak 20let delani toho co te bavi.

hodnocení

0x

Přesně tak. Nevztahovala bych to na vojnu, manželství nebo vztah. Prostě jen tak, že když člověk prožije dva roky úplně šťastný, uvolněný, spokojený, je to daleko víc, než 20 let z donucení, z musu, z povinnosti. Pravý význam by věděl jen Jirka, toho se už, bohužel, zeptat nemůžeme. Všechny jeho písničky byly krásné, takové už dneska nikdo vypotit nedokáže! Jaga.

hodnocení

0x

já bych to klidně na vztah v průběhu vojenské služby vztáhla. přeci jen nejdřív zpívá o tom, že se chystá svou milou na nějakou dobu opustit a následně jsou tam zmíněné ty dva roky - tedy klasická situace mnoha mladých párů tehdejší doby, kdy on na dva roky nastupuje základní vojenskou službu a ji nechává samotnou, pouze s občasnou návštěvou na opušťáku.

saman47*
hodnocení

0x

Tato píseň je o mladíkovi, který nastupuje na 2 roky základní vojenské služby. Dnes už si nikdo z mladých neumí představit tu hrůzu, kdy v 19ti letech člověk nastupoval do světa zelených mozků, rozkazů, příkazů, šikany a bezmoci. Vlastně jen proto, že je mu 19 let, ne za trest. Musím ovšem zároveň říci, že některým týpkům však ta vojna prospěla, ale ta oběť byla příliš vysoká...

"Pane veliteli, říkal jste, že ze mě vojna udělá chlapa!” "No a?” "Ale já jsem zatím ještě, že by se ze mě stával chlap, nezpozorovala!”

vytrepanaveverk
hodnocení

Všečm velké díky za odpověď. Grossmann je u mě na špici...za ty skvělé písně...nemluvě pak o těch šílených povídkách se Šimkem...to by člověk mohl poslouchat pořád a stejně by mu nelezly krkem :D :D :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]