Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
je mi 17 let a začínám si uvědomovat aktuální situaci. Před rokem touto dobou, bral otec s matkou dohromady cca 40 tis. Naše rodina měla jako většina ostatních rodin závazky v podobě splátek (auto, lednice), ale vše nám stačilo. Vztahy byly také v pořádku, já a bratr, děti a rodiče, i rodiče mezi sebou (samozřejmě někdy padla hádka). Během asi dvou měsíců se vše prudkým obratem změnilo. Matka přišla o práci, kvůli bratrovi se popůjčovalo cca 200 tis. aby se zaplatilo něco, díky čemu bude mít lepší život v Kanadě.
Matka hledala (hledá) práci a nic, mám ekonomku s maturitou a nikde se nechytla. Půjčky, půjčky, půjčky, splátky, složenky, jediný plat cca 25 tis. Nezodpovědný bratr, má 20 let a nemá práci (je to hlavní přičina všech problémů, už jen to, že rodiče nedokáží bratra dokopat k zodpovědnosti) To tady prosím nechci řešit a vi to také neřešte. Bylo to jen na přiblížení situace, hlavní otázka je, kde a jak najít práci (pro matku) v Olomouckém kraji. Ve dvou městech, obešla několik prodejen a různých zaměstnání, NIC. Inzeráty na internetu, na veřejných místech k tomu určené, volání zaměstnavatelům, schůze, posílání životopisu... Je ještě nějaká jiná možnost? Je na pracáku a dostává víc, než kdyby dělala na poloviční úvazek. Ale ona je ten typ, že chce pracovat a být aktivním člověkem. Z platu otce zbyde pro domácnost asi 2 tisíce na měsíc. Uděláme nákup na týden, to se také do konce týdne sní a zbytek měsíce, máme vodu, chleba, máslo a takové ty základní potraviny.
Je mi jasné, co by za to dali ti, kteří jsou na tom hůře, ale toto v naší rodině, ani v předchozích generacích nikdy nebylo. Ve škole, když se něco platí, jsem mezi posledníma a někdy úplně poslední. Nemohu jít s kamarády na různé akce. Ano, dá se říct, že peníze se nějak najdou, otec si pučí třeba tisícovku od jeho známého, ale přeci, dřív jsem dostával kapesné.
Strašně se těším, až mi bude 18 a odtrhnu se od těchto problémů a když budu moct, tak pomohu. Toto všechno mě strašně užírá a každý měsíc nám hrozí exekuce, které se jen tak tak vyhneme. Každý den si říkám, (určitě nebudu z naší rodiny sám) jaký bude ten další. Co by jste dělali na mém místě? To je druhá otázka, která ani moc nezapadá pod tuto rubriku. Děkuji.
Když jsem zůstala sama s dětmi, já jsem, naštěstí, práci měla a ještě jsem si přivydělávala stříháním psů. Dcera na gymplu doučovala matiku a pak amgličtinu. Na další střední škole chodila pravidelně masírovat, o víkendech a prázdninách pracovala v trafice + cokoliv, co se naskytlo. Oblečení jsme, kromě prádla a botů, měly společné. Nechci se chlubit, nebo moralizovat, ale jsou chvíle, delší nebo kratší, kdy se musí rodina semknout a musí popracovat naprosto všichni. Z takových problémů se musí dostat všichni. Nepomůže plakat, naříkat, být bezradný. Musí se žít, musí se jíst, musí se oblékat a platit nájem. Je to boj o holý život.
Ty se musíš učit s co nejlepšími výsledky, aby sis pak mohl najít práci. Pohledej brigádu a nesmutni nad tím, co není nebo co nemáš, ale raduj se z toho co máš. A hledej způsob, jak z toho ven. Jiný způsob totiž opravdu neexistuje! Fakt ne!
No, máte problém. Řekl bych, že vaše rodina hospodařila nerozumně, když výpadek 1/5 příjmů (40 tis. celkem, z toho 25 otec, takže matka měla 15, teď dostává 7 (?), takže ztráta 8 tis. = 1/5 ze 40) vás staví pomalu na hranici existence a to jste nijak málo neměli (předpokládám, že tyto příjmy jsou už čistými příjmy). A to ještě počítejte s tím, že vyplácení podpory matce zanedlouho skončí.
Podle mne za normálního provozu 25 tisíc měsíčně (čistého) pro 3 lidi celkem dobře stačí. Zbavte se zbytečných nákladů, můžete třeba zrušit mobily a nechat si jen jeden, můžete zrušit kabelovku (jestli máte) a podobné zbytečnosti. Zapomeň na "akce s kamarády" a na kapesné, když není, tak prostě není a ne, že si táta někde tisícovku půjčí. Žádné další půjčky! Ty současné se naopak snažte co nejdříve splatit.
A co se týká tebe, co myslíš, že se zázračného stane, až ti bude 18? Odtrhneš se? Jak, za co budeš žít, co budeš dělat? Máš už po škole? Jestli máš pro sebe zázračný recept, tak ho zčásti začni uskutečňovat už teď a rodině pomoz.
doplněno 01.10.13 11:10:25 tis. měsíčně stačí, ale vy teď vlastně máte kolem 30 nebo i víc, ne? S tím musíte vyjít úplně královsky.
Ano, 25 tisic staci...ale on pise, ze kdyz vse poplati, zbydou mamince 2 tisice z platu otce + dejme tomu jeji podpora. kera zanedlouho skonci a pak teprve budou v haji. Nejhorsi je, ze takovych rodin je cim dal vic...
Právě proto jsem psal, že hospodařili nerozumně, když si při 40tisícovém příjmu (25+15) pořídili povinné platby 23 tisíc. Co kdyby přišel o práci otec místo matky?! To by byli v kopru hned a úplně.
Proto by měli ty půjčky nějak zrušit a výrazně omezit i další výdaje. A začít s omezováním a rušením těch plateb hned, dokud je čas jednat, ne až nebudou peníze a začne naskakovat penále, to už se pak s nimi nikdo moc bavit nebude chtít.
V současné době by jim mělo ještě zbývat a ne aby 3 týdny jedli chleba s máslem.
Napadá mne jediné: Co kdybys místo nářku a "těšení se na odtržení od problémů" přiložil ruku ruku k dílu a pomohl své rodině?
Promluv si s rodiči a dohodni si s nimi podmínky, že např. tvůj výdělek nepůjde na pomoc nezodpovědnému bratrovi, že bys ale rád pomohl s rodinnou situací.
Dnes se všude preferuje mládí, pravděpodobně získáš nějakou práci snáze a dříve než tvoje maminka.
Pravda...samotný nářky a ukázání na problém nestačí...To že se Vaše rodina až teď má špatně nechci komentovat...
ale pokud Vám leze učení rychle do hlavy a nemáte ve škole problémi...najděte si brigádu... Ano, máte oprávněný strach z exekuce..Nečekejte a pomocte řešit problém tak, že přidáte pár korun do rozpočtu a vyděláte si i na kapesný..
Většinu kamárádů po škole už neuvidíte...nekoukejte tedy, že se chcete s nimi bavit ´´teď´´...ale pomozte ´´teď´´ svoji rodině...Nemít peníze je těžký balvan pro zodpovědného člověka...Teď svojí pomocí jim dost odlehčite... Máte dvě ruky...zdravé...tak je použijte..
Umím si představit, že teď možná bude ve Vaší rodině dost nervozity. pláče..i hádky...Nenechte to zajít tak daleko..Maminka si později jistě něco najde...
Přeju Vám, aby jste vyřešili pokud možno co nejrychleji a v rodinné soudružnosti... P.
Ahoj, promiň že Ti nepomůžu, jen jsem chtěl poznamenat, jak hloupé a neupřimné jsou úřady typu Úřad práce - který Ti stejně práci nikde nesežene a jiné pracovní agentury a jiní radílkové. Když prostě práce není, tak ať se snažíš sebevíc, tak ji nedostaneš a ať se někdo tady snaží tvrdit opak, tak je úplně odtržený od reality!
Vim, ze o tom nechces psat, ale ten bratr v Kanade je ten samy clovek jako ten 20ti lety nezodpovedny nezamestnany bratr?
Strasne by me zajimalo, na co muze clovek v Kanade potrebovat od nekoho z CR 10 tisic dolaru (tj. 200 tisic Kc).
Jestli nedokaze nekdo v Kanade tech 10 papiru vydelat, tak ma mnohem vetsi problem nez ze potrebuje extra penize z CR.
Bratr je dospělý a nemá cenu neustále dospělému pomáhat, zvykne si na to a přijde s tím, že dejte. Když má matka ekonomku a pokud je schopná může třeba dělat účetnictví, otec podle toho co umí si též může přivydělat. Neustále si na půjčky půjčovat nemá konce. Brigádničit, přivydělat si pochopitelně můžeš i ty, proč čekat na 18? Hledat, kdo zaměstná je závislost na jiných, podnikatelé též šetří. . Pochopitelně osekat výdaje.
kde a jak najít práci (pro matku) v Olomouckém kraji.
Ahoj,
zrovna jsem pomáhala shánět práci pro známou, má maturitu a půjde pracovat na prodejnu do Lidlu-berou v Lídlu pořád.-u toho bude hledát lepší flek , ale prozatím vzala i toto.
Brigádně-teda na dohodu, abych byla přesnější, pro tebe berou ještě za do globusu -hlavně před Vánoceme, což už pro obchody brzo začne...Tam si přivydělává starší syn při práci občas brigádně i promo akce se dají kolem Vánoc více sehnet, ale to nejde přes Globus, ale zadej do netu promo AKCE-a vylezou ti informace,hlavně se vyhni typu:zdravá výživa a typu Zepter, hledej vyslověně pouze předváděčky, promo akce-žádný prodej.-skušenosti z okolí...
To proplácí i cestu, a třeba děláš promo já nevím,ted´námatkově co si spomínám , tak kdysi syn dělal i na Birell a já nevím na co ještě, než našel práci.-noc neprodáváš, jenom děláš reklamu a zaúplatí ti.
V tom Globu, se jedná o doplnování zboží.-To se zeptej přímo v Globusu, i Tesco bere myslím brigádádně doplnování, ale tam nemám zkušenost, pouze kdysi jsem tam dělala měsíc pouze noční, na dohodu, ale to už je více let dozadu, tak tam nevím, ale v Globusu makal na dohodu nejenom syn při práci, ale studenti, tam tak brigádničí.
Promo akce musíš shánět nejlépe přes net, to nabízejí jiný firmy, nechodíš ma žádné zaškolování, nahlásíš velikost-páč vyfasuješ oblečení , dle typu nabízeného zboží a ty děláš přímo v obchodě pouze reklamu u stolku , třeba zrovna rozlíváš ten Birell a podobně. Syn měl příspěvek i na benzín, kam měl jet. A kdyby neměl auto, tak vím, že ho nabírala do auta nějaká paní, co taky něco nabízela, takže i bez auta to šlo.
V Tescu je syn na doplnovani. Ma urcity rozpis sluzeb, ale jde i na telefon. Jinak zatim ma porad nocni, takze cele dopoledne a kus odpoledne prospi a jde zas. Jo a jeste vlastne vyklada u nocni kamiony. Brigadne, ale u toho se snazi najit neco ve svem oboru, ale je to tezky
Jo přesně tak, jsem byla z noční do noční, já se předtím zapomněla opět přihlásit)) Šlo to, akorát Tesco , Kaufland a Makro mají nejztíženější podmínky,-přiblble tvrdší, nejlépe je sehnat Globus na tohleto, mám to odzkoušeno.
A zrovna ted´ se zase rozjíždějí promo akce a taky není špatné sehnat merchandiesing , ale to je už na dlouhodobější akci.
Lídl nevím, ale podle doslechu je tam dobře, DM nevím jestli taky berou. Taky dohoduju, teda brigádníčím , když to jde při práci, ale poslední dobou ...raději večer spím.
Rozumím tomu, že si člověk občas musí postěžovat, vymluvit se či vypsat ze svého trápení. Na chvíli to pomáhá, ale nakonec stejně nezbyde nic jiného než vlastní přičinění.
Dost dobře nechápu, v jakých splátkách a poplatcích se ztrátí těch asi 23 tisíc korun. Tam je potřeba se podívat ze všeho nejdříve. A pak zkrátka nějakou dobu šetřit a šetřit. A dát do bazaru k prodeji všechno, co není nezbytné. A všichni, celá rodina, hledat jakýkoli přivýdělek. Pro chlapy to může být podzimní rytí u sousedů, pro ženu něco od šití, pletení...
Nezaměstnaná maminka by také měla přehodnotit způsob hospodaření. Žena v domácnosti prostě může (musí?, umí?) hospodařit jinak než žena zaměstnaná.
JInak držím palce. Ale nespoléhejte na den 18. narozenin. Osamostatnění je príma věc, ale ve větší rodině by se mohly vaše dluhy lépe umořovat. Další byt = další nájem, další polatky za elektřinu, vodu...
Tak trošku z mého pohledu, pohledu člověka, který lidem zpracovává Návrhy na oddlužení. Ze 70ti% jsou mými klienty lidé, jako rodiče tazatele. Prostě si nabrali půjčky ve výši, kterou mohli splácet pouze v případě, že nedošlo k ponížení příjmu. Pak je obrovský problém. Domnívám se, že tady by jim mohly trošku vyjít vstříc banky, od kterých mají půjčeno. Jestliže jsou to lidé, kteří mají půjčky i dvacet let dozadu, dosud bezproblému spláceli, tak by jim banky mohli splátky ponížit, nebo na půl roku umožnit nesplácení. Mám klienta, který měsíčně (!) splácel 70.000,- Kč. pak nastal problém. V té době by mu ještě pomohlo ponížení splátek na takových 40.000,-Kč. Věděl, že za cca 8 měsíců se situace opět zlepší. Ale banky jej odmítli. Takže si nabral hromadu nebankovních půjček, jen aby to období překlenul a dodržel stávající splátky. Nepovedlo se mu to. Takže dnes je z člověka, který se opravdu snažil mít vše v pořádku a řádně splácet dlužník jako hrom. Většina těchto lidí ještě udělá navíc tu chybu, že stále čeká, že se finanční situace zlepší. Mezitím jim naskočí pár exekucí a už to jede...
Jasně, člověk, který vydělává 100.000,- Kč měsíčně by si přece nemusel brát žádné půjčky. Ale existuje jedno pořekadlo : S jídlem roste chuť. Když budete mít na měsíc 18.000,- tak tak nějak výjdete. A když budete mít 20.000,- bude to samé... Prostě už si nekoupíte tričko jednou za rok někde v sekáči, ale koupíte si dvě v kamenném obchodě. Tak to bohužel je.
Tohle je všechno hrozně moc těžké a není možné lidi, kteří se v této situaci ocitli odsuzovat. Jasně - měli počítat s tím, kdyby... Ale .: "Kdyby byly v pr... ryby, nemusely by být rybníky".
A na druhou stranu, tím že tito lidé, kteří zatím peníze vydělávají je pouští zpět do oběhu, nakupují všechno možný, tak aspoň trošku drží prodejce nad hladinou...
Zdravím, dovolím si dost blbou otázku - nemohl bys taky nějakou korunou pomoci, když je krize? I pár stovek a tisícovek někde z brigády hodně pomůžou. A mamka ať to nevzdává, sama jsem hledala práci rok a byla jsem dost na prášky, ale nakonec to klaplo. Ať vezme i brigádu, pokud je kde, bohužel je taková doba, že leckdo musí sklonit hlavu a brát podřadnější práci, než na jakou má vzdělání.
Neodpustím si pár slov k bratrovi - je to hloupost rodičů, že neprásknou do stolu s větou "buď budeš pracovat a přispívat, nebo se živ, jak umíš" - a nestojí si za tím. Takhle bratr využívá jejich peněz, však proč by taky ne, když rodiče dají, že.
Nedělejte týdenní nákupy, ale rozepište si přesně, co se koupí, a kupujte pouze to, co je opravdu potřeba. Nemá smysl se jednou do týdny mít jak paša a zbytek měsíce sušit hubu o vodě a o chlebu. Když byli v krizi moji rodiče, nebyly žádné párky, žádné pribiňáky, krkovička a zásoba sladkostí.
Zrušte zbytečnosti-začněte třeba popřemýšlením , co ročně, měsíčné hradíte a nepotřebujete-já přišla na to, že digi tv je mi totálně ničemu, to si raději ty prachy nechám a utratím je jinde a můžeme pokračovat a přemýšlet, kde co platíte k ničemu. Jak už tady někdo psal, stačí omezit telefony v rodině, volání, paušály a dále, co auta? Za chvilku se bude přezouvat...To bude stát prachy.
Vím, že bratra řešit nechcete, ale když máte problém uživit sebe a bratra tak sponzorujete. Proč? Myslím, že teď by se mu měli rodiče oznat a říct mu, že má nějak splatit, co dostal, ale ne stylem zátra pošli tolik a tolik, ale třeba za měsíc a ne nějakou šílenou částku. Opravdu, měli byste s tím něco udělat.
Nevím, co je tvůj převratný plán, který chceš v 18 udělat. Zatím můžeš na brigádu - vydělat si na sebe.
Hlavně neudělej tu hloupost, že si najdeš práci a necháš školy! Budeš dřít za minumum a to celý život. Udělej si maturitu, minimálně. Asi studium na vysoké si budeš muset financovat sama, ale i tak to jde. Třeba rok pracovat a pak pokračovat ve studiu (ale tohle fakt až po maturitě!)
Jinak to, že ve škole platíš poslední- a co? U ná bylo bohužel taky hodně dětí, které nejely na výlet, na lyžák a vodu, protože an to prostě neměli jejich rodiče. Je mi těch děcek líto, ale co se dá dělat. Nemusíš to říct před třídou, ale třeba učitelce. Školní kino snad oželíš a ta 100,- se hodí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.