Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propůjčení úvěrové karty

Od: ali82 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

můj dotaz se týká známého, kterému jsme už asi jako jediní byli ochotni pomoci v jeho dost složité životní situaci. Když mu hrozilo v zimě odpojení topení pro neplacení plynu a exekuce na dům, obrátil se na nás s žádostí o půjčení peněz. Hotovost jsme mu nepůjčili, ale poskytli jsme mu dvě úvěrové karty vedené na jméno partnera. Jednu má v držení známý a z druhé vybral peníze a máme ji my. Vše jsme sepsali do smlouvy,(datum splatnosti, částku, číslo dané úvěrové karty a pod.) kterou onen známý podepsal. Smlouva není notářsky ověřena. Po asi půl roce, kdy dříve či později zaplatil, nezaplatil splátky a pořád se vymlouvá, že nemá. Navíc v říjnu 2013 měly být- podle smouvy- obě karty vyplaceny celé. Můj dotaz tedy zní- je možno takto na smlouvu propůjčit úvěrovou kartu? Pokud ano, kde se pak obrátit, s touto smlouvou, aby se rozhodlo, jak má tento dluh zaplatit. Na soud? Předem moc děkuji za odpověďi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nevím, jakou kreditní kartu máte, ale podmínky jejího používání byste měli najít ve smlouvě, kterou k ní máte uzavřenu.

Přestože jsem Vaši smlouvu nečetla, obávám se, že "propůjčení karty známému"neumožňuje.

___ Já bych zkusila se známým uzavřít novou smlouvu o půjčce, v níž bych s ním sjednala výši půjčky plus termín vrácení a nechala bych si rovnou napsat i směnku na uvedenou částku. Přidáte-li mu ještě nějaký čas na splacení, mohl by na to přistoupit.

Případně si od něj nechte podepsat uznání dluhu, v němž známý uvede i termín splacení.

Pokud by do uvedeného dne nesplatil, můžete se obrátit na soud.

___ Zkuste se obrátit na občanskou poradnu ve svém okolí, některé poskytují i základní právní poradenství zdarma.

Viz: Seznam občanských/...

___ Poznámka: Podle mne jde pávníkům o poskytování kvalitních služeb, (bez toho by se žádný profit nekonal).

tomaslad*
hodnocení

0x

Muj pripad: ja pujcil "kamaradovi"5.000 Kc, nechal jsem si podepsat smlouvu o pujcce a duplicitne i smenku. Samozrejme nazaplatil, tak jsem se obratil na pravnika, poradnaveritele.cz/... zaplatil jsem mu 500 kc pausal na vydaje a asii 1200 Kc soudni poplatky a dal to k smenecnemu soudu na prahu 2. Za asi 5 mesicu jsem mel jako veritel pravomocny rozsudek, dluznik nereagovat, ma trvalak na urade, neprebiral klasicky dopisy / fikce doruceni . Dasi krok predani exektutorovi, ten dluznika uz vesele nahani. Za 20 let to z nej nejak dostanu vcetne uroku a za ty odmeny exekutorum se pekne prohne frajer. Obratte se na pravnika, ten poradi exaktne.

jen*

k čemu právníka? každý alespoň trochu inteligentní člověk to zvládne bez právníka!

to tomaslad: V lepším případě to z něj vymůžete, v tom horším, což si myslím, že je kolikrát pravděpodobnější, nevymůžete nic! jen dáte další prachy za právníka!

Bohužel právníkům jde jen o vlastní profit nikoliv o to, abyste své peníze dostali zpět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]