Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nechala jsem si zaslat informativní list důchodového pojištění a nemám v něm uvedenu dobu studia ani práci na dohodu o provedení práce. Hledala jsem informace a chtěla bych se ujistit jestli to chápu správně.
Studovala jsem VŠ od 19 do 24let a to od roku 2008. Pokud to chápu správně, tak studium se na důchodové pojištění započítává do roku 2009 a pak jen tomu, kdo se k němu přihlasí dobrovolně, takže bych v tom informativním listu měla mít jeden rok studia? Při škole jsem ještě pracovala na dohodu o provedení práce v roce 2009 po dobu dvou měsíců a v roce 2012 jsem pracovala na dohodu o provedení práce u jiného zaměstnavatele. Výdělek byl nízký do 4000 kč, podepsala jsem prohlašení k dani a pokud jsem to spravně pochopila, byl výdělek tak nízký, že za mě nebylo odvaděno zdravotní a sociální pojištění. Je to důvod proč to némám uvedeno?
Měla bych teda někde něco doložit, nebo je v pořádku, že v tom informativním listu nemám nic uvedeno?
Z odměny z DPP se do roku 2011 neodvádělo sociální ani zdravotní pojištění, od roku 2012 se odvádí až od 10.001 Kč měsíčně. Pokud byste byla chtěla mít tyto roky započteny, byla byste si musela sama hradit dobrovolné důchodové pojištění.
Ke studiu: Má ČSSZ studium doloženo? Zkuste tam zajít s maturitním vysvědčením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.