Nejste přihlášen/a.
Ahoj už pěkně dlouho se potýkám s ráčkování. Často slýchám narážky na mou osobu právě kvůli tomuto komplexu a já nevím co s tím. Je mi 16 let a snad není na řešení tohoto problému pozdě. Budu rád za každou radu jak s tím bojovat.
Zanedbali to už Tvoji rodiče. Čím je dítě mladší, tím snáz se vad výslovnosti dokáže zbavit. A je pravidlem, že na logopedii by měly docházet už děti předškolního věku, aby šly do školy se správnou řečí. Takže navštívit logopeda, ten poradí, zda se to zvládne. Znám pána, který silně ráčkoval, šel poprvé k logopedovi ve svých 24 letech, pracoval totiž mezi lidmi, hodně mluvil - a nedokázal s tím udělat nic. Dneska je mu asi 35 a ráčkuje pořád. Chce to prostě velkou vytrvalost a také posudek toho odborníka, aby řekl, jak je to hluboce zakořeněné a zda to půjde odstranit. U nás byl děda, syn, a vnuk a všichni postupně neuměli vyslovit ř. Jenže pro tu rodinu to bylo natolik samozřejmé, že s tím nic nedělala, a brala to tak, že je to správné. A učili se to špatně jeden od druhého. Takže: není to žádná hanba a zkuste to napravit. Ve Tvých letech už to bude dost zakořeněné, ale pokud bude snaha, měl by ses toho zbavit. Jaga.
ráčkování je porucha řeči, která se dá snadno odstranit. Vzniká tak, že r vyslovujete hluboko v krku a ne koncem jazyka, tak jak se hezky česky vyslovovat má.
Najděte si nějakého logopeda ču logopedku, která si vás poslechne a doporučí pár cviků.
A hlavně nepropadejte mindrákům, protože ráčkování se vám může hodit například při správné výslovnosti francouzských jmen. Francouzi ráčkují všichni. Například kousek od Paříže je menší město nebo spíš předměstí, se jménem Torcy. Správně francouzsky vyslovené zní Torrrrrrsí, s dlouhým ráčkovacím r uprostřed. Zkuste to, třeba vám to půjde. Mě ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.