Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dočasný občanský průkaz

Od: parmidlo* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, zítra jdu nahlásit změnu trvalého bydliště, odstřihnou mi roh OP a vydají ten žlutý papírek. Má otázka zní: Mohu s tímto dočasným OP neprodleně po nahlášení, dojít například zažádat o nový pas, či odcestovat na týden do Španělska? Případně zda-li nejde za příplatek nějak ta výroba nového OP urychlit. Díky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

1x

k tomu mám krásný příběh. šel jsem si vyměnit OP a zároveň zažádat o nový pas. jelikož u pasů byla menší fronta, tak jsem šel nejdříve s OP, pak jsem šel na pasové a tam mě poslala do háje, že nemám OP.

doplněno 29.09.13 19:58:

u pasů byla větší fronta

tak
hodnocení

0x

S náhradním dokladem za občanský průkaz nelze cestovat do ciziny.

O nový občanský průkaz musíte požádat nejpozději do 15 pracovních dnů od jeho zneplatnění. Jinak vám hrozí správní pokuta až 10 000 Kč.

O pas byste snad zažádat mohl, ale asi to bude chtít ještě jeden doklad s sebou. Rodný list nebo řidičák. Ale toto nevím jistě. Zeptejte se na obci (městě), která (které) občanské průzazy a pasy vydává.

Pas se vydává do 30 dnů za 600 Kč a do 15 dnů za 1500 Kč.

Pokud nepojedete mimo EU doporučuji vydání OP.

Občanský průkaz se strojově čitelnými údaji se vydává do 30 dnů od podání žádosti.

Můžete si požádat o vydání expresního občanského průkazu bez strojově čitelných údajů za 100 Kč. Ten se vydává do 15 dnů, často i dříve. Na občanský průkaz bez strojově čitelných údajů je možno cestovat po celé EU, podle webu ministerstva vnitra. Vydávají je pověřené obce.

K vydání potřebujete 2 fotografie. OP bez strojově čitelných údajů platí jeden měsíc. Současně však si musíte požádat o vydání OP se strojově čitelnými údaji a s platností na 10 let. Zde fotografie nedáváte. Vyfotí si vás úředník.

Je třeba si však ověřit, zda státy, kterými budete projíždět a cílový stát, nevyžadují platnost dokladu 1 nebo až 3 měsíce od doby vstupu na jejich území.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]