Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevyplacená výplata

Od: ostin odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám problém s bývalým zaměstnavatelem. Ukončila jsem s ním pracovní poměr dohodou k 31.8. 2013. Ve smlouvě mám stanovený termín výplaty vždy k 20. dni daného měsíce. Jelikož dnes je již 29.9 dostávám se do značných finančních problémů. Proto bych Vás chtěla poprosit o radu co dál? Mám v plánu zítra na něj podat trestní oznámení jelikož se jedná o částku větší než 5. tisíc korun. Mám jít tuto věc také nahlásit na Úřad práce? Je možné získat nějakou finanční pomoc (když jsem měla placené sociální)? Novou práci již mám, avšak výplatu dostanu až další měsíc, proto tuto věc chci řešit.

Předem děkuji za případné rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

3x

Měli jste spolu pracovní vztah = smlouvu => občansko právní spor. Zaplaťte si právníka a jděte na soud podat žalobu na svého zaměstnavatele. Policiie za Vás nebude všechno řešit.

doplněno 29.09.13 14:30:

například:

§2 odst. 1,3

§3 odst. 2

§4

§ 118 odst. 1

z.č. 40/1964

business.center.cz/...

doplněno 29.09.13 14:33:

1) pokusit se vyřešit dohodou se zaměstnavatelem

2) řešit věc oficiální cestou dle zákona - úřad práce, sociálka, živnostenský a finanční úřad, event. pojišťovna - to jsou snad všechny instituce kam Vám odcházejí peníze z výplaty

3) advokát - možná nějaká předžalobní výzva, event. žaloba k soudu (počítejte také s insolvenčním řízením, pokud se "chystá krachovat")

doplněno 29.09.13 14:34:

Existují i právnické poradny zdarma, např. při Charitě. Není to sice špičkový ostřílený právník, ale lepší jak drátem do oka. Hodně štěstí.

doplněno 29.09.13 14:36:

event. se k tomu vyjádří kapkanadeje, ta tomu rozumí asi více, co jsem si tak všimnul

ostin
hodnocení

Děkuji za radu, jen je problém, že právníka teď není z čeho platit. Každopádně děkuji za radu.

tak

Nejlépe je se se zaměstnavatelem domluvit. Mnohdy je to však nemožné.

Pokud zaměstnavatel dluží mzdu alespoň dvěma zaměstnancům, můžete na něj podat návrh na insolvenční řízení. Obvykle pak zaměstnavatel mzdu zaplatí, Ale také již může být zaměstnavatel v insolvenčním řízení. To zjistíte v insolvenčním rejstříku. Pak se o svůj nárok musíte přihlásit nejpozději do 5 měsíců od vstupu zaměstnavatele do insolvence.

Pokud je již zaměstnavatel v insolvenci, můžete požádat o náhradu max. 3 platů úřad práce. V insolvenci zaměstnavatele můžete žádat maximálně 3 platy a úroky z prodlení, které se daní jako mzda. Pokud zaměstnavatel dluží výplatu pouze vám, jedné osobě, návrh na in solvenci vám pravděpodobně neprojde. Formuláře na podání insolvence vám podá úřad práce.

U podání insolvencí soudy občas smetou návrh do koše pro formílní nedostatky. Proto je dobré se poradit s právníkem, před podáním návrhu.

Také lze poslat na firmu exekutory. Zde se však poraďte s právníkem, nejlépe tím, který se specializuje na pracovní právo.

Můžete se také obrátit na soud a požadovat dlužnou výplatu. Návrh k soudu musíte podat nejpozději do tří let ode dne výplatního termínu, od kterého vám zaměstnavatel dlůží. Počítejte s delší časovou dobou na vymožení částky.

Časem se na vás může obrátit zdravotní pojišťovna s dotazem, proč nemáte zaplaceno zdravotní pojištění, pokud vám ho zaměstnavatel z dlužné výplaty neuhradil. Jedná se sice o dluh zaměstnavatele ale jednání se zdravotní pojišťovnou nastane.

Pokud nemáte vyplacenu výplatu a není z ní uhrazeno zaměstnavatelem důchodové pojištění na správu sociálního zabezpečení, počítá se vám doba neposkytnutí výplaty jako doba vyloučená. Tedy odpracovaná s nulovým výdělkem, což v případě jednoho měsíce bude mít možná nepatrný vliv na starobní důchod. To záleží podle vašeho věku.

Doporučuji tedy obdátit se na soud. Tím se stáváte věřitelem firmy, která vám dluží výplatu a patrně bude donucena vám ji uhradit. Také budete mít argument pro pojišťovny.

Jinak výše uvedené paragrafy, které vám někdo poradil, jsou správné a doporučuji si je nastudovat.

ostin
hodnocení

Ještě dodám, že jsem neobržela výplatní pásku, pomocí které bych se mohla domáhat konkrétní částky. A bývalý zaměstnavatel má v plánu krachovat.

iz*
hodnocení

0x

Obdobím splatnosti mzdy je vždy celý následující kalendářní měsíc, po jeho uplynutí má zaměstnavatel ještě zákonnou lhůtu 15 kalendářních dnů k vy/doplacení mzdy nebo její části.

U mzdy za srpen tato lhůta uplyne až 15. října. Pokud Vám zaměstnavatel mzdu nevyplatí do 15. října včetně, zašlete mu 16. října písemnou výzvu (nikoliv žádost!) k vyplacení dlužné mzdy.

Pokud zaměstnavatel mzdu nevyplatí v termínu, který stanovíte, budete jej muset žalovat.

Pracovní poměr i závazky z něj se řídí zákoníkem práce a pokud budete zaměstnavatele žalovat, měla byste vycházet ze zákoníku práce (půjde o pracovně právní spor).

Postup podle občanského zákoníku nedoporučuji, už jsem se setkala s tím, že v takovém případě soud nároky zaměstnanců neuznal.

___ S finanční pomocí vzhledem k tomu, že jste donedávna měla a už zase máte zaměstnání, nepočítejte.

Zkuste nového zaměstnavatele seznámit se svou situací a požádat jej o mimořádnou zálohu.

doplněno 29.09.13 16:51:

Zapomněla jsem: Písemnou výzvu zaměstnavateli zašlete doporučeným dopuisem s dodejkou, od všeho uchovávejte kopie, podací lístky i vrácené dodejky s potvrzeným datem převzetí. Může se Vám to hodit pro případný soud.

Poznámky: Promlčecí lhůta u mzdových nároků činí 3 roky, takže času na řešení situace máte dost.

Pokud u soudu uspějete, bude zaměstnavatel povinen Vám uhradit i náklady, jež Vám v souvislosti s vymáháním dlužné mzdy vzniknou (např. právní zastoupení).

Podle mých zkušenost ale poměrně často stačí písemná výzva k zaplacení, v níž zaměstnavatele informujete o tom, že se v případě nutnosti budete svého nároku domáhat soudní cestou, čímž mu vzrostou výdaje.

iz*

Doplňuji odkaz na zákoník práce:

Společná ustanove/... (§ 141 a následující)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]