Nejste přihlášen/a.
Chci se podělit o své pozitivní zkušenosti s jitrocelem kopinatým (ten s dlouhými úzkými listy). Velice pomáhá při hojení řezných ran či odřenin. Stačí jeden lístek, je třeba ho pořádně rozmačkat, až z něj teče šťáva (stačí ho rozmačkat v ruce, ale opravdu pořádně, nejdříve se zdá že žádná šťáva nepoteče ale po opravdu důkladném rozmačkání teče). Šťávu se nebojte dávat i do úplně čerstvé rány (ovšem, list jitrocele před rozmačkáním pořádně omyjte). Rána se začne velmi rychle hojit a hlavně se prakticky vůbec nezanítí (nezčervená). Ránu potírejte tak 2x denně a budete překvapeni, jak rychle se zahojí.
O hojivosti jitrocele není pochyb a nejen na rány.Různé aplikace fungují na drobné záněty v ústech a dalších orgánech,včetně pohlavních.Ale při odřeninách a malých řezných ranách je nejprve důležitá desinfekce,a pak teprve aplikace jitrocelových aplikací.Pokud se dají do práce bakterie,je už jitrocel leckdy krátký.Takže je dobré mít po ruce Septonex,Jodisol či Ajatin.
JABRAKA
Tak dezinfekce určitě neuškodí, je to jistota, ale třeba Jodisol by se neměl dostat přímo do krve (krvavé rány)... a jitrocel působí antibakteriálně, takže to není tak že když se to nevydezinfikuje předem, jitrocel s tím už nic nesvede... právě naopak. Jak jsem psala, díky jitroceli se rána vůbec nezanítí, aniž bychom použili dezinfekční prostředky. Je to velice užitečné třeba při výletech do přírody, kde dezinfekci nemáme po ruce, tak první pomoc při říznutí se, škrábnutí atd. je právě jitrocel. Já jsem ho vždy používala na menší rány bez použití dezinfekce a rána se nikdy nezanítila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.