Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem alergik na pyl, seno a různé květy. Sezónu mám na jaře a v létě. Teď jsem v pohodě.
Máme doma yorkshire teriéra, nedělá mi naprosto žádný problém. Teď máme možnost pořídit si perského kocoura a nevím, zda do toho jít nebo ne - bojím se alergie. Vím, že v dětství mi u babičky vadily takové ty "divoké" klasické kočky.
Dá se nějaký výsledek předpokládat u perského kocoura? Nebo existuje možnost že na něj taky nebudu vůbec reagovat?
Samozřejmě jej nechci vzít a pak kvůli alergii dávat pryč.
Běžte na nějakou kočičí výstavu, tam bude taková koncentrace alergenů, že hned poznáte, jak to s Vámi je. Jinak i mezi organizovanými chovateli je hodně alergiků přímo na kočky. Na ty své doma si zvykli a nemají problém, když jdou na výstavu, tak se holt nadopují, aby jí zvládli.
Proč chcete zrovna peršanku? Jejich chov velice ustupuje, nahradily je mainské mývalí. Ještě před deseti lety byly peršanky na výstavě nejpočetnější plemeno a jejich počet tvořil takřka polovinu z celého počtu koček na výstavách. Nyní je jich jen pár. Nedivím se, je to velice nehygienické plemeno. Díky krátkému čumáku jim teče z očí, takže je oči třeba několikrát denně otírat a i tak se často neubráníte tomu, aby byla srst pod očima zbrvedá do hněda. Když si odfrknou, létají jim z očí oranžové a hnědé slzy, které zasychají na zdech, skříních atd. Je třeba je česat, denně. Jinak se jim zacuchává srst natolik, že je třeba je stříhat. Je dobré je často koupat, pak se jim srst tolik necuchá. Kdo koupe každý týden, nemusí celý týden po koupání česat. Kdo nekoupe, češe o to víc. Po vykoupání je třeba kočku vyfénovat do sucha. Jako každému plemeni, které má dlouhé chlupy, se často stává, že stolice zůstane nalepena na dlouhých chlupech a kočka jí vynese ze záchůdku. Pak je třeba nejem uklidit, ale i umýt kočce zadek. Trpí na genetické onemocnění ledvin PKD a srdce HCM, které kosí zvířata v nízkém věku a obojí je neléčitelné. Vyplatí se koupit zvíře zásadně po rodičích, kteří jsou negativně testovaní. Zkrátka situace peršanek a jejich krátkosrstého sesterského plemene exotek je nyní taková, že odchovy i s PP se velice těžce prodávají, protože mezi laickou veřejností o ně není zájem, nelíbí se. Proto jsou nabízeny i odchovy s PP za nízkou cenu a není problém sehnat kotě. Takže jestli chovatel tolik pospíchá s prodejem, je v tom nějaký zádrhel a vy si klidně můžete počkat na kotě jiné, protože pokud toužíte po peršance, máte z čeho vybírat. Dost často se ve vrzích objevují koťata s delším čumákem, která nejsou vhodná k dalšímu chovu ani výstavám a taková jsou prodávána s PP jen na mazlíka za pár tisíc.
Cítím se v této otázce poměrně fundovaná, na výstavách koček se pohybuji soustavně od roku 1996, tchýně chová tohle plemeno víc jak čtvrt století a importy se zasadila o výrazné zlepšení typu v ČR, taktéž je poradkyní chovu a až donedávna i hlavní poradkyní pro PER/EXO.
Já jsem třeba zjistil, že jsem na kočky alergický až když jsme si toho našeho kocoura (briťáka) přivezli do bytu (před dvěma lety přesně)... Doma (rozuměj ještě u rodičů) jsme vždycky měli kočku, ale venku a tam jsem žádný problém nepozoroval... za to v tomto případě, rýma, oteklé oči...mazec... byl jsem z toho špantej, moje teď už manželka taky, protože jsme nějak moc ani neuvažovali ho dát pryč... naštěstí tyhle rekace po pár týdnech zmizeli, ale vystřídal ho astmatický kašel, hlavně v noci...no tem mě trápil asi třičtvrtě roku...teď je to už naštěstí dobrý a snad mé tělo zareagovalo a vytvořilo si na alergeny protilátky... teď už mi vadí jen jeho buzení v pět ráno
Peršanka je nádherná kočka, ale stále jí teče z očí a kapká ji z krátkého nosíku. A to jsou velmi silné alegeny. Dlouhá a hustá srst pro alergika není žádným štěstím. Běžte k chovateli na celé odpoledne a uvidíte. Dobrý chovatel vás na návštěvě nějakou dobu nechá a bude plný chápavosti. Špatný chovatel se bude chtít kotěte co nejdříve zbavit.
moje zkušenost - vadí divoká kočka, vadí jakákoli. Protože většinou bývá alergie na kočku - ne na srst ale na zbytky slin jenž zůstávají na srsti kočky, když se líže (a lížou se všechny). Laický pokus - až budeš u chovatelů, důlkladně se s kočkou pomazli, nech si olíznout ruku (prst) a protři si oči... jestli zčervenají a zaslzí nebo budou svědit... je to jasný... (pro jistotu vemte sebou zyrtec a kapky do očí...)
Ale zase když jsme nedávno byli u babičky po delší době na návštěvě, tak se tam producírovaly tři kočky, jednu jsem rukou odstrkoval pryč a nic... tak nevím.
Vladimíre, proč chcete kočku, když ji u babičky neumíte pohladit, odstrkujete ji? Přiznejte si, že kočky nemáte rád, že se jich obáváte, že vám dělají potíže. Na kupování kočky, mimochodem za velké peníze a pak zase za kastraci, protože vám kocour pročurá a proznačkuje domov křížem krážem se vykašlete. Té, pro kterou toto riziko chcete podstoupit vysvětlete, že nejlepší kočka je plyšová. Na polštářku na gauči. .
A nejlepší a nejkrásnější kocour na světě jste vy!
Přesně tak, jsem také alergická a především na kočky, jiná zvířata mi nevadí. Není to na srst, ale údajně na bílkovinu ve slinách moči a šupinkách odumřelé kůže. Ne vždy ale reaguji stejně, někdy vydržím v přítomnosti kočky i několik hodin a jindy je zas reakce rychlá jak blesk ( stále stejné kočky). Nikdy bych si jí domů nepořídila, jelikož následné řešení co pak, když mi soužití s ní alergie nedovolí, je hrozné.
pro "vladimir2"
- pokud víte, že máte alergii na kočky - a nemáte je rád -! - proč si tedy chcete kočku pořizovat -?! - Vaše psychcké problémy si odnese zase jenom ta kočka - jsou to velmi přátelská a přítulná zvířata - ! - to byste je musel poznat v reálu.
- pokud je Vám líto kotěte, které jeho chovatel vyhazuje - jste na dobré cestě .. - a zkuste to, ale současně začněte hledat dobrého páníčka, kdyby to s kočkou "nešlo" - mám dojem, že existují i nějaká vhodná antihistaminika - zkuste se poradit s lékařem. Zdravím. Marcela.
Prosím Vás kde jsem řekl, že kočky nemám rád?
U babičky jsem kočku odhazoval, protože vyskočila na stůl s jednohubkami.
- pokud jsem Váš příspěvek špatně pochopila - omlouvám se - a máte-li chuť - rozhodně to s kocourem zkuste - jsou to opravdu milá a rozumná zvířata - sám uvidíte. Pokud jde o Vaši alergii - zkuste se poradit s příslušným lékařem - a pokud už není moc času, tak to s ním zkuste a uvidíte.
Kočky se neodhazují. Když s nimi neumíte zacházet, tak si je nepořizujte. Zvířata se nepořizují proto, aby se mohl člověk chlubit, jakého má pěkného peršana.
Samozřejmě, ať se kočka klidně projde po lince nebo po stole, kde je nachystané jídlo. Fuj.
I zvíře má mít vé hranice.
doplněno 28.09.13 12:05: Babkazov, je mi to jasné. Vidím to ale u kamarádů, když kočka vyskočí někam, kam nemá, tak ji prostě sundají dolů. Dvacetkrát, stokrát. Ani kočka není hloupá, aby nepochopila, jen to bude stále znovu zkoušet a zkoušet
Chystat třeba jídlo pro hosty a mít ho plné kočičích chlupů, to je opravdu humus, to ať se nikdo nezlobí.
Martino, kočka snad ani není zvíře. Rozhodně kočka nemá hranice. Nevysvětlíš, nenaučíš.:D Právě proto je někdo psí a nevadí mu špinavý pes v posteli a olíznutý nos jazykem, kterým si dříve olízl prdel. A někdo je kočkový a nevadí mu, že 120x za den sundá ze stolu kočku. A ještě ji u toho pohladí. Někomu nevadí ani hadi, ani krysy, ani. . . .
Jsme my, lidé, ale podivní, že? :D
ahoj "babkazov"
- dobrá odpověď - moje kočky se mnou "vaří a spí " - původně jsou sice popelnicové - ale už teď panelákové, odčervené, odblešené , atd... Přinášejí nám do života hodně štěstí a pohody - ale mám ráda i psy - můj bratr má nyní hovawarta - ale když jim umřel předchozí pes rotvajler (někdo mu ho otrávil) - tesknili po něm 3 roky, nežli si pořídili nového. No jen tak. Marcela.
Tohle sice není o kčce, ale stejně je to poučné:
Můžete si nechat u alergologa udělat testy. Další věc je, že se alergie během života mění. Já jsem na kočky alergická nebyla, pak jsem bydlela v domě, kde byly kočky tři a alergie se objevila. A to nejen rýma a slzení očí, ale také astma. Dnes začnu alergii pociťovat, i když vedle mě sedí jen majitel kočky. Ale nedávno jsem byla na návštěvě, kde měli kočku a úplně v pohodě. Jinak každé zvíře je v bytě cítit a kočky obvzlášť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.