Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych vědět, jakým způsobem se vypočítává mateřská dovolená, pokud budu celé těhotenství na rizikovém? Mám nárok na výpočet mateřské z platu, který jsem pobírala před otěhotněním?
Děkuji za odpověď.
Jo mateřskou dostane když jste předtím chodila do práce.Normálně bude te dostávat nemocenskou a pak mateřskou 6-8týdnu před porodem.
Šlo mi spíš o to, jestli se následně mateřská počítá z průměrného platu za poslední měsíce před porodem (z nemocenské), nebo z platu, který jsem pobírala před nástupem na rizikové těhotenství...?
Mateřská se určitě nepočítá z nemocenské, tady došlo zřejmě ke zmatení pojmů. Nemocenské dávky nejsou plat a nic se z nich nepočítá.
Nemocenské dávky, které pobíráte na rizikovém těhotenství (což je z hlediska dávek dočasná pracovní neschopnost stejně jako třeba chřipka), se počítají z vyměřovacího základu (VZ) za rozhodné období (RO), který se podělí počtem dnů za RO. RO je zpravidla předchozích 12 měsíců.
Pokud z nemoci plynule přejdete na PPM, průměr zůstane stejný, jen se trochu změní procento - PPM je trochu vyšší než nemocenská.
V žádném případě nezůstane průměr stejný jako pro výpočet nemocenských dávek, jak je uvedeno v jedné z odpovědí. Vzhledem k tomu, že se jedná o nový vznik sociální události, určuje se nové rozhodné období. Sdělte termín nástupu na PPM a já Vám napíši, z kterého rozhodného období se Vám bude výše dávek vypočítávat.
Spíš jsem se chtěla informovat, jsem zatím v 5.tt. Takže nástup na mateřskou by byl počítám říjen.
Předem děkuji.
Dobrý den,já jsem se chtěla zeptat podnikam ,nyní marodim beru nemocenskou,co kdybych otěhotněla pak nemocenskou ukončím budu podnikat dál v těhotenství až jak to pujde nemám těžkou práci.Z čeho se mi vypočte PPM když marodim dva měsice?Normálně z toho platu co jsem měla než jsem šla marodit?děkuji
Samozřejmě máte pravdu, bude nové RO. Trochu mě zmátlo, že během nemoci nepřibudou další vyměřovací základy...
Ahoj, mám to tedka v rodině bráchovo přítelkyne studuje a je těhotná.Zitra dělá maturu.Pak bude muset na uřad práce a mateřskou žádnou brát nebude jelikož nemá nárok.Dostane jen rodičovskou a 4roky nemůže jsi vybrat když bude na pracáku.A o peníze myslim že jen nějakou socialku než porodi jako samoživitelka není vdaná.
Pokud bych nyní (červenec) odešla na neschopenku - rizikové (4. měsíc), PPM by náležela zřejmě od měsíce listopad (8 týdnů před porodem). Mohla bych i já poprosit o výpočet dávek rozhodného období. Taky jsem v tom nějaká zmatená. Ještě bych měla 1 dotaz...mateřská na 3 roky je taktéž pevně stanovena nebo došlo ke změně...výpočtem z průměrné mzdy. Děkuji moc.
Pletete dohromady dávky nemocenského pojištění (PPM) a sociální dávku (rodičovský příspěvek). Pokusím se Vám to vysvětlit.
PPM vyplácí OSSZ a počítá se z vyměřovacích základů (mzda), ze kterých jste odvedla pojistné na sociální zabezpečení. Jestli nastoupíte na PPM v listopadu 2009, rozhodné období bude 11/08 - 10/09. Za těchto 12 měsíců se sečte hrubá mzda (to je obvykle vyměřovací základ, ze kterého se počítá a odvádí pojistné) a podělí se počtem dnů za rozhodné období. Zpravidla je to 365 dnů. Protože by bylo nespravedlivé, kdybyste třeba 4 měsíce z toho marodila a neměla výdělek a podělením 365 dny by se Vám denní vyměřovací základ rozmělnil, odečítají se z dnů tzv. vyloučené dny, tedy dny, které jste promarodila. Dávky Vám nikdo nespočítá, pokud nezná vyměřovací základ a vyloučené doby za rozhodné období.
Rodičovský příspěvek platí jiný úřad - sociální odbor městského úřadu a podle toho, jakou dobu pobírání si zvolíte, tak vysokou konkrétní částku dostanete. S průměrnou mzdou nemá nic společného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.