Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Částečný důchod vs VZP

Od: maminka* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Potřeboval bych nutně poradit, ale hlavně správně. Protože každý říká něco jiného. Vím, že tady je to vždy dobrý. Po mé práci kde jsem pracoval sem šel, kvůli nemocnosti z firmy pryč. Na Úřad práce. Zatím vše dobrý. Pak mě dali do částečného důchodu a tydy je asi zádrhel. Paní mě řekla, abych se nechal vyřadit z ÚP. Pak sme vyřídily papíry a důchod už přišel. Ale ještě sem musel se jít odhlásit z VZP. A teď mě kamarád říká, že to nemám dělat, protože budu mít dluh na zdravotním poj. Jsem z toho úplně mimo. Jak to tedy je? Když je částečný, tak za mě důchodový platí jen sociální ano? Prosím moc poraďtě. Co mám přesně udělati. Mám jít znovu si zaevidovat? Mohu vůbec? Libor. Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

0x

Za vas plati pojisteni stat, jak v predcasnem duchodu, tak castecnem. Takze bych se toho nebal. Pokud chcete jistotu, zavolejte si na vasi zdravotni pojistovnu.

naoko
hodnocení

0x

Na VZP pouze oznámíte, oznámíte, že pobíráte částečný ID. Nebudete se u VZP odhlašovat, to ani nejde, jedině že byste měnil zdr. pojišťovnu, a i tak musíte u nějaké být registrován.

Částečně invalidní důchodci se mohou také zaevidovat na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání. Částečná invalidita v pracovněprávních vztazích jim zaručuje i statut osob se zdravotním omezením. Pokud se částečně invalidní občan rozhodne nepracovat a žít pouze ze svého důchodu, ani tomuto jeho postupu nic nebrání. Stát za něj v takovém případě platí zdravotní pojištění jako za každého jiného důchodce. Doba pobírání částečně invalidního důchodu se ale nepovažuje za dobu pojištění pro nárok na starobní důchod. Takže pokud nebude při částečně invalidním důchodu pracovat, nemusí se mu podařit získat potřebnou dobu pojištění pro starobní důchod. V praxi to pak znamená, že může být na částečný invalidní důchod odkázán po zbytek života.

iz*
hodnocení

0x

Proč jste se šel odhlásit z ÚP? Máte-li ID I. nebo II. stupně, nezapočtou se Vám roky bez práce a bez ÚP do odpracovaných let. Já bych doporučila se na ÚP znovu zaregistrovat.

tak

Ono také na úřadu práce se nepočítají stále roky na důchod. Za uchazeče o práci platí stát jen zdravotní pojištění. Nikoliv sociální, nikoliv nemocenské. Resp. počítá se jeden rok evidence na ÚP na důchod a po padesátce pak tuším asi dva roky. Ale počítá se to jako doba odpracovaná. Nikoliv plat. Tedy léta a ne výdělek.

Vy si však můžete dobrovolně platit důchodové pojištění po dobu evidence na ÚP. Pokud nejste evidovaný na ÚP můžete si na důchod zaplatit za celý život jen omezený počet let. Minimální roční částka takové platby se pohybuje okolo 20 000,- Kč.

Počítá se také doba rekvalifikace na úřadu práce. Takže například s ID na pracáku déle než rok je pro nárok na starobní důchod stejné jako, bez evidence na ÚP.

Invalidní důchodce I a II stupně může být bez problému evidovaný na úřadu práce. Invalidní důchodce III. stupně nemůže být evidovaný na úřadu práce.

Nemějte strach, že byste doplácel zdravotní pojištění. Stát ho za vás platí ode dne přiznání invalidního důchodu. Vy dodáte své zdravotní pojišťovně jen kopii rozhodnutí o přiznání důchodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]