Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda mám nárok na zvýšení alimentů na dvě děti z prvního manželství,přestože jsem již znovu vdaná. Dcerám z prvního manželství je 7 let a 6 let. Na starší jsou nyní alimenty 1600,- a na mladší 1400,- Alimenty byly určeny před rokem a půl,v té době však děti ještě nenavštěvovaly ani školku ani školu. Nyní chodí do školy starší dítě,mladší zatím do školky. Z druhého manželství mám další dítě,mateřská činí 6000,- + rodinné přídavky 1710,- ,plat mého současného manžela je cca 18 000,- Plat bývalého manžela je cca 14 000,- , žije sám a nemá další dítě. Z doslechu vím,že mu z těch 14 000, zůstává cca 11 000,- ,zbytek mu seberou na exekucích přímo z platu což je dle mého názoru jeho problem,s jeho dluhy již nic společného nemám.
Ráda bych podotkla,že krom toho,že bývalý manžel zaplatí 3000,- alimenty tak na nic jiného dětem nepřidá,ani na školní potřeby pro starší dceru,které stály cca 5 000,- jí nepřidal,ani na kroužek tancování,ani na analgosedaci(trhání zubů v narkoze) atd.Veškerá péče o děti je samozřejmě také na mě a současném manželovi,bývalý manžel mi původně po ústní dohodě sliboval,že si děti bude brát každý víkend,nakonec to jsou jen tak 4 dny v měsíci.
Mohu tedy požadovat zvýšení alimentů přesto,že jsem znovu vdaná a když se potřeby dětí výrazně zvýšily a jejich otec se krom zaplacení alimentů 3 000,- o nic jiného nestará?Díky moc za odpovědi.
Máte problémy živit dvě děti načež si uděláte třetí a chcete po manželovi, který má sotva co do úst, aby si ze své almužničky odtrhával ještě více? Nárok na zvýšení aliment? Morální nárok určitě nemáte a šance na zvýšení přes soudy je minimální.
Vždycky hrozně žasnu nad tím, jak skvělý mají ženy přehled nad tím, co vydělávají jejich exmanželé...
Aha,takže on si zaplatí (jestli vůbec) nedostačující alimenty. Děti si skoro nebere a jen kvůli tomu,že není schopnej si najít ženskou a má prd peníze,tak vše odskáčem my s manželem.O vše se staráme my,nekoupí jim ani tričko,prostě nic,hlavně že na pivo má.Pouvažujte Vy.Jinak díky za odpověď.
Výživné se stykem dětí vůbec nesouvisí. Jsou to dvě rozdílné věci. Nevím, proč zde poukazujete na to, že není schopen si najít ženskou...To je jeho věc a ne Vaše. Jsou to i Vaše děti a má k nim povinnost i Váš současný manžel. Nechápu, co si myslíte, že "vyrazíte" z Vašeho ex, když má exekuce...Nekupuje dětem trička, protože na ně platí výživné. Nezlobte se, zdáte se mi zatrpklá a zbytečně. Nikdo Vám přece neříká, abyste si nezažádala o zvýšení. Ale šance je zde je malá. Nebude Vám to moc platné...Když nebude moci platit více, pak budete ráda, že bude platit alespoň tolik, jako doposud. A nemusíte se k vůli tomu rozčilovat.
doplněno 24.09.13 23:32:I to je někdy úděl rodiče, který chtěl dostat děti do své péče...Nehájím Vašeho ex manžela, podobných dotazů je zde spousta. Ale z Vás vyzařuje velká zášť a myslím, že i závist. Nezlobte se, tímto přístupem si moc nepomůžete. Řeším toto s lidmi dnes a denně, takže "jistou představu" určitě mám. Jak říkám, u soudu to klidně zkuste, šancí Vám ale moc nedávám. To, že si někdo dopřeje denně pivo, ale přitom si plní vyživovací povinnost, ještě není důvod k tomu, aby musel být zatracovaný...Odepře si zase jinde třeba..Vám by s dětmi měl pomáhat Váš současný manžel a podílet se též na výchově a výživě dětí...Váš ex nemůže zato, že jste se znovu vdala a máte další dítě...
Takže on vám platí třetinu ze svého čistého příjmu a vám se to zdá málo... Nechci zde být sprostý.
Na jeho místě bych požádal o snížení výživného.
Ale to,že má exekuce je snad jeho problém ne? A jak jsem napsala:od doby rozsudku se výdaje na děti značně zvýšily.
Pokud má exekuce, je to sice jeho problém, ale z toho se dá usuzovat, že nebude mít z čeho platit vyšší výživné. I kdyby Vám je soud přiznal, nebude moci platit víc a na papíře dětem nebude nic platné, že mají dostávat vyšší částku. Když jí nebude poskytovat, bude mít na krku jen další exekuci a Vy si stejně nepomůžete. Budete jen další v řadě. Takže - ano, právo na to máte, ale víc peněz Vám stejně nebude moci třeba dávat.
doplněno 24.09.13 22:46:Pokud jste po druhé vdaná, soud bude zkoumat i váš současný rodinný příjem, takže je možné, že výživné by bývalému manželovi stejně nezvýšil...Pouvažujte...
Pokud po něm něco chcete, tak i váš. Vy už od něj peníze dostáváte. Jak by k tomu přišli jeho věřitelé, pokud by jim nemohl splácet, protože vy chcete VÍC? A co on sám. To má snad chcípnout hlady, protože exmanželce se zdá pětina z jeho platu málo? Pokud by rodina byla pohromadě, chcípali by hlady všichni. Teď, když rodina pohromadě není, má snad chcípat hlady jenom on? Já říkám, že vzhledem k jeho možnostem vám dává víc, než dost. Pokud by se sečetly veškeré příjmy a odečetly výdaje na domácnost, určitě z toho vyjde vaše domácnost daleko lépe, než domácnost vašeho ex-manžela.
nevím, co chcete slyšet děti nastoupily do školy a školky = změnily se jim poměry = mají vyšší náklady = můžete žádat o zvýšení výživného (tím spíš že můžete argumentovat i tím, že se otec o děti fyzicky prakticky nestará, i to bývá dobrý důvod pro zvýšení výživného). ovšem jestli vám soudce vyhoví nebo nevyhoví, to je ve hvězdách, protože mezitím co jeden řekne, že chudák otec už teď platí pětinu platu, což tak odpovídá, tak druhý usoudí, že vaše nároky jsou oprávněné, dětem se potřeby zvýšily a otec se tedy bude muset buď uskromnit nebo začít víc vydělávat. hodně záleží na tom, kde bydlíte - třeba v Praze byste šanci na zvýšení měla docela velkou, i moje děti mají vyšší výživné než vaše a to z nižšího přiznaného příjmu, než má váš bývalý manžel... a to jsem v okolí zdaleka s nejnižšími alimenty. na druhou stranu umím si představit, že třeba ve městech s větší nezaměstnaností soudci na otce tak přísní nebudou, protože je jim jasné, že nemá takové možnosti najít si lépe placenou práci.
na dluhy soud opravdu obvykle ohledy nebere, protože výživné na dítě má přednost před jinými potřebami.
na vašem místě bych kontaktovala vaší sociální pracovnici a svoje šance na zvýšení probrala s ní. ona by měla mít přehled, jaké výživné určují soudci z vašeho soudu, měla by být schopná vám poradit, jestli ve vaší situaci máte na zvýšení šanci, nebo jestli se soudit je jenom zbytečně zabitý čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.