Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nároky nevlastního sourozence na dědictví

Od: alena01* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chtěla bych poradit s následující záležitostí. Můj otec má ze vztahu s mou matkou celkem 3 děti - jde o mé vlastní sourozence. Před 20 lety se mu však "povedlo" zplodit nám ještě jednoho sourozence se svou tehdejší milenkou. Otec zůstal přes všechny problémy v manželství s naší matkou. Nicméně na naši nevlastní sestru po dohodě s rodinou milenky platil "alimenty". Z dohody s touto rodinou vyplynulo to, že otec uvolní prostředky a za to nebude uveden na rodném listě této nevlastní sestry ( otcova milenka byla vdaná v rodném listě dítěte je tedy uveden její manžel). O této dohodě samozřejmě není žádný písemný doklad. Otec je nyní již v důchodu a přílíš mu neslouží zdraví. Řešíme tedy, zda by v případě jeho smrti mohla mít naše nevlastní sestra nárok na dědictví i přes to, že otec oficiálně otocvstí neuznal, ačkoli jej nepopírá. Děkuji, Alena

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Jen jsem chtěl dodat,je to vaše vlastní sestra.Máte společného otce.Kdyby došlo na DNA,mezi vámi dvěma by se našla shoda.Nevlastní sestra by to byla jen tehdy,kdyby si matka vzala do vaší rodiny chlapa s dítětem.Já mám takto čtyři nevlastní sourozence.Oni mají zase dva nevlastní sourozence.

JABRAKA

lidka*

Jabrako díky za opravu. Já jsem si to vůbec neuvědomila, že se jedná o vlastní sestru z otcovy strany. Hezký den!

lidka*
hodnocení

0x

Hezký večer Aleno! Já se domnívám, že Vaše nevlastní sestra by neměla mít nárok na dědictví. Váš otec není uveden v rodném listě jako otec. Ovšem pokud by chtěla uplatnit nárok na dědictví, trošku by asi nahrávalo to, že platil alimenty. Je otázka jak by to posuzoval soud. V tomto případě by byly důležité doklady o dohodě a nebo písemné uznání otcovství Vaším otcem, které možná existují. Ale podle mého názoru je podstatné to, že není uveden v rodném listě. Myslím si, že jakákoliv změna v určení otcovství je již promlčena.Odporovalo by to i logice, protože v případě kladného posouzení by ji to vylučovala zase naopak z dědictví po otci uvedeném v rodném listě. Ale jistě se k tomuto zvláštnímu připadu vyjádří i fundovaní právníci.

hereticstar*
hodnocení

0x

na dědictví nemá žádný nárok, pokud jak říkáte není váš otec uveden v jejím rodném listě, i když otcovství nepopírá

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]